ΚΑΙΡΟΣ

«Οδικός χάρτης» για έξοδο από το πρόβλημα χρέους

Δεν κινούμαστε προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του χρέους, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση του Βρετανού συντονιστή της συζήτησης στο Νταβός, δημοσιογράφου των «Financial Times» Λάιονελ Μπάρμπερ.

Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε πάντως ότι πολλοί συζητούν για το θέμα αυτό, ωστόσο απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Έχουμε οδικό χάρτη για να βγούμε από το πρόβλημα του χρέους», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο όπως για παράδειγμα πολύ δύσκολες και επώδυνες αλλαγές. Και ανέφερε χαρακτηριστικά την προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος το οποίο μειώθηκε περισσότερο από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί, ενώ το επόμενο έτος θα μειωθεί άλλες δύο μονάδες.

Είμαστε στο δρόμο της ανάπτυξης, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός για το 2012 όπως και για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις αγορές, στις οποίες δεν απέκλεισε η Ελλάδα να απευθυνθεί στο τέλος του 2011. Είμαστε σε έναν πολύ σημαντικό δρόμο αλλαγών, συμπλήρωσε, και ο μηχανισμός στήριξης μας βοήθησε αλλά δεν αρκεί, για να τονίσει ακολούθως ότι χρειαζόμαστε ένα δυνατό και ευέλικτο μηχανισμό.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι υπάρχουν πολλά εργαλεία, όπως τα ευρωομόλογα για τα οποία γίνεται συζήτηση ή η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. για να μετριαστούν οι φόβοι των αγορών. Έχουμε πάρει την απόφαση για να πετύχουμε, τόνισε συμπληρώνοντας ότι η συζήτηση για την επιμήκυνση αφορά στους πόρους με βάση τους οποίους θα γίνει και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι όλα αυτά θα αποβούν θετικά.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να δούμε και γενικότερα την ανάπτυξη στην Ευρώπη αλλά και μεθόδους για να επιφέρουμε την πράσινη ανάπτυξη. Αναφέρθηκε και στο μοντέλο ανάπτυξης που υπάρχει σήμερα στο οποίο, όπως τόνισε, κυριαρχούν οι χαμηλές αμοιβές και παράλληλα ενώ βλέπουμε την εργατική τάξη να συμπιέζεται, όσοι βρίσκονται στα πιο ψηλά στρώματα γίνονται ακόμα πλουσιότεροι. Γι΄ αυτό, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να συζητήσουμε για την ισότητα αλλά και γιατί το κοινωνικό αυτό μοντέλο παράγει πολύ λαϊκισμό και αυξάνει τα φαινόμενα λαϊκισμού και φονταμενταλισμού. Η Ευρώπη, κατέληξε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να επενδύσει σημαντικά στην πράσινη ανάπτυξη και τις υποδομές.

Λίγο πριν αρχίσει η συζήτηση ο κ. Παπανδρέου είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση και συζήτηση με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ με τον οποίο συζήτησαν και την κατάσταση στην ευρωζώνη, την οικονομική κρίση, την ελληνική και τη βρετανική οικονομία αλλά και τις σχέσεις της Μ. Βρετανίας με την ευρωζώνη.

«Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Φόρουμ» πρότεινε ο Παπανδρέου
Συνάντηση με τον πρόεδρο και ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σβάμπ, είχε σήμερα το απόγευμα στο Νταβός ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Σβάμπ εξέφρασε τον θαυμασμό του στον Έλληνα Πρωθυπουργό, για τις προσπάθειες του ίδιου, της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού.

Τα θέματα της συζήτησης αφορούσαν στο Φόρουμ και στην ελληνική οικονομία. Ο κ. Παπανδρέου διατύπωσε την ιδέα της διοργάνωσης ενός Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Φόρουμ, το οποίο θα μπορούσε να διεξαχθεί στην Ελλάδα.
Η ανταπόκριση του κ. Σβάμπ ήταν κατ΄ αρχήν θετική, αλλά θα γίνει διερεύνηση για το αν και πότε μπορεί να διοργανωθεί το Φόρουμ που πρότεινε ο κ. Παπανδρέου.

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ ανέφερε ότι αναδιάρθρωση ή περικοπή (haircut) χρέους χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεν είναι στο πρόγραμμα. «Δεν υπάρχει κρίση του ενιαίου νομίσματος. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο», ανέφερε επίσης ο Τρισέ.

Να μην καθυστερήσει την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους για την Ιρλανδία και την Ελλάδα έως το 2013 προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο διάσημος επενδυτής Τζορτζ Σόρος με δηλώσεις του από το Νταβός, ενώ προειδοποίησε ότι ανισορροπία μεταξύ των ισχυρότερων και των πιο αδύνατων οικονομιών της Ευρωζώνης είναι «πολιτικά μη διατηρήσιμη».

Πηγή: skai.gr