ΚΑΙΡΟΣ

Οι παρακολουθήσεις, οι πιθανές συνεργασίες και ο Κώστας Καραμανλής

Μπορεί στην Κουμουνδούρου να «έτριβαν τα χέρια τους» από ικανοποίηση, ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως «κανένα άδειασμα στον Πρωθυπουργό και καμία αιχμή προς την κυβέρνηση δεν υπήρχε στη χθεσινή τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Μετά την παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή από τα Ανώγεια μπαίνει ακόμα πιο επιτακτικά το ερώτημα αν το ζήτημα των παρακολουθήσεων μπορεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής των εξελίξεων. Θα επιφέρει μόνο μια αναδιάταξη των «πολιτικών τεκτονικών πλακών», η θα αγγίξει τελικά και το εσωτερικό της ΝΔ;

Το προφανές είναι πως οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι πολύ δύσκολο πλέον να βγουν από τον «πάγο». Η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει καθαρά προσωπικό χαρακτήρα. Στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν πως υπήρξε μια προσπάθεια «χειραγώγησης» του νέου αρχηγού τους προκειμένου η ΝΔ να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε μια πιθανή μετεκλογική συμπόρευση. Και όλα αυτά την ώρα που η άνετη δημοσκοπική πρωτιά της γαλάζιας παράταξης δεν τέθηκε ποτέ – ακόμα και τώρα - υπό αμφισβήτηση. Η ακρίβεια θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις και εκεί συνεχίζει να στρέφει την προσοχή της η κυβέρνηση κοιτώντας την ίδια ώρα να κινηθούν όλες οι απαραίτητες θεσμικές διαδικασίες για να μην μείνει καμία σκιά στην υπόθεση των επισυνδέσεων από την ΕΥΠ. Η αλήθεια είναι πως με παγιωμένη την άποψη της κοινής γνώμης ότι η επίσημη πολιτεία συμπορευόταν πάντα με περίεργους μηχανισμούς η δράση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών έρχεται έως τώρα σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τις υπέρογκες ανατιμήσεις στα καύσιμα και στα βασικά αγαθά. Αυτό, ωστόσο ενδεχομένως να ανατραπεί αν αποδειχτεί πως η υπόθεση αυτή έχει και άλλες «ουρές».

Στις αρχές του χρόνου η δυναμική που είχε το ΠΑΣΟΚ να πλησιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ προκαλούσε πολλά χαμόγελα στην οδό Πειραιώς. Πλέον η κόντρα των δυο πρώην αιώνιων μονομάχων έχει επανέλθει και το επίδικο είναι η επόμενη ημέρα των εκλογών. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως ακόμα και αν δεν θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης η συνεργασία των δυο κομμάτων είναι μονόδρομος με τον επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη, όμως να γυρίζει το κεφάλι του σε όλες τις προσκλήσεις.

Όσον αφορά την παρέμβαση και τη μαντινάδα του Κώστα Καραμανλή η φράση που ενόχλησε πιο πολύ και προκάλεσε μια πρώτη μεγάλη αναστάτωση την Τετάρτη το βράδυ στη γαλάζια παράταξη ήταν η αναφορά πως «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου».

Ουσιαστικά φέρεται να αναιρεί το βασικό επιχείρημα πάνω στο οποίο κινείται η κυβέρνηση όλο το τελευταία διάστημα. Στη ΝΔ δεν ανησυχούν πως η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού θα προκαλέσει κάποιο ρήγμα στο κόμμα. Παρά τα καμπανάκια που υπήρξαν μέσα στην εβδομάδα από τους Θ. Ρουσόπουλο, Ν. Κακλαμάνη, αλλά και τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Συνεργάτες του κ. Καραμανλή καλούσαν, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε και τις ερμηνείες που υπήρξαν, «τον οποιονδήποτε να διαβάσει προσεκτικά το επίμαχο χθεσινό απόσπασμα της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού και θα διαπιστώσει ότι δεν περιείχε αιχμές εναντίον της κυβέρνησης, αλλά ότι είπε αυτονόητα πράγματα, ώστε σκιές και φήμες να μην δηλητηριάζουν τον δημόσιο βίο».

Σημειώνεται επίσης η ευαισθησία του Κώστα Καραμανλή σε τέτοια θέματα, καθώς μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και ο ίδιος υπήρξε θύμα παρακολουθήσεων από ξένες δυνάμεις. Είναι η χρονική στιγμή που επέλεξε ο πρώην πρωθυπουργός να μιλήσει που δημιουργεί συνειρμούς και ερμηνείες για  κριτική στην τωρινή κυβέρνηση παρά τις όποιες διαψεύσεις ακολούθησαν.

Και μπορεί στην Κουμουνδούρου να «έτριβαν τα χέρια τους» από ικανοποίηση, ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως «κανένα άδειασμα στον Πρωθυπουργό και καμία αιχμή προς την κυβέρνηση δεν υπήρχε στη χθεσινή τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.  Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά την παρέμβασή του θα δει ότι κινείται στο ίδιο μήκος κύματος που κινήθηκε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση».