Επίσκεψη Μητσοτάκη στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας: Iσχυρός συμβολισμός- Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες

μητσοτάκης

Ισχυρό συμβολισμό, συγκίνηση και μηνύματα με πολλούς αποδέκτες είχε το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Ως μία επίσκεψη πολύ σημαντική για τον ελληνισμό, αλλά και με βαρύ και ιδιαίτερο συμβολικό φορτίο, χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Μία επίσκεψη η οποία "αγκαλιάστηκε" με ενθουσιασμό από τους Έλληνες που ζουν στα μειονοτικά χωριά και προκάλεσε συγκίνηση ενώ εξέπεμψε και πολλά μηνύματα εντός και εκτός Αλβανίας.

Ιδιαίτερα η επίσκεψη στη Χειμάρα είχε ένα επιπλέον συγκινησιακό βάρος καθώς είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός την επισκέπτεται.

Τη Χειμάρα επέλεξε μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να στείλει και ένα σαφές μήνυμα για τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

"Είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, είτε στο δικαίωμα να μπορούν τα παιδιά σας να μαθαίνουν σε όλες τις βαθμίδες την ελληνική γλώσσα, είτε στο ζήτημα της προστασίας των περιουσιακών σας δικαιωμάτων" τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μηνύματα είχε και η τοποθέτηση του και στη Δερβιτσάνη, όπου τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ενώ θυμήθηκε και την επίσκεψη του πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη πριν 31 χρόνια, και αναφέρθηκε και σε μία δήλωση που είχε κανει τότε ο πατέρας του Έλληνα πρωθυπουργού.

"Λίγο πριν είχε καταρρεύσει το καθεστώς της απίστευτης καταπίεσης του αλβανικού λαού και τότε προδιαγράφονταν πολύ θετικές οι προοπτικές των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Και είχε πει ο πατέρας μου κάτι το οποίο το ανέφερα και όταν μίλησα στη Λιβαδειά, είχε πει ότι "η Ελληνική Εθνική Μειονότητα είναι γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο κρατών". Και όσο ίσχυε πριν από 31 χρόνια, άλλο τόσο ισχύει και τώρα", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί να τον υποδεχθούν.

Δεσμεύτηκε δε, επικαλούμενος την καλή συνεργασία με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, ότι μπορούν να δρομολογηθουν και να τα επιλυθούν όλα "σε πνεύμα συνεργασίας και σε πνεύμα καλής διάθεσης" όπως είπε, καλώντας του κατοίκους της περιοχής να θεωρούν δεδομένη τη στήριξή του.

Υπενθύμισε παράλληλα και προς την ηγεσία της γειτονικής χώρας ότι ο δρόμος προς την πλήρη ένταξη της Αλβανίας στην Ευρώπη δεν θα είναι εύκολος, αλλά θα είναι ένας δρόμος στον οποίον η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός, διότι η Αλβανία αξίζει να είναι μέλος της Ευρώπης και θα έχει πάντα την αμέριστη στήριξη της πατρίδας μας.

"Κι εσείς θα είστε εξίσου ωφελημένοι από αυτήν την πορεία" επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μία ημέρα μετά την επίσημη επίσκεψη του Νίκου Δέδνια στα Τίρανα και τις επαφές του εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο συνυποσχετικό με την Αλβανία για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος και τόνισε ότι αυτός είναι το τρόπος για να λύνουν τις διαφορές τους οι γείτονες, φωτογραφίζοντας την αδιέξοδη και αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας.

"Βρισκόμαστε πια αρκετά κοντά να λύσουμε ένα χρόνιο ζήτημα που αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών, πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, διότι να ξέρετε ότι οι διαφορές μεταξύ των κρατών δεν λύνονται με ακραία ρητορική και κούφια λόγια αλλά με το διεθνές δίκαιο και με την ίδια λογική θα λύσουμε τις διαφορές μας με τη φίλη Αλβανία" τόνισε.

Η ελληνική πλευρά είναι δεδομένο ότι βασίζεται στην ισχύ και στο βεληνεκές που έχει η χώρα μας, όπως και στο Διεθνές Δίκαιο, στο οποίο εδράζονται η ελληνική εξωτερική πολιτική, οι διμερείς μας σχέσεις και οι διεθνείς σχέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό γνωρίζει ότι η Αλβανία είναι μια χώρα που έχει πολύ ιδιαίτερες σχέσεις με την Τουρκία, αλλά "από εκεί και πέρα, η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζει ούτε ετεροκαθορίζει τη στρατηγική της στις διμερείς της σχέσεις ή τις επιδιώξεις της σε σχέση με άλλες χώρες" σχολίασε σε συνέντευξη του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.