Του Αντώνη Αντζολέτου
Στην πορεία προς τις εκλογές ο δρόμος της προοδευτικής διακυβέρνησης για την οποία μιλά συνεχώς ο Αλέξης Τσίπρας είναι στρωμένος με αγκάθια. Ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται συνεχώς εμπόδια που «παγώνουν» τις μεταξύ τους σχέσεις. Οι νέοι συσχετισμοί που έχουν δημιουργηθεί στα δυο κόμματα μετά την ολοκλήρωση των συνεδριακών διαδικασιών θα παίξουν το δικό τους ρόλο. Οι αρχηγοί είναι απόλυτοι κυρίαρχοι του παιχνιδιού αν και διαφορετικές εσωκομματικές φωνές εξακολουθούν να υπάρχουν. Υπάρχουν κάποιοι στη Χαριλάου Τρικούπη που βλέπουν θετικά τη συμπόρευση; Αυτό δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση γνωστό πριν απο τις κάλπες. Στην Κουμουνδούρου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα κάνουν εσωτερικό ηλεκτρονικό δημοψήφισμα. Η αριστερή πτέρυγα δεν είναι απολύτως θετική, ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως την κρίσιμη στιγμή δεν θα σταθεί εμπόδιο.
Τελευταίο επεισόδιο, που δεν πέρασε απαρατήρητο στην Κουμουνδούρου, είναι η «κάλυψη», που όπως υποστηρίζουν, παρείχε ο Νίκος Ανδρουλάκης στον Ανδρέα Λοβέρδο για το θέμα της Novartis. H απάλειψη του ονόματός του, που φέρεται να έγινε από τα έγγραφα του FBI, προκάλεσε νέο γύρο αντιπαράθεσης. Από την Κουμουνδούρου περίμεναν στη «γωνία» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς τον πρότεινε να συμμετέχει στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο του κινήματος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης σήκωσε τους τόνους και το ίδιο έκανε και ο Νάσος Ηλιόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται πως ο πρώην υπουργός μιλώντας για το θέμα είχε υποστηρίξει πως «πρόκειται για μια ιστορία που δεν βγάζει κανένα νόημα, δεν επηρεάζει σε τίποτα τα πράγματα – το ειδικό δικαστήριο έχει όλα τα έγγραφα και αυτά με το όνομα και αυτά χωρίς το όνομα». Ο Ανδρέας Λοβέρδος εξελέγη 23ος στους 31. Κατά την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών στη Χαριλάου Τρικούπη από τον ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμιζαν συνεχώς πως ο πρώην υπουργός και στελέχη του περιβάλλοντός του είναι «αγκαλιά» με το Μαξίμου. Και βέβαια δεν έβλεπαν σε καμία περίπτωση θετικά το ενδεχόμενο εκλογής του.
Και επειδή τα «καρφιά» από τη Χαριλάου Τρικούπη προς την Κουμουνδούρου δεν λείπουν είναι αρκετές οι φορές που ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά υπενθυμίζοντας τα οικονομικά χρέη του ΠΑΣΟΚ. Παρά το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί οι τόνοι να είναι χαμηλοί επισημαίνοντας πως «ο αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ΝΔ». Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη γραμμή της πολιτικής αυτονομίας και του αφηγήματος «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας στην πρωθυπουργία», «κάρφωσε» τον Γιάννη Ραγκούση και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για τις θητείες του στη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Τα δυο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να σηκώσουν το γάντι την περασμένη εβδομάδα και να απαντήσουν πως οι γραμματείς του κόμματος δεν είχαν αρμοδιότητα υπογραφής και ευθύνης για τα οικονομικά και τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ. Για αυτό το λόγο, άλλωστε δεν κλήθηκαν ούτε ως μάρτυρες στη σχετική δικαστική έρευνα. Στα περί «γενίτσαρων» που αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη ο κ.Ραγκούσης υπενθύμισε την τελευταία μεταγραφή του Κώστα Χρυσόγονου που μετακόμισε από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ και εξελέγη στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο.
Οι τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Στον ΣΥΡΙΖΑ το εσωκομματικό «μπρα ντε φερ» συνεχίζεται. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει σήμα τόσο στους «Προεδρικούς» όσο και στην «Ομπρέλα» πως δεν επιθυμεί να μπλέκονται στα πόδια του οι τάσεις. Μίλησε ακόμα και για αυτοκατάργησή τους κάνοντας σαφές πως τα «κλειδιά» του κόμματος τα κρατάει ο ίδιος. Οι ομαδοποιήσεις δεν οδηγούν στην εξωστρέφεια και στερούν πολλά «ντεσιμπέλ» από τη δομική αντιπολίτευση που θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας έκοψε τον αέρα και στους «Προεδρικούς» που μετά το συνέδριο αποδεδειγμένα οι συσχετισμοί ήταν συντριπτικά υπέρ τους. Πολλά στελέχη της πλειοψηφίας περίμεναν πως ο νέος γραμματέας θα ήταν από τη δική τους πτέρυγα, ωστόσο ο πρόεδρος με την επιλογή της νεαρής σε ηλικία, αλλά πολύ έμπειρης στα κομματικά πράγματα, Ράνιας Σβίγκου, έκανε την έκπληξη.
Οι ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ
Όπως και στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα έτσι και στο ΠΑΣΟΚ η επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη μετασυνεδριακά είναι καθολική. Τα 2/3 της Κεντρικής Επιτροπής είναι στελέχη που προέρχονται από το περιβάλλον του, ενώ ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, στενός συνεργάτης του, αναδείχθηκε γραμματέας της Κ.Π.Ε. με ποσοστό 88%. Μάλιστα δεν καταγράφηκε καμία «ανταρσία», καθώς δεν κατατέθηκε άλλη υποψηφιότητα. Στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο πρώτος εξελέγη ο Στέφανος Ξεκαλάκης, ενώ τις θέσεις νούμερο δυο και τρία κατέλαβαν ο Δημήτρης Μάντζος και ο Νίκος Μήλης που επίσης είναι στο στενό περιβάλλον του κ.Ανδρουλάκη.
Από την πτέρυγα των «γεννηματικών» και «παπανδρεϊκών» ισχυρός εξακολουθεί να είναι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης. Παρά το γεγονός πως στο Πολιτικό Συμβούλιο δεν μπήκε μέσα στην πρώτη δεκάδα (25ος) στην Κεντρική Επιτροπή πήρε τη δεύτερη θέση αποδεικνύοντας πως έχει δύναμη στη Χαριλάου Τρικούπη. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο τέως γραμματέας δραστηριοποιείται πολύ έντονα στην Ανατολική Αττική και είναι πολύ κοντά να επιλέξει τη συγκεκριμένη περιφέρεια για να πολιτευθεί στις επόμενες εκλογές.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.