ΚΑΙΡΟΣ

Οι ενέργειες της Αθήνας, η γερμανική επιφυλακτικότητα και οι κινήσεις του Ορούτς Ρέις (χάρτης)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα. Η κυβέρνηση δεν πέφτει στην παγίδα της Άγκυρας για να κλιμακώσει την ένταση, και παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις. O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διεμήνυσε ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να ανεχθεί την επιβολή τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώντας το Ορούτς Ρέις να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

Άλλαξε ρότα το Ορούτς Ρέις

Σημειώνεται ότι το τουρκικό σκάφος Ορούτς Ρέις, φθάνοντας στο δυτικό όριο της παράνομης NAVTEX, δηλαδή κοντά στον 28ο μεσημβρινό άλλαξε ρότα, και κατευθύνθηκε αρχικά νότια και συνέχεια ανατολικά όπου και συνεχίζει, δηλαδή δεν ξεπέρασε τον 28ο μεσημβρινό, το όριο της ΑΟΖ της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας. 

Το τουρκικό σκάφος ακολουθεί ανατολική πορεία, κινείται αργά με ταχύτητα 4 κόμβων, έχει ποντισμένα τα καλώδια, όμως η διάταξη που έχει γύρω του δεν του επιτρέπει να πραγματοποιήσει έρευνες καθώς γύρω του βρίσκονται τουλάχιστον επτά τουρκικά πλοία, και συνολικά 25 μονάδες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (φρεγάτες, κορβέτες, πυραυλάκατοι, υποβρύχια) που βρίσκονται ανεπτυγμένες στην ευρύτερη περιοχή, ενώ το 100% του ελληνικού στόλου έχει κινητοποιηθεί λαμβάνοντας θέσεις τόσο στο τόξο από τη Ρόδο μέχρι την Κρήτη, όσο και κοντά στο Ορούτς Ρέις εκπέμποντας μηνύματα ότι πρέπει να αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι Τούρκοι απάντησαν την Τρίτη ότι βρίσκονται σε τουρκική ΑΟΖ και καλούν τα ελληνικά πλοία να αποχωρήσουν.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Ορούτς Ρέις και της τουρκικής αρμάδας. Αλλά και τα τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα έψαχναν και την Τρίτη να βρουν τις θέσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων και κυρίως των υποβρυχίων. Είχαμε συνολικά 45 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου αλλά και τρεις εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά. 

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε το τακτικό Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) που συγκάλεσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος ενημερώθηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και τους αρχηγούς των τριών σωμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις.

Διπλωματικό επίπεδο 

Εξάλλου, σε διπλωματικό επίπεδο, το μπαράζ επαφών συνεχίζεται, ενώ με αίτημα του Νίκου Δένδια τέθηκε στο τραπέζι η σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, με στόχο να γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες, πριν τις 27 Αυγούστου, καθώς η Αθήνα θέλει να φέρει την Άγκυρα προ των ευθυνών της. Εξάλλου, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πίτερ Στάνο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ ετοιμάζει νέες, επιπλέον κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Επιφυλακτικότητα Βερολίνου

Το Βερολίνο πάντως αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα την ελληνική αξίωση για σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, εκτιμώντας ότι «μάλλον δεν βοηθά επί της ουσίας» όπως τόνιζε ο δημοσιογράφος της Deutsche Welle στο Bερολίνο Κώστας Συμεωνίδης επικαλούμενος δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου. «Άλλωστε επίκειται η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών στις 27 και 28 Αυγούστου» υποστηρίζει το Βερολίνο. 

Παράλληλα, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει μιλήσει ακόμα με τον κ. Ερντογάν, όπως είχε κάνει προ 1,5 εβδομάδας. 

Γερμανοί αναλυτές επέρριπταν πάντως μερίδιο ευθύνης στην Ελλάδα για την όξυνση, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν «καλή η χρονική συγκυρία (της υπογραφής συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου για ΑΟΖ) όταν είχε μόλις επιτευχθεί αποκλιμάκωση της έντασης μετά από την τότε παρέμβαση της γερμανίδας καγκελαρίου». 

Πηγή: skai.gr