Κλείσιμο

Οι φωτιές στη Βουλή: Πού συμφώνησαν και πού διαφώνησαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Έντονη κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 24ωρα

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Παρότι κοινός στόχος όλων των κομμάτων αλλά και της κυβέρνησης είναι η πρόληψη και η θωράκιση της χώρας έναντι των απειλών που εκπορεύονται πλέον από την κλιματική κρίση και βιώνει τις τελευταίες μέρες η χώρα με τα ανεξέλεγκτα μέτωπα φωτιάς ανά την επικράτεια, στη Βουλή επικράτησε η αντιπαράθεση και η κριτική, χωρίς και σε αυτή την κρίση να «ορθωθεί» μέσα από προτάσεις και εποικοδομητική συζήτηση ένα κοινό μέτωπο.

Μία κρίση που ο πρωθυπουργός παρομοίωσε με «πόλεμο» που ωστόσο δεν φαίνεται να τερματίζει άμεσα,  καθώς παράλληλα μίλησε για τρείς δύσκολες μέρες που ακολουθούν στο μέτωπο των πυρκαγιών εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών. «Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε πόλεμο, προσανατολισμένοι αποκλειστικά στο μέτωπο της φωτιάς. Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε. Θα αποζημιώσουμε αυτούς που χτυπήθηκαν. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι από αυτή τη δοκιμασία το κράτος απουσιάζει. Ήταν παρών ενισχυμένο όσο ποτέ. Με περισσότερα εναέρια μέσα, περισσότερους πυροσβέστες».

Ταυτόχρονα με την κρισιμότητα των στιγμών και την επικινδυνότητα των καιρικών συνθηκών που δεν συμμαχούν με τη μάχη που δίνεται με τις φλόγες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι απαιτείται επιφυλακή τις επόμενες εβδομάδες ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τον απαιτούμενο απολογισμό ο οποίος θα γίνει στον κατάλληλο χρόνο. «Ο απολογισμός θα έρθει πλήρης, ψύχραιμος στο χρόνο που πρέπει όταν θα κάνουμε και το συνολικό μας απολογισμό για την αντιπυρική περίοδο, είτε αφορά το επιχειρησιακό επίπεδο και τις πιθανές καθυστερήσεις στην πρόληψη είτε τις αιτίες και το ενδεχόμενο εμπρησμών από δόλο ή αμέλεια» σημείωσε. Ωστόσο έκανε μία πρώτη προσέγγιση στους χειρισμούς αφήνοντας έμμεσες αιχμές για τυχόν δημάρχους που δεν έκαναν όπως έπρεπε τη δουλειά τους. «Η ευθύνη επιμερίζεται σήμερα. 25 εκ δώσαμε από 19 για καθαρισμούς και αντιπυρικές ζώνες. Και κάποια στιγμή θα κάνουμε το ταμείο και θα γνωρίζουν οι δήμαρχοι εκείνοι ότι αν υπάρχει πόρος ο οποίος έπρεπε να απορροφηθεί και δεν απορροφήθηκε, αυτή η πληροφορία θα είναι δημόσια. Θα το γνωρίζουν όλοι και ενόψει δημοτικών εκλογών. Δεν θα δίνουμε λεφτά από κρατικό προϋπολογισμό σε κάποιους που δεν κάνουν τη δουλειά για την οποία τα πήραν» παρατήρησε

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο «112» το οποίο χαρακτήρισε «πολύτιμο»   καθώς όπως τόνισε «έχει σώσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και πρώτη προτεραιότητά μας πρέπει να είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωή.Και αυτό έχει το δικό του ειδικό βάρος, πέντε χρόνια μετα την τραγωδία στο Μάτι. Αν κάτι επιτέλους μάθαμε από αυτήν την ανείπωτη τραγωδία, ήταν ακριβώς ότι ναι, έχουμε τον τρόπο να κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις με ασφάλεια και να μπορούμε να προστατεύουμε τους ανθρώπους από μία νέα ενδεχόμενη τραγωδία». Επιπλέον, είπε ότι οι Βρετανοί που βρέθηκαν στη Ρόδο αιφνιδιάστηκαν από το 112 καθώς στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχει. «Αυτό το οποίο θεωρούμε ως αυτονόητο και ευτυχώς κεκτημένο και κάνουμε την εκκένωση, δεν είναι απλή υπόθεση. Όταν ασκείται καλοπροαίρετη κριτική εξ αποστάσεως ελάτε να δείτε πόσα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά ανά πάσα στιγμή σε μια τέτοια επιχείρηση» αντέτεινε στους επικριτές των χειρισμών στα μέτωπα.

Απέναντι στην κυβέρνηση όλη η αντιπολίτευση

Κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς άσκησε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος μίλησε για χιλιάδες κενά στο πυροσβεστικό σώμα και ζήτησε καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων πυρόσβεσης. «Αντί να αναβαθμίσει τις δυνατότητες με έμφαση στην πρόληψη και ανθεκτικότητα κοινωνίας και οικονομίας είχαμε πάγωμα των εργαλείων πρόληψης των δασικών πυρκαγιών που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε πάγωμα περιφερειακών σχεδίων για ανθεκτικότητα κοινωνίας» υποστήριξε ο κ. Φάμελλος

Εξίσου επικρτικά τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας λόγο για αποτυχία του επιτελικού κράτους. «Το επιτελικό κράτος απέτυχε παταγωδώς και φέτος να καθαρίσει τα δάση, να φτιάξει αντιπυρικές ζώνες. Δεν μας είπε αν έλεγξε πως αξιοποιήθηκαν οι κρατικοί πόροι από την τοπική αυτοδιοίκηση» τόνισε.

Σκληρή κριτική  άσκησε και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη πρόληψης. «Να βουλιάζει ένα ολόκληρο νησί από τουρίστες αλλά να καίγεται για ημέρες γιατί δεν έχει υποδομές, γιατί δεν έχετε πάρει μέτρα για προλήψη πυρκαγιών».

«Κάθε καλοκαίρι και κάθε χειμώνα έχουμε καταστροφές που αποδίδονται στην καραμέλα της κλιματικής αλλαγής» είπε ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης  Κυριάκος Βελόπουλος υποστήριξε πως «αν υπήρχε έντιμη κυβέρνηση κάποιος θα είχε παραιτηθεί ήδη» εκτιμώντας ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη στη διαχείριση των πυρκαγιών. Ο επικεφαλής της Νίκης Δημήτρης Νατσιός σημείωσε ότι «το μέλλον ολόκληρης της πατρίδας τυλίγεται στις φλόγες και το κράτος κοιτάζει καταστροφή σαν σύγχρονος Νέρωνας» και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου  υποστήριξε ότι «το κράτος παρά τις επαναλαμβανόμενες τραγωδίες, τις επαναλαμβανόμενες απώλειες δεν μαθαίνει».


 

Πηγή: skai.gr