ΚΑΙΡΟΣ

O Μενέντεζ, τα F-16 που θέλει η Τουρκία και οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Αυτό που καταδεικνύεται είναι πως η Άγκυρα εξακολουθεί να υπολογίζει στα συγκεκριμένα αεροσκάφη παρά τα αφηγήματα του Ερντογάν πως έχει εναλλακτικές

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η τροπολογία της αμερικανικής Γερουσίας που δεν πήρε το πράσινο φως, οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ και το διαρκές παιχνίδι του Ερντογάν με την Ελλάδα, την Ουάσιγκτον,  την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Πούτιν και τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι τα κομμάτια ενός παζλ που ο Τούρκος πρόεδρος έχει σκορπίσει στον ορίζοντα και ψάχνει τον τρόπο να τα κολλήσει. Ή όπως χαρακτηριστικά ανέφερε την Τρίτη περιγράφοντας τα σύνορα της καρδιάς του, «τρεις ήπειροι και επτά εποχές».

Είναι γεγονός πως για την ώρα η τροπολογία της αμερικανικής Γερουσίας, που θέτει αυστηρούς όρους στην Τουρκία για την αναβάθμιση των F-16, δεν θα ενταχθεί στην εκδοχή της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA). Ήταν μια πρώτη νίκη της Άγκυρας; Θα μπορούσε να θεωρηθεί πως διατηρεί ακέραιες τις ελπίδες της. Αυτό που καταδεικνύεται, πάντως είναι πως εξακολουθεί  να υπολογίζει στα συγκεκριμένα αεροσκάφη παρά τα αφηγήματα του Ερντογάν πως έχει εναλλακτικές και μπορεί να στραφεί στη Γαλλία, στη Μεγάλη Βρετανία, στη Σουηδία, Ρωσία, στην Κίνα κλπ. Ο Τούρκος πρόεδρος παρά τα όσα λέει δεν σταματά να κοιτά προς τη Δύση και μετά την Πράγα οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα δεχτεί τον Εμανουέλ Μακρόν στην Άγκυρα. Άλλωστε δεν έχουν σταματήσει ποτέ να ζητούν όλο και περισσότερα δικαιώματα στη γηραιά ήπειρο. Υπενθυμίζεται πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από το Στρασβούργο δήλωσε πως πρέπει οι Τούρκοι που ζουν στην Ευρώπη να πάρουν υπηκοότητα και να εγγραφούν ως ψηφοφόροι.

Όσα έγιναν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ αξιολογούνται βήμα – βήμα ως εξής: Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων συνέταξε ένα κείμενο, το οποίο περιλαμβάνει μόνο τις τροπολογίες για τις οποίες δεν υπήρχαν διαφωνίες. Οι Ρεπουμπλικάνοι συμπρόεδροι των Επιτροπών Διεθνών και Άμυνας της Γερουσίας εξέφρασαν επιφυλάξεις. Παρόλα αυτά η τροπολογία μπορεί να ενταχθεί στο τελικό κείμενο της NDAA που θα υιοθετηθεί και από τα δυο σώματα του Κογκρέσου (Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων) καθώς εξακολουθεί να βρίσκεται στην εκδοχή που έχει υιοθετήσει η Βουλή των Αντιπροσώπων. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που πηγές της ελληνικής πλευράς τονίζουν πως η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί μετά τις ενδιάμεσες εκλογές που θα γίνουν στις 8 Νοεμβρίου. Και εδώ είναι τελικά που παίζεται όλο το παιχνίδι.

Ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ κράτα στα χέρια του τα «κλειδιά» των τουρκικών αεροσκαφών. Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και έχει το δικαίωμα «βέτο» σε οποιαδήποτε απόφαση. Εξελέγη τελευταία φορά Γερουσιαστής το 2018 και με δεδομένο πως η θητεία του είναι εξαετής δεν κινδυνεύει να βρεθεί εκτός Καπιτωλίου για τα επόμενα κρίσιμα δυο χρόνια. Τα προγνωστικά θέλουν τους Ρεπουμπλικανούς να έχουν περισσότερες πιθανότητες να ανακτήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων (435 έδρες), ενώ οι Δημοκρατικοί έχουν όπως φαίνεται το προβάδισμα για να διατηρήσουν τις έδρες τους στη Γερουσία. 35 από τους συνολικά 100 Γερουσιαστές θα αλλάξουν ή θα επιδιώξουν την επανεκλογή τους. Το ποιά θα είναι η σύνθεση των βουλευτών και των μελών της Γερουσίας στις νέες συνομιλίες που θα ξεκινήσουν, πιθανότατα τον Δεκέμβριο, θα κρίνει την τελική τροπή των πραγμάτων.

Στην Άγκυρα πιστεύουν πως ο διαμεσολαβητικός ρόλος που έχουν αναλάβει ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία θα επηρεάσει τις εξελίξεις. Η Τουρκία, πάντως ακόμα και αν καταφέρει τελικά να πάρει τα F-16 δεν θα τα έχει πριν από το 2028, καθώς θα πρέπει να περιμένει για να μπει στη γραμμή παραγωγής. Το σημαντικό για την Ελλάδα είναι πως μέχρι τότε θα έχει ενισχύσει σημαντικά το στόλο της, καθώς θα έχει όλα τα Rafale (έως το 2024), 83 πλήρως αναβαθμισμένα F-16 Viper  (μέχρι το 2017) και αν προχωρήσει ο σχεδιασμός θα είναι στο κατώφλι της απόκτησης των F-35.
 

Πηγή: skai.gr