Ωστόσο το κλίμα παραμένει αρνητικό» παρατηρεί η ελβετική εφημερίδα, διευκρινίζοντας: «Η διάθεση του λαού έναντι του „μνημονίου“ παραμένει αρνητική. Τα τελευταία τρία χρόνια, λαϊκιστές πολιτικοί και δημοσιογράφοι κατάφεραν να πείσουν τους Έλληνες ότι το πρόγραμμα διάσωσης ευθύνεται για τη διαρκή ύφεση και την εξαθλίωση της χώρας. Το ίδιο επιφυλακτικοί είναι οι Έλληνες και έναντι κάθε μηνύματος επιτυχίας. Το γεγονός ότι μετά από 15 χρόνια η Ελλάδα κατόρθωσε να επιτύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα αφήνει το λαό παγερά αδιάφορο.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «υπάρχουν ενδείξεις πως η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα» (σ.σ. Deutsche Welle: "Η Ελλάδα ξέφυγε από τον πάτο"). Αναφέρονται χαρακτηριστικά παραδείγματα που θεωρούνται μικρά ελπιδοφόρα μηνύματα, όπως η αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων, των αδειών οικοδόμησης και του τζίρου στο πεδίο της λιανικής πώλησης μετά από χρόνια κατακόρυφης μείωσης.
Πάντως η ελβετική εφημερίδα αποφαίνεται ότι «δεν μπορεί να γίνει λόγος για success story, καθώς στα έξι χρόνια της κρίσης η Ελλάδα δεν βρήκε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο».
«Ακόμη και η Ελλάδα ελπίζει σε επιστροφή στις αγορές»
«Η επιστροφή της Ευρώπης» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία αναφέρεται στη βελτίωση των συνθηκών δανεισμού στις αγορές ακόμη και για τις προβληματικές χώρες. «Το επιτόκιο που καλούνται να καταβάλουν οι Ιταλοί για το χρέος τους στις κεφαλαιαγορές μειώθηκε τις περασμένες εβδομάδες. Είναι τόσο χαμηλό όσο και πριν από οκτώ χρόνια, ενώ παράλληλα μειώνεται και το καπέλο επικινδυνότητας των ιταλικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα. Η Ιταλία υποχρεώνεται να καταβάλλει μόνο 2% μεγαλύτερο επιτόκιο από τη Γερμανία.
Για πολύ καιρό η κατάσταση ήταν διαφορετική», γράφει η εφημερίδα παραπέμποντας και στις άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης: «Και άλλες χώρες της κρίσης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία διαπιστώνουν υψηλή ζήτηση των ομολόγων τους από τους επενδυτές. Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν μειωθεί. Ακόμη και η Ελλάδα ελπίζει σε επιστροφή στις αγορές. Σημαίνει αυτό ότι η «ευρωκρίση» ξεπεράστηκε; Αυτό τουλάχιστον θέλουν να υπονοούν οι ευρωπαίοι πολιτικοί», επισημαίνει το ρεπορτάζ, καταλήγοντας ωστόσο στο συμπέρασμα ότι «η ησυχία είναι απατηλή».Πηγή: Deutsche Welle - Σταμάτης Ασημένιος
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.