ΚΑΙΡΟΣ

Στον ρυθμό των εκλογών η Βουλή - Οι προεκλογικές στοχεύσεις της κυβέρνησης

Στόχος είναι να προβληθούν περισσότερο κάποια νομοσχέδια που έχουν ηχηρό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών και δίνουν «πόντους»

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Μία πρόγευση για το κλίμα που θα επικρατεί στο εξής και έως ότου προκηρυχθούν οι εκλογές, έδωσαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, αποκαλύπτοντας εν μέρη τη στρατηγική σε αυτό το διάστημα και τα ζητήματα που προτάσσουν.

Μπορεί τα “ατακαδόρικα” διλήμματα και τα συνθήματα, να ταιριάζουν περισσότερο στα προεκλογικά “μπαλκόνια” των συγκεντρώσεων, ωστόσο, και το βήμα της Βουλής πλέον φαίνεται να εξυπηρετεί προεκλογικούς σκοπούς και για τους δύο αρχηγούς.

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο και έτοιμο ώστε τα κορυφαία στελέχη του και όπου κρίνεται αναγκαίο και ο πρωθυπουργός, να παρεμβαίνουν στις κρίσιμες συνεδριάσεις και να αναδεικνύουν τη βαρύτητα και τη στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης να προωθήσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, που υποσχέθηκε, περιέλαβε στο πρόγραμμά της και πλέον τις κάνει πράξη, μέχρι και την τελευταία στιγμή της παρούσας κυβερνητικής θητείας. Πολλώ δε μάλλω όταν οι ρυθμίσεις αυτές έχουν κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα. Στόχος είναι να προβληθούν περισσότερο κάποια νομοσχέδια που έχουν ηχηρό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών και δίνουν “πόντους” στον εμπνευστή τους σε μία άτυπη μεν, κανονική δε, προεκλογικής περίοδο. Σε αυτά ανήκει άλλωστε και η τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής για το “μπλόκο” στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη σε ενδεχόμενη είσοδό του στη Βουλή. Μία ρύθμιση η οποία πέραν του ότι έθεσε όλα τα κόμματα προ των ευθυνών τους, εκτιμάται ότι αγγίζει ιδιαιτέρως τις δημοκρατικές ευαισθησίες και του κεντρώου ακροατηρίου, που είναι στις ομάδες που βρίσκονται στο επίκεντρο της κυβερνητικής στόχευσης.

Το νομοσχέδιο επίσης του Υπουργείου Παιδείας για το bullying στα σχολεία αγγίζει την ελληνική οικογένεια και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως και το εθνικό σχέδιο για τους άστεγους που προβάλλουν το κοινωνικό και φιλολαϊκό προφίλ της κυβέρνησης, το οποίο τα κυβενρητικά στελέχη θα κληθούν να επικοινωνήσουν εντονότερα και πιο εμφατικά.

Μεγάλο βάρος στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το στήσιμο της κάλπης, θα πέσει αδιαμφισβήτητα στο Οικονομικά Υπουργεία τα οποία μεταξύ άλλων έχουν να αποφασίσουν για το επίδομα που θα δοθεί πιθανόν σε συνταξιούχους που δεν πήρανε αύξηση στις συντάξεις τους, όπως και ένα νέο επίδομα για τη στήριξη των πιο ευάλωτων από την ακρίβεια, αλλά και τυχόν νέα ρύθμιση για 100 ή 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις Δ.Ο.Υ. καθώς και 36 ή 72 δόσεις για τα χρέη της περιόδου της πανδημίας. Και όλα αυτά με την αναμενόμενη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και θα ισχύσει από την 1 Απριλίου.

Επικοινωνώντας εμφατικά αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της, η κυβέρνηση επιδιώκει να εξυπηρετήσει ένα διττό στόχο, αφενός να αποδείξει εμπράκτως στους πολίτες πως ότι υποσχέθηκε και δεσμεύτηκε το έκανε πράξη αλλά ταυτόχρονα θα αναδείξει και πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος απών, από μια Ελλάδα που αλλάζει και βελτιώνεται χάριν στις προσπάθειες και τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Απών, όμως όχι μόνο γιατί ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να απέχει στο εξής και μέχρι τις εκλογές από τις ψηφοφορίες της Βουλής, γεγονός που καυτηρίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο χθεσινό τους κοινοβουλευτικό “μπρα ντε φερ” αλλά και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην στείρα άρνηση, παραμένοντας έξω και μακρυά από τις εξελίξεις που αφορούν και βελτιώνουν την καθημερινότητα και τη ζωή των Ελλήνων πολιτών. ​


 

Πηγή: skai.gr