ΚΑΙΡΟΣ

Οικονόμου: Η επιδότηση θα εξακολουθήσει να είναι για όλους

Όσο διαρκεί η κρίση, η κυβέρνηση θα εξαντλεί κάθε δυνατότητα που θα έχει, για να είναι στο πλευρό της κοινωνίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

"Η επιδότηση θα εξακολουθεί να είναι για όλους. Και όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, θα εξαντλούμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει και κάθε δυνατότητα που δημιουργούμε για να βρισκόμαστε στο πλευρό της κοινωνίας. Ήδη, τρέχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακής στήριξης στην Ευρώπη" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στον Alpha. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως από εκεί και πέρα το πρόγραμμα θα προσαρμόζεται δυναμικά στις εξελίξεις, "έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να εξακολουθούμε να στηρίζουμε τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και να τηρείται αυτό που έχουμε πει: Ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των αυξήσεων, σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, θα εξακολουθεί να καλύπτεται από την κρατική ενίσχυση, είτε αυτή προέρχεται από τον κρατικό Προϋπολογισμό, είτε από το μηχανισμό τιμολόγησης που έχουμε βρει».

Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε με έμφαση ότι θα εξακολουθεί να υπάρχει στήριξη για την ηλεκτρική ενέργεια σε όλους και όλος ο κόσμος, ανάλογα με το τι κατανάλωση κάνει, θα εξακολουθεί να βλέπει στήριξη.

"Ενδεχομένως, να υπάρξει μια κλίμακα, η οποία, όμως, θα λαμβάνει υπόψη της και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δηλαδή, δεν θα είναι κάτι το οποίο θα είναι οριζόντιο. Υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Υπάρχουν περιοχές της χώρας που η ανάγκη για ηλεκτρικό ρεύμα είναι πολύ μεγαλύτερη, για τη θέρμανση σε σχέση με κάποιες άλλες. Όλα αυτά τα κριτήρια θα ληφθούν υπόψη. Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την κοινωνία και τους Έλληνες, σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια με ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα. Θα υπάρχουν δυναμικές προσαρμογής", ανέφερε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως εκείνο που πρέπει να δούμε - και χρειάζεται και μια κοινωνική συμφωνία σε αυτό - είναι μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας και ρεύματος.

"Σήμερα παρουσιάσαμε τα μέτρα, τα κίνητρα και τα αντικίνητρα, σε ό,τι αφορά στο Δημόσιο. Αντίστοιχη εξοικονόμηση μπορεί και πρέπει να γίνει και στον ιδιωτικό τομέα και στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Όχι, επαναλαμβάνω, με υποχρεωτικό χαρακτήρα. Δεν θα μπει πλαφόν στην κατανάλωση, σε καμία περίπτωση. Όσο, όμως, περισσότερο εξοικονομεί κανείς, τόσο περισσότερο κέρδος και όφελος θα έχει. Αφενός μεν γιατί θα καίει λιγότερο ρεύμα και θα βλέπει και μεγαλύτερη ενίσχυση. Δεν είναι μόνο αυτά τα μέτρα. Υπάρχουν και μέτρα που έχουν να κάνουν και με την οικονομική ενίσχυση, έχουν να κάνουν και με το πόσο θα παίρνουν μπόνους στον μισθό τους αυτοί που έχουν επιλογή για να παίρνουν κάποια παραπάνω μπόνους, ανάλογα με την αποδοτικότητα. Θέλω να πω ότι τα μέτρα για την εξοικονόμηση είναι σε διάφορες κατηγορίες. Έχουν να κάνουν και με τις προσλήψεις - για παράδειγμα για τους Οργανισμούς - έχουν να κάνουν και με την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση αυτών Υπηρεσιών, για να καλύψουν τις ανάγκες τους", συνέχισε.

Για την Τουρκία είπε ότι η γειτονική χώρα εξακολουθεί μια επίμονη τακτική στη ρητορική όξυνση, στην πρόκληση και στη διαστρέβλωση. "Διαστρέβλωση του Διεθνούς Δικαίου, των Συνθηκών, της πραγματικότητας που ισχύει κάθε μέρα στο Αιγαίο και της Ιστορίας. Εμείς με πολύ ξεκάθαρο τρόπο έχουμε επισημάνει, και το τηρούμε, ότι δεν παρασυρόμαστε στον κατήφορο αυτό, αλλά αποδομούμε τα επιχειρήματα και τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, πολλές φορές με ό,τι επικαλούνται, τους χάρτες, τις δηλώσεις τους. Και αυτό αποδεικνύει ότι η τακτική αυτή της Τουρκίας είναι επίμονη μεν, αλλά είναι αδιέξοδη. Δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα. Ίσα-ίσα, αναδεικνύει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν προάγει τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Και από την άλλη πλευρά όλοι οι στόχοι της ή όλα αυτά, που κατά καιρούς εδώ στην Ελλάδα φοβόμασταν, είναι στάσιμα. Αναφέρομαι στους εξοπλισμούς από τις Η.Π.Α. Αναφέρομαι στους φόβους που είχαμε για ένα πιο θερμό Καλοκαίρι. Και εκεί τα πράγματα πήγαν καλύτερα απ' ότι ενδεχομένως κάποιοι περίμεναν. Αυτό δεν γίνεται εν κενώ. Γίνεται διότι και η ελληνική διπλωματία από τη μια, αλλά και η χώρα μας συνολικά, με τη βαρύνουσα πολιτική ισχύ που έχει και με την επαρκέστατη αποτρεπτική της δύναμη που έχει αποκτήσει, μπορεί να εγγυάται τη σταθερότητα στο Αιγαίο, αλλά και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα", τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Επιπλέον υπογράμμισε πως οφείλουμε να έχουμε τα αντανακλαστικά ενεργοποιημένα στο μέγιστο βαθμό με ψυχραιμία, με νηφαλιότητα , αλλά πάντοτε σε εγρήγορση, παρακολουθώντας τι γίνεται στην απέναντι πλευρά. "Το κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα αυτό, θα συνεχίζουμε και από εδώ και πέρα με αυτοπεποίθηση και με εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας. Αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη που απορρέει και από το γεγονός ότι έχουμε φροντίσει με μια συνειδητή κυβερνητική επιλογή τα τελευταία χρόνια να ενισχύσουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε με τη σταθερότητα, τη σωφροσύνη και τις δυνατότητες που δημιουργεί η οικονομική μας πολιτική. Δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε από αυτό. Τρέχουν όλες οι κυβερνητικές προτεραιότητες σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο σωστό χρόνο και με τον σωστό τρόπο, ο εξοπλισμός και η ανανέωση, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου κρίνεται απαραίτητο και με την προτεραιότητα που οι Ένοπλες Δυνάμεις θέτουν στην πολιτική ηγεσία, εξακολουθεί να προχωρά. Η άμυνα της χώρας είναι αυτοσκοπός για εμάς, αυτό είναι ξεκάθαρο", πρόσθεσε.

Για την εξεταστική επιτροπή ανέφερε ότι "έχουμε πει πολλές φορές ότι μπορεί ο Αρχηγός του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος στη χώρα να επισκεφθεί την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και εκεί να ενημερωθεί για τους λόγους της παρακολούθησής του μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει". Πρόσθεσε επίσης ότι από εκεί και πέρα, την ενημέρωση που θα του γίνει, θα αξιολογήσει αυτός αν θα την δημοσιοποιήσει ή θα την κρατήσει για τον εαυτό του και αν χρειαστεί οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση, η Κυβέρνηση είναι πρόθυμη να το κάνει.

"'Αλλο αυτό και άλλο να μιλούμε για μια οριζόντια κατάργηση ενός πλαισίου που διέπεται από το απόρρητο και αυτό έχει και προεκτάσεις και διαστάσεις και άλλες, πέραν της συγκεκριμένης υπόθεσης. Δεν είναι οι μυστικές υπηρεσίες μια υπηρεσία, για να προσπαθείς με οριζόντιες ρυθμίσεις να αντιμετωπίσεις διαχρονικές παθογένειες, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Στην Εξεταστική, ένα από τα πράγματα, που τουλάχιστον η δική μας πλευρά θα συμβάλλει, θα είναι να δούμε ποιες προτάσεις, ποιος δρόμος θα είναι αυτός που θα πρέπει να βαδίσουμε με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, προκειμένου να βρούμε μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στο ρόλο που πρέπει να επιτελούν οι μυστικές υπηρεσίες και στην καλύτερη προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων υπέρ των πολιτών", συμπλήρωσε.

Τέλος αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο είπε ότι φαντάζεται πως στη ΔΕΘ θα ερωτηθεί ο πρωθυπουργός "και θα απαντήσει με πολύ σαφή και καθαρό τρόπο".

Και συμπλήρωσε: "Αυτό που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα, είναι να παρουσιάσουμε τα δεδομένα όλης της υπόθεσης. Ο εκλογικός νόμος είναι ένα εργαλείο, δεν είναι σκοπός. Σκοπός είναι αυτά τα εργαλεία να τα αξιοποιείς για να έχει η χώρα σταθερές και βιώσιμες Κυβερνήσεις, για να αποτρέπεις την ακυβερνησία ή τις αδύναμες Κυβερνήσεις. Αυτός είναι ο σκοπός. Αυτή είναι η σωστή επιλογή, κυρίως στους καιρούς που ζούμε. Το θεσμικά σωστό είναι να μην εγκλωβίζεις τη χώρα σε μια διαρκή περίοδο ακυβερνησίας ή έλλειψης σταθερότητας ή που να προκύψει μια Κυβέρνηση η οποία δεν θα έχει την ετοιμότητα , τη δυνατότητα, την αμεσότητα να παίρνει τις αποφάσεις που χρειάζεται, χωρίς εσωστρέφεια και εσωτερικές διαδικασίες κάθε τρεις και λίγο".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ