Του Αντώνη Αντζολέτου
Μετά την οικονομία και το κύμα της ακρίβειας το θέμα που προκαλεί τις μεγαλύτερες τριβές μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι η υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Οι τελευταίες γραμμές γράφονται αύριο, Παρασκευή, στην Εξεταστική όπου αναμένεται η κατάθεση του Νίκου Ανδρουλάκη. Είναι άλλωστε το μόνο πολιτικό πρόσωπο που θα βρεθεί στη Βουλή για το θέμα των επισυνδέσεων της ΕΥΠ.
Η αντιπολίτευση συνεχίζει να διαμαρτύρεται για το ότι δεν κλήθηκαν ούτε ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, αλλά ούτε και οι υπουργοί που βρέθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Η πλειοψηφία αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να μην υπάρξει άλλος κύκλος μαρτύρων γεγονός που οδήγησε σύσσωμη την αντιπολίτευση στο να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση. Ως συνέχεια αυτού έγινε γνωστό από κόμματα της μειοψηφίας που δεν θα αποστείλουν ερωτήσεις στον εκπρόσωπο της Intellexa που δεν παρέστη τελικά ενώπιον της Επιτροπής.
Ακόμα και η μέρα που θα καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε αντικείμενο πολλών συζητήσεων, καθώς η ολοκλήρωση των ονομάτων του καταλόγου οδήγησε τον πρόεδρο της Επιτροπής, Γιάννη Κεφαλογιάννη, να ανακοινώσει αρχικά πως θα καταθέσει την περασμένη Τρίτη. Οι δυο εκπρόσωποι της Χαριλάου Τρικούπη αντέδρασαν και τελικά οι υποχρεώσεις του κ.Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες μετέθεσαν την παρουσία του κατά τρεις ημέρες.
Αυτό που απομένει και θα γράψει τον επίλογο της Εξεταστικής σχεδόν ένα μήνα από την έναρξη της είναι τα πορίσματα των κομμάτων. Από τη ΝΔ αναμένεται να εστιάσουν στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία της ΕΥΠ. Το μεγάλο κέρδος για την πλειοψηφία είναι η ανάδειξη των παθογενειών που διαχρονικά αντιμετώπιζε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Η αύξηση των «φίλτρων» από τα οποία θα περνάει η απόφαση της ΕΥΠ για την παρακολούθηση ενός πολιτικού προσώπου είναι το πολύ σημαντικό βήμα που θα γίνει. Πέραν των δυο υπογραφών από εισαγγελείς που άλλαξε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου οι πληροφορίες της «Καθημερινής» ανέφεραν πως ως πρόσθετη δικλίδα ασφαλείας προτείνεται να χρειάζεται πλέον η υπογραφή τού εκάστοτε υπουργού που θα προΐσταται της ΕΥΠ. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να περιγράφεται με ακρίβεια η αιτία της παρακολούθησης και να μη γίνεται αορίστως η επίκληση «λόγων εθνικής ασφάλειας», αλλά και την επαναφορά της διάταξης που προβλέπει ότι ο παρακολουθούμενος θα μπορεί να ενημερώνεται για τον χρόνο και τους λόγους για τους οποίους είχε τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η γαλάζια παράταξη δεν θα αφήσει έξω από το κάδρο την υπόθεση της παρακολούθησης του Στέργιου Πιτσιόρλα, ενώ αυτό που επισημαίνουν είναι πως από τη διαδικασία δεν προέκυψε καμία σχέση της ΕΥΠ με κακόβουλα λογισμικά.
Για το αν το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ θα είναι κοινό δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση. Πήγες της Κουμουνδούρου ανέφεραν στο skai.gr πως είναι κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ θα το επιδιώξει. Είναι σίγουρο, πάντως έτσι και αλλιώς πως οι θέσεις των δυο κομμάτων σε αυτό το θέμα θα είναι ταυτόσημες.
Θα αναφερθούν σε προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης από την πλειοψηφία, για μια διαδικασία εξπρές προκειμένου να μην βγουν στο φως νέα στοιχεία, ενώ για την επίκληση του απορρήτου από τους μάρτυρες θα υποστηρίξουν πως με πρόσχημα αυτό ποτέ δεν συζητήθηκε στην Επιτροπή η ουσία των επισυνδέσεων από την ΕΥΠ. Εκτιμάται πως μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τα δυο κόμματα θα συνεχίσουν να φέρνουν την υπόθεση στην επικαιρότητα. Αιχμές για τη διαχείριση της υπόθεσης από την κυβέρνηση θα έχουν τα πορίσματα του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.