Οικονόμου σε ΣΚΑΪ: Συνάντηση Μητσοτάκη με Ελπιδοφόρο- Η νευρικότητα της Τουρκίας αντανακλάται στο Αιγαίο

Συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Όπως εξήγησε, υπήρξε ένα θέμα με τους χειρισμούς που έγιναν και ό,τι ήταν να ειπωθεί, ειπώθηκε. «Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μια διευκρινιστική δήλωση  που ήταν απολύτως επεξηγηματική και όλοι πήραν τις απαντήσεις που θα έπρεπε να πάρουν. Το να είσαι στην ίδια εκδήλωση με τον αρχηγό ενός κράτους που δεν αναγνωρίζεται, θα μπορούσε να αποφευχθεί. Είναι απολύτως λήξαν το θέμα για την κυβέρνηση μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν και νομίζω ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον Μητσοτάκη», επισήμανε.  

Σημειώνεται ότι χθες αργά το βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία εξέφραζε τη λύπη του για την οδύνη που προκάλεσε σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς με την παρουσία του στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας».  

«Ως Έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου», σημείωσε ο Ελπιδοφόρος. 

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την επίσκεψη Ερντογάν στη Νέα Υόρκη σημειώνοντας ότι «η νευρικότητα της Τουρκίας πάντα έχει αντανάκλαση στο Αιγαίο». 

«Δε βλέπουμε από τον Ερντογάν κάτι που να μας αιφνιδιάζει. Έχουμε δει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν αυτούς τους κύκλους αντιδράσεων από την πλευρά της Τουρκίας και του Τούρκου προέδρου. Αυτό που έχει καταφέρει η ελληνική εξωτερική πολιτική τα δύο τελευταία χρόνια είναι να κινείται με τέτοιο τρόπο ώστε η χώρα να μην κινδυνεύει να εγκλωβίζεται σε αιφνιδιαστικά και επώδυνα διλήμματα. Η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και σε ό,τι αφορά στα θαλάσσια σύνορα στο Δίκαιο της Θάλασσας.  Με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία ετοιμαζόμαστε για τα πάντα. Παρακολουθούμε τη νευρικότητα της Τουρκίας, η οποία πάντα έχει μια αντανάκλαση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς αν θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο ο επόμενος γύρος διερευνητικών επαφών, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι είναι προγραμματισμένο και ότι το υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα θα προβεί σε ανακοινώσεις. 

Εξέφρασε δε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς. «Ό,τι και να κάνει ο Ερντογάν, η ελληνική πλευρά είναι απολύτως προετοιμασμένη να αντιδράσει σε όλα τα μέτωπα. Στη διπλωματία, σε οτιδήποτε πρέπει να γίνει για να αναδείξουμε για ακόμα μια φορά ότι υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, με πλήρη αποφασιστικότητα». 

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει ότι είμαστε σε φάση επανάληψης του καλοκαιριού του 2020, αλλά αυτό που έχει δείξει η ιστορία με την Τουρκία είναι ότι ανά πάσα στιγμή οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. 

Σε ό,τι αφορά στις συμμαχίες μας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «είμαστε στο καλύτερο σημείο από ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τον Οκτώβριο ολοκληρώνεται η καινούρια αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, η οποία έχει μια σειρά από συνέργειες και εμπλέκεται και το ΝΑΤΟ. Υπάρχει πολύ καλή σχέση και με τις ισχυρές χώρες της Ε.Ε, η σχέση μας με την Αίγυπτο βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο». 

Πανδημία 
Στο μέτωπο της πανδημίας, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε μια για ακόμα φορά ότι προς το παρόν δεν εξετάζεται να επιβληθεί lockdown στη Βόρεια Ελλάδα. «Το σκληρό lockdown με την έννοια που το είχαμε ζήσει το 2020, ακόμα και τοπικά, εάν χρειαστεί θα έχει τα χαρακτηριστικά αυτών που είδαμε και το καλοκαίρι, με περιορισμούς σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Από εκεί και πέρα εμείς παρακολουθούμε κρίσιμα μεγέθη, όπως τα κρούσματα, τις νοσηλείες, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τα ποσοστά των ανεμβολίαστων. Είναι γεγονός ότι στη δυτική Μακεδονία κυρίως υπάρχει ένα χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών και γι’ αυτό επισκέφθηκε τη Βόρεια Ελλάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σε αυτή τη φάση δε βρισκόμαστε μπροστά σε lockdown στη Βόρεια Ελλάδα. Ανάλογα με τις ανάγκες θα παρέμβουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, ανέφερε ότι τα κρούσματα στους ανήλικους είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν από το προηγούμενο διάστημα. «Τον 15Αυγουστο τα κρούσματα ήταν περισσότερα από τις δυο πρώτες εβδομάδες των σχολείων. Το άνοιγμα των σχολείων βασίζεται σε σχέδιο μελετημένο. 6,2 εκατ. άνθρωποι, η συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών είναι εμβολιασμένη και με βάση αυτό πάρθηκε η απόφαση για κλείσιμο των τμημάτων με το 50%+1 των μαθητών να νοσούν», επισήμανε. 

Πρόσθεσε δε ότι είναι αδιανόητο να μην ανοίξουν τα πανεπιστήμια. 

Ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ 

Σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ και τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου σχολίασε ότι είναι εθνική υπόθεση και «οφείλεις να τη θωρακίσεις και να την κάνεις ανταγωνιστική» προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να αντλήσει πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ.

Τόνισε, δε, ότι θα μπορεί να προχωρήσει σε επενδύσεις και να διατηρήσει το δικαίωμα του management (διοίκησης).

«Αυτό που γίνεται τώρα είναι άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, όχι από τον φορολογούμενο», είπε ο κ. Οικονόμου και συμπλήρωσε ότι στο μέλλον η ΔΕΗ θα μπορεί να παράγει φθηνότερο ρεύμα.

Εξήγησε, επίσης, ότι παρόλο που αυξάνεται η μετοχή των επενδυτών, το κράτος εξακολουθεί να κατέχει το 34% με ισχυρά δικαιώματα.

 

Πηγή: skai.gr