Στην Άγκυρα φτάνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν. Είναι ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας που ξεκίνησε από την Γερμανία και τη Διάσκεψη του Μονάχου. Θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα τις επόμενες μέρες.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει πως δεν προβλεπόταν αυτός ο σταθμός στην περιοδεία Μπλίνκεν, όμως φαίνεται ότι μετά τον καταστροφικό σεισμό προστέθηκε και η Άγκυρα στο ταξίδι του.
Ο φονικός σεισμός στην νοτιοανατολική Τουρκία και οι συνέπειές του μετέβαλλαν τις προτεραιότητες του Αμερικανού Υπουργού ο οποίος σαν πρώτο σταθμό στην Τουρκία θα έχει την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στις 19 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τη συμβολή των ΗΠΑ στον αγώνα που καταβάλλουν οι τουρκικές αρχές να ανταποκριθούν στις καταστροφές που προκάλεσε ο φονικός σεισμός.
Επόμενος σταθμός θα είναι η Άγκυρα, όπου θα έχει συνάντηση τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλους Τούρκους αξιωματούχους με τους οποίους κατά προτεραιότητα αναμένεται να συζητήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στη δοκιμαζόμενη, αυτή τη στιγμή, Τουρκία.
Στην ατζέντα των συνομιλιών σαφώς και παραμένει και η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της εταιρικής σχέσης ΗΠΑ – Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι εξακολουθεί και υπάρχει το αγκάθι από το μπλόκο -πρακτικά- του Ταγίπ Ερντογάν στην ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας στη συμμαχία.
Όσο και να μην προτάσσεται, καθώς κυριαρχεί το θέμα του σεισμού στην Τουρκία, σαφώς αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι και η αγορά των F-16 όπως και η αναβάθμιση αυτών που διαθέτει η Τουρκία.
Eίναι δεδομένο πως η Άγκυρα περιμένει μία διαφορετική αντιμετώπιση σχολιάζει η Deutsche Welle. Το ίδιο όμως προσμένουν και Ηνωμένες Πολιτείες καθώς προέχει πλέον η ανοικοδόμηση μιας τεράστιας περιοχής της Τουρκίας. Μια καταστροφή που επηρέασε 13 εκατομμύρια πληθυσμού και μία έκταση που είναι μεγαλύτερη από πολλές άλλες χώρες.
Η ανοικοδόμηση θα στοιχίσει πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Δυσβάσταχτο κόστος για την τουρκική οικονομία, γεγονός που θέτει τον Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον σοβαρών διλημμάτων και μάλιστα τέσσερις μήνες πριν από την ημερομηνία εκλογών, που έχει πει δημόσια δηλώσει ο ίδιος.
Ανεξάρτητα από το αν επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή αναβολή της ημερομηνίας των εκλογών, το οικονομικό βάρος που θα προστεθεί στην δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, είναι αυτό που θα καθορίσει και το εκλογικό αποτέλεσμα.
Έτσι πιθανότατα ξεκινάει μία νέα σελίδα στις σχέσεις της Τουρκίας και με τις γειτονικές χώρες αλλά και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα έχει στο επίκεντρο πρώτα απ' όλα την οικονομία.
Στην Αθήνα, ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τους οποίους θα συζητήσει την αμυντική συνεργασία, την ενεργειακή ασφάλεια και την κοινή δέσμευση ΗΠΑ και Ελλάδας στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας.
Δεδομένου, επίσης, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προωθεί ταυτοχρόνως την υπόθεση των ελληνικών F-35 με το πακέτο αναβάθμισης και αγοράς F-16 από την τουρκική αεροπορία, είναι σαφές πως η επίσκεψη Μπλίνκεν στην περιοχή περιλαμβάνει και το συγκεκριμένο ζήτημα. Το ενδιαφέρον στις επαφές της Αθήνας πάντως εστιάζεται και στο ζήτημα των των F-35, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Μπόμπ Μενέντεζ, να έχει ανάψει ήδη το πράσινο φως για την πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ελλάδα με την υπογραφή του σχετικού ελληνικού αιτήματος από μέρους του.
Παράλληλα, ο Άντονι Μπλίνκεν κατά την παραμονή του στην Αθήνα θα εγκαινιάσει τον τέταρτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στις 21 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τον τέταρτο γύρο του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, με τον τελευταίο να έχει πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2021, όταν συναντήθηκαν ο κ. Μπλίνκεν με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, και έκτοτε δεν είχε καταστεί δυνατός νέος προγραμματισμός, κυρίως λόγω της δυσκολίας εξεύρεσης κατάλληλων ημερομηνιών.
skai.gr - DW
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.