Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
Ως έναν «περιφερειακό ταραξία» που επιχειρεί να αναβιώσει το «νεοοθωμανικό φάντασμα» και που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο αν εξασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, περιέγραψε την Τουρκία ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην ομιλία του στο Λονδίνο στη δεξαμενή σκέψης RUSI.
Εξήγησε στο ακροατήριο το περιεχόμενο του casus belli, τονίζοντας κατ' αντιδιαστολή ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο.
Αναφέρθηκε στις ποικίλου περιεχομένου συμφωνίες με την Ιταλία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ.
Σημείωσε ότι η πολιτική της χώρας περιστρέφεται γύρω από πέντε αμοιβαία ενισχυόμενους ομόκεντρους κύκλους, με τον πρώτο να καλύπτει την Ευρώπη, τον δεύτερο τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τον τρίτο τα δυτικά Βαλκάνια, τον τέταρτο τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και τον πέμπτο τον ευρύτερο κόσμο, με προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και η ελεύθερη ναυσιπλοΐα.
Αναφερόμενος στη συμφωνία-πλαίσιο που είχε υπογράψει νωρίτερα με τη Βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας είπε ότι η στόχευσή της είναι σαφής: επιδιώκει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία.
Όσον αφορά τη συνάντηση του κ. Δένδια με την κα Τρας στο Foreign Office, διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι η Ελλάδα έγινε από τις πρώτες χώρες που υπογράφουν μία τόσο ευρεία «συμφωνία-ομπρέλα» με το Ηνωμένο Βασίλειο στη μετά-Brexit εποχή.
Η συμφωνία αυτή δημιουργεί το πλαίσιο ή αλλιώς τη «ραχοκοκκαλιά» επί της οποίας θα μπορέσουν να βασιστούν συμπράξεις σε σχεδόν όλους τους τομείς που συνθέτουν το κάδρο των διμερών σχέσεων, με συνεργασία των εκάστοτε αρμοδίων υπουργείων και φορέων.
Ενδεικτικά η συμφωνία αφορά τους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της μετανάστευσης, του εμπορίου και επενδύσεων, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, της υγείας, της θαλασσίων υποθέσεων, του τουρισμού, της ψηφιακής πολιτικής κ.ά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πιο συγκεκριμένες αναφορές στην παρούσα φάση έγιναν στους τομείς της άμυνας και την επενδύσεων, με μια συζήτηση επί πιθανώνκοινών δράσεων στο μέλλον.
Ως προς τα ζητήματα που άπτονται της τουρκικής προκλητικότητας, όπως το Κυπριακό και η Ανατολική Μεσόγειος, ο κ. Δένδιας εξέθεσε τις ελληνικές θέσεις αναδεικνύοντας τα σημεία κοινής αντίληψης με τη βρετανική κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα τη σημασία των κανόνων αναφοράς του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.
Οι διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι η Αθήνα δεν παραγνωρίζει τη θερμή σχέση της Βρετανίας με την Τουρκία, λόγω εμπορικών και άλλων συμφερόντων, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί μεγάλης σημασίας την τακτική επικοινωνία με το Λονδίνο ως υπενθύμιση του σταθεροποιητικού ρόλου που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή, σε αντίθεση με την Άγκυρα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.