Κλείσιμο

Νικολούδης: Οι εφορίες έχουν μερίδιο ευθύνης για τη φοροδιαφυγή

Τις εφορίες «έδειξε» ως -εν μέρει- υπεύθυνες για την μη πάταξη της φοροδιαφυγής, ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Παναγιώτης Νικολούδης στη Βουλή, ενώ παράλληλα επεχείρησε να περιγράψει με τα πλέον μελανά χρώματα ένα νέο είδος εγκληματικότητας που αναπτύχθηκε κυρίως την περίοδο 2007-2009 στο χώρο των τραπεζών, με πρωταγωνιστές τις ίδιες τις διοικήσεις τους.

Κατά τη συζήτηση της έκθεσης πεπραγμένων της Αρχής για το 2013 στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο κ. Νικολούδης «κάρφωσε» τις εφορίες λέγοντας ότι «δεν είναι έτοιμες ακόμη να δεχτούν τις πληροφορίες που έχουμε» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από τις διασταυρώσεις στοιχείων που κάνει η Αρχή «μας έχουν δώσει έναν ποταμό πληροφοριών, ένα θησαυρό πληροφοριών. Αν αυτό το αξιοποιούσαν όλες οι υπηρεσίες, θα είχαμε κάνει πάρα πολλά πράγματα.

Δηλαδή θα είχαμε πετύχει τον πειθαναγκασμό κάποιων ανθρώπων που χρωστάνε φόρους και δεν πληρώνουν. Γιατί η διαβίβαση αυτών των πληροφοριών πάνε προς το ΣΔΟΕ όμως οι εφορίες δεν είναι έτοιμες ακόμη να δεχτούν τις πληροφορίες που έχουμε» είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε «Έχουμε περίπου 10.000 πληροφορίες για υποθέσεις υπό έλεγχο στη διάθεσή μας και στέλνουμε μόνο στο ΣΔΟΕ, γιατί δεν μπορούμε να στείλουμε πουθενά αλλού».

Ο κ. Νικολούδης αναφέρθηκε και στην εγκληματικότητα σε βάρος των τραπεζών εκ των έσω λέγοντας, ότι το παζλ της εγκληματικής δραστηριότητας σε βάρος τραπεζών, δεν έχει συμπληρωθεί ούτε για τον ίδιο, και ανέφερε ότι «τις πιο πολλές φορές μιλάμε για δάνεια εντός εισαγωγικών, γιατί ήταν το πρόσχημα και τα χρήματα αυτά πήγαιναν στις τσέπες των διοικήσεων των τραπεζών»

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις τράπεζες Proton, Πελοποννήσου, Χαλκίδος, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και FBB και μίλησε για ένα «καινούριο μοντέλο εγκληματούντος ανθρώπου, που δεν είναι άνθρωποι περιθωρίου. Έχουν πολύ καλές σπουδές και έχουν «σπουδάσει» το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος καλά». Πρόσθεσε δε, ότι « Τα όπλα που χρησιμοποιούσαν αυτοί οι άνθρωποι ήταν ότι ο καθένας από αυτούς είχε στην ιδιοκτησία του ένα ΜΜΕ ή και αν δεν είχαν φρόντιζαν να είχαν μισθώσει.»

Ο επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος απέφυγε να μιλήσει για εγκληματική οργάνωση στο χώρο των τραπεζών, αλλά φωτογράφισε μία θολή κατάσταση λέγοντας «δε μιλώ για εγκληματική οργάνωση ακόμη. Κάπου βλέπουμε να συναντώνται οι υποθέσεις, βλέπουμε κοινά περιουσιακά στοιχεία να συναντώνται κάπου σε οφ σορ στην Κύπρο. Ακόμη ένα μεγάλο κομμάτι είναι άγνωστο τοπίο.

Χωρίς να έχω χειροπιαστά στοιχεία νομίζω ότι από πίσω είχαν δουλέψει νομικά επιτελεία. Ο όλος σχεδιασμός απέβλεπε να φανεί η όλη εγκληματική δράση ως ότι κάποιος πήρε δάνεια και η ζωή του τα έφερε έτσι που δεν μπορεί να τα γυρίσει πίσω».

Μάλιστα ο κ. Νικολούδης διαπίστωσε ότι «όποιος ετοιμαζόταν να πάρει ένα δάνειο, πρώτη φροντίδα του ήταν μετά να κρύψει την περιουσία του. Είναι ένας λαβύρινθος ο τρόπος που επεχείρησαν να κρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Δείχνει ότι ουδέποτε είχαν πρόθεση να επιστρέψουν τα δάνεια πίσω» παρατήρησε.

Ο Παναγιώτης Νικολούδης αναφέρθηκε και στις διαστάσεις της διαπλοκής στη χώρα μας επιχειρώντας να μειώσει το ρόλο των πολιτικών σε αυτό το φαινόμενο υποστηρίζοντας ότι « Όσον αφορά τη διαπλοκή στις άλλες χώρες το τρίγωνο είναι οικονομική ελίτ - πολιτική ελίτ - ΜΜΕ. Εδώ είναι ανάποδα οικονομική ελίτ –ΜΜΕ - και τρίτη η πολιτική ελίτ» και εκτίμησε ότι «Τα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής παίζουν μειωμένο ρόλο. Τα πολιτικά πρόσωπα παίζουν τριτεύοντα ρόλο στη διαπλοκή».
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου