Κλείσιμο

Οι 54 ημέρες στον δρόμο προς τις κάλπες - Ο οδικός χάρτης των εκλογών

«Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες» είπε ο πρωθυπουργός για να προχωρήσει στην αναγγελία της πολυπόθητης ημερομηνίας

Της Πηνελόπης Γκάλιου

54 ημέρες. Τόσες απομένουν μέχρι το στήσιμο της πρώτης κάλπης, μετά την επίσημη ανακοίνωση δια στόματος πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο της ημερομηνίας των εκλογών και την αρχή του τέλους μιας μακρόσυρτης προεκλογικής περιόδου. Ο ορισμός της 21ης Μαΐου ως ημέρα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών περιέβαλε πλέον και με την απαραίτητη θεσμική επισημότητα την προεκλογική περίοδο και όρισε την "ημερομηνία λήξης" ενός πολιτικού αγώνα που αναμένεται να κλιμακωθεί και να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα.

"Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες" είπε ο πρωθυπουργός για να προχωρήσει στην αναγγελία της πολυπόθητης ημερομηνίας και σε πείσμα όσων διέδιδαν τα αντίθετα σενάρια, όπως είπε " οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στη λήξη της 4ετίας όπως εξ αρχής είχα δεσμευτεί. Θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου".

Μια ημερομηνία η οποία με βάση τη ρευστότητα που προκαλεί το σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο θα διεξαχθούν οι επικείμενες εκλογές, ίσως δεν είναι η καταληκτική για την προεκλογική περίοδο, καθώς πάντα υπάρχει ενεργό το σενάριο της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, σε περίπτωση που δεν προκύψει ανάδειξη κυβέρνησης από τις πρώτες κάλπες. "Και αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου" ήταν το δεύτερο ορόσημο που έθεσε ο πρωθυπουργός. 

Αντίθετη άποψη, ωστόσο, διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο άκουσμα της ημερομηνίας των εκλογών και από τη Λιβαδειά όπου βρισκόταν για περιοδεία στην περιοχή, δήλωσε βέβαιος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, και έτοιμος για το σχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή. "Στις 21 του Μάη  οι πολίτες θα επιστρέψουν το λογαριασμό που δεν βγαίνει στην κάλπη. Και την επόμενη κιόλας μέρα χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αναγέννησης της πατρίδας μας, της ανάταξης οικονομίας της στήριξης οικονομίας" τόνισε.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας αντιπαρατέθηκαν εξ αποστάσεως και για το εκλογικό σύστημα, με τον πρωθυπουργό να βάλει εκ νέου κατά της απλής αναλογικής και τις παγίδες ακυβερνησίας που κρύβει ενώ εμμέσως απάντησε εμμέσως στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι πολίτες θα ψηφίσουν ΚΑΙ για Πρωθυπουργό.  "Αυτοδύναμη ΝΔ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο, υπενθυμίζοντας στους υπουργούς του το συνεχές χρέος "να καταδεικνύουμε την παγίδα ακυβερνησίας της απλής αναλογικής.  Εξηγώντας ότι η 1η κάλπη θα δείξει ποιος θα κυβερνήσει ενώ η  2η θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει. Γι' αυτό και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για πρωθυπουργό" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την προκήρυξη των εκλογών υπεραμύνθηκε του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, το οποίο η κυβέρνησή του για πρώτη φορά θέσπισε στην Ελλάδα αλλά και των κυβερνητικών συνασπισμών, επισημαίνοντας ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας και όχι "αλαζονικές αυτοδύναμες".

Με ένα ακόμη προσκλητήριο για αλλαγή υποδέχτηκε την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών ο Νίκος Ανδρουλάκης βάλλοντας με σκληρούς χαρακτηρισμούς και κατά του πρωθυπουργού και δηλώνοντας ότι "ανακοίνωσε το τέλος της αποτυχημένης διακυβέρνησής του". Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εστίασε και στο ενδεχόμενο της δεύτερης κάλπης στο οποίο αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για περιφρόνηση της βούλησης του ελληνικού λαού και του Συντάγματος. "Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου ψηφίζουν για μια νέα ελπίδα. Για μια νέα προοπτική" είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σε συνέντευξη δε, που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στο "ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης" βάζοντας όμως για πρώτη φορά στο κάδρο των υποψήφιων πρωθυπουργών και τον εαυτό του και δηλώνοντας πως " υποψήφιοι πρωθυπουργοί είναι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί όλων των κομμάτων. Μητσοτάκης και Τσίπρας λένε μεταξύ τους ότι ήταν κακοί κυβερνήτες και επικίνδυνοι. Εγώ συμφωνώ μαζί τους. Η νέα εποχή πρέπει να έχει προγραμματικές συνεργασίες και πρόσωπα που θα τις υλοποιήσουν. Απέναντί τους έχω ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Δεν έχω κυβερνήσει και δεν έχω καταστρέψει τη χώρα" είπε ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο των δεύτερων εκλογών , προειδοποίησε ότι "όποιος πάει τη χώρα σε ακυβερνησία, σε δεύτερες εκλογές, δεν θα έχει το ΠΑΣΟΚ στο πλευρό του".

Όχι στα κάλπικα διλήμματα, είπε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας ότι  "όσο πιο αδύναμα είναι τα κόμματα που - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - θα σχηματίσουν την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, όσο πιο ψηλά βρίσκεται το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός γίνεται ο λαός για να διαμορφώσει πραγματικές θετικές εξελίξεις προς όφελός του".

Την αναγκη αυτοδυναμίας που προτάσει η ΝΔ, επέκρινε και ο Κυριάκος Βελόπουλος υποστηρίζοντας ότι αυτό που ζητάει ο πρωθυπουργός "είναι αυτοδυναμία για τη ΝΔ και πρωθυπουργία για τον ίδιο. Άρα δεν τον ενδιαφέρει το καλό των Ελλήνων αλλά η δική του καρέκλα" ενώ και ο Γιάννης Βαρουφάκης αντιτάχθηκε στη διπλή κάλπη σημειώνοντας ότι "Στόχος αυτών των διπλών εκλογών είναι να μην ψηφίσουν οι νέοι.Το ΜέΡΑ25 θα είμαστε εδώ να σας χαλάσουμε τη μετεκλογική αριθμητική" προανήγγειλε.

Ο οδικός χάρτης των εκλογών

Μετά την αναγγελία των εκλογών απο πρωθυπουργό, αυτόματα οριοθετήθηκαν και όλα τα κομβικά βήματα που θα οδηγήσουν μέχρι τις κάλπες της 21ης Μαΐου αλλά και πιθανόν και σε μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις αρχές Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή έως την Μεγάλη Τρίτη ή Τετάρτη 12 Απριλίου ενώ αναμένεται να ανοίξει εκ νέου το διάστημα από τις 21 έως τις 24 Απριλίου. Επειδή ωστόσο με βάση το Σύνταγμα η Βουλή πρέπει να διαλυθεί από 30 έως 22 ημέρες πριν τις εκλογές,αυτό σημαίνει πως το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσης της Βουλής μπορεί να θυροκολληθεί από την Δευτέρα 24 Απριλίου  έως την Παρασκευή 28 Απριλίου.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου θα κρίνει και τα μετέπειτα βήματα. Σε περίπτωση , δηλαδή, μη αυτοδυναμίας, κάτι που θεωρείται βέβαιο καθώς οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 22 Μαΐου, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος θα ξεκινήσει τις διερευνητικές εντολές οι οποίες μπορούν να διαρκέσουν από τρεις έως εννέα ημέρες.

Αρχικά, η πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δίνεται στον αρχηγό του πρώτου σε ψήφους κόμματος που αναδείχθηκε στις εκλογές, αλλά αν διαπιστωθεί αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία μπορεί να δώσει μέχρι τρεις συνολικά διερευνητικές εντολές στα τρία μεγαλύτερα κόμματα, δίνει την εντολή στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος και αν και πάλι δεν επιτευχθεί συνεργασία για σχηματισμό κυβέρνησης, η εντολή πάει στο τρίτο κόμμα που αναδείχθηκε από τις εκλογές.

Εφόσον οι εντολές αποβούν άκαρπες, στη συνέχεια η Πρόεδρος συγκαλεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, κάτι ωστόσο που στη δεδομένη συγκυρία επίσης θεωρείται αδύνατο να επιτευχθεί.

Σε αυτή την περίπτωση το "επόμενο βήμα" είναι συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης, μεταξύ 25 και 30 Μαΐου, αναλόγως τις ημέρες που θα διαρκέσουν οι διερευνητικές εντολές , με την κ. Σακελλαροπούλου να ορίζει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ο οποίος είναι πάντα ένας από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και, εν συνεχεία, ορίζεται και ορκίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας.

Παράλληλα, μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης συγκροτείται η νέα Βουλή για μία μόνο ημέρα ώστε να εκλέξει προεδρείο και στη συνέχεια διαλύεται εκ νέου προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα στις δεύτερες κάλπες.

Σε αυτό το σενάριο, επικρατέστερη ημερομηνία, εφόσον οι εξελίξεις οδηγήσουν εκεί, είναι οι δεύτερες εκλογές να διεξαχθούν στις 2 Ιουλίου με λίστα και πλέον με τον νέο εκλογικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνησης της ΝΔ, της ενισχυμένης αναλογικής. Το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης θα κρίνει και τις μετέπειτα εξελίξεις και πάλι, τις διερευνητικές εντολές, τον σχηματισμό κυβέρνησης και την ορκωμοσία της νέας Βουλής. Σε περίπτωση αυτοδύναμης κυβέρνησης είναι δεδομένο ότι οι διαδικασίες θα τρέξουν πολύ πιο γρήγορα ώστε μέχρι τις 10 Ιουλίου να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό ωστόσο μπορεί να παραταθεί εάν και πάλι δεν προκύψει από τις εκλογές αυτοδύναμη κυβέρνηση και μέσω διερευνητικών εντολών και πάλι βάση του άρθρου 37 του Συντάγματος αναζητηθεί και επιτευχθεί συνεργασία κομμάτων που θα συγκροτήσει τη νέα κυβέρνηση.

Αν όχι, ερώτημα παραμένει αν τα κόμματα -αρνούμενα να συνεργαστούν μεταξύ τους -θα αναλάβουν την ευθύνη να οδηγήσουν τη χώρα και σε τρίτες κάλπες.​

Πηγή: skai.gr