Της Πηνελόπης Γκάλιου
Με βαρέλι χωρίς πάτο μοιάζει η τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας και όσο η διπλωματική κινητικότητα της Αθήνας και η διεθνοποίηση του τουρκικού παροξυσμού βρίσκει ευήκοα ώτα στη διεθνή κοινότητα, τόσο εντείνεται και ξεφεύγει εκτός κάθε λογικής.
Τα αποτελέσματα στήριξης που ήδη μετρά η Αθήνα μεταξύ των εταίρων και συμμάχων της από την διαρκή ενημέρωση για τις απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας, λειτουργούν σαν λάδι στη φωτιά του τουρκικού παραλογισμού, που φουντώνει συνεχώς βάλλοντας όχι μόνο πλέον κατά της χώρας μας αλλά και όσων κατανοούν τις ελληνικές θέσεις και τα ελληνικά επιχειρήματά τα οποία βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της θάλασσας.
Οι φίλοι της Ελλάδας εχθροί της Τουρκίας
Οι επιθέσεις κατά του Γάλλου προέδρου στο παρελθόν κάθε φορά που ο Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε τον τουρκικό αναθεωρητισμό ή σε σημαντικές στιγμές της ελληνογαλλική συμμαχίας έγιναν πολλές φορές πρώτο θέμα της επικαιρότητας και ήταν λίγο πολύ αναμενόμενες. Το ίδιο συνέβη και κατά των μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου, όταν κατά την Τουρκία "τόλμησαν" να χειροκροτήσουν τις θέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού κατά την ομιλία του εκεί.
Εκείνο που πλέον δεν μπορεί να κρύψει η Άγκυρα είναι η λογική που τη διακατέχει ότι "ο φίλος του εχθρού μου είναι και αυτός εχθρός μου". Με αυτή τη λογική στο στόχαστρο της Τουρκίας μπήκε και η Γερμανία, με αφορμή τη μετατόπιση προς την πλευρά της Αθήνας και την υποστήριξη των ελληνικών θέσεων, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Σολτς – Μητσοτάκη, στις Βρυξέλλες. "Θέλω να κάνω σαφές, ότι αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της ΕΕ δεν μπορεί να γίνει από εμάς αποδεκτή. Τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο και όχι με εντάσεις και κλιμάκωση" δήλωσε ο Γερμανός αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφαγκανγκ Μπούχνερ, εγκαταλείποντας την πολιτική των ίσων αποστάσεων στο ελληνοτουρκικό ζήτημα.
Μία μετατόπιση που προκάλεσε ένα ακόμη παραλήρημα, αυτή τη φορά από τον εκπρόσωπο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτ βάλλοντας κατά της Γερμανίας και δηλώνοντας πως "Καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε τις αβάσιμες δηλώσεις κατά της χώρας μας από την Καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Είναι απαράδεκτο να πέφτει η Γερμανία στην παγίδα πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετέχει στη συκοφαντική εκστρατεία της χώρας μας".
Το κρεσέντο επεκτάθηκε εκ νέου και κατά της Ελλάδας μη μπορώντας να κρύψει την τουρκική δυσφορία του και επιχειρώντας για πολλοστή φορά να αντιστρέψει την πραγματικότητα κάνοντας το άσπρο μαύρο. "Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας ενάντια στην παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας μας από την Ελλάδα, παρενοχλώντας τα αεροσκάφη μας στον εναέριο και διεθνή εναέριο χώρο της χώρας μας, αγνοώντας τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ" είπε και συνέχισε "η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί μεγαλύτερο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα. Με βάση αυτόν τον παράνομο ισχυρισμό, θα ήταν ανακριβές να χαρακτηριστούν πτήσεις εντός 6-10 μιλίων από τον διεθνή εναέριο χώρο ως "παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου". Αν υπάρχει ένας παράγοντας που απειλεί την κυριαρχία, την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα του γείτονά του, αυτός είναι η Ελλάδα" είπε ανερυθρίαστα ο Τούρκος εκπρόσωπος.
Χωρίς καμία αναστολή και παραποιώντας κάθε στοιχείο πραγματικότητας και ιστορικής αλήθειας ο Τανζού Μπιλγκιτ συνέχισε να παραληρεί κατηγορώντας την Ελλάδα πως " εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται κοντά στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις Συνθήκες Ειρήνης του 1923 της Λωζάνης και του Παρισιού του 1947. Επιπλέον, διατηρεί την παράνομη και άδικη στάση της ότι μπορεί μονομερώς να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 ναυτικών μιλίων ενάντια στα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας". Διαστρέβλωσε όμως παντελώς και την στάση της χώρας του ισχυριζόμενος πως "Η Τουρκία δεν έχει μάτια στη γη κανενός. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιμένουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια στην απειλή για την ασφάλεια του λαού μας παραβιάζοντας δημόσια τις πολύ σαφείς διατάξεις των διεθνών συνθηκών περί αφοπλισμού από την Ελλάδα. Αναμένουμε από τη Γερμανία να καλέσει την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, αντί να κάνει μεροληπτικές δηλώσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας" κατέληξε.
Ένα ακόμη ξέσπασμα που η Ελλάδα αρνείται να ακολουθήσει πιστή στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας και με διπλωματικές πηγές να επισημαίνουν πως "οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, είναι γνωστές και αποδεκτές από τους εταίρους και συμμάχους μας, οι οποίοι αναγνωρίζουν τον ρόλο της χώρας μας ως πόλο ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή".
Τουρκία: ο ταραξίας της περιοχής
Τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας καταδίκασε σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής λέγοντας ότι επιδιώκει να μεταβάλλει την υφιστάμενη κατάσταση όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες, προς όφελός της, με στόχο την ηγεμονία στην περιοχή. Ανέφερε ως αποδείξεις την άμεση ή έμμεση στρατιωτική της εμπλοκή στο Ιράκ, στην Συρία, στον Καύκασο και στην Λιβύη, την ενεργή ανάμειξή της στα εσωτερικά των βαλκανικών χωρών με μουσουλμανικούς πληθυσμούς, με στόχο την διεύρυνση της επιρροής της, και την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, της Συνθήκης των Παρισίων περί εκχώρησης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα του 1947, την μη αποδοχή της σύμβασης του Montego Bay για το Δίκαιο της Θάλασσας.
"Οι παραδοχές αυτές δεν επιτρέπουν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Η άποψη ότι για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπάρχει αμοιβαία ευθύνη, ότι η ελληνική στάση ρέπει στον μαξιμαλισμό, ότι πρέπει να επιδείξουμε μεγαλύτερη ευελιξία και συμβιβαστική διάθεση, ότι δεν μπορούμε να αρνούμαστε την διεύρυνση της ατζέντας των προς επίλυση θεμάτων που κατά το δοκούν φορτώνει ολοένα η Τουρκία, είναι εσφαλμένη. Εσφαλμένη διότι διαβάζει λάθος την Τουρκία. Γιατί στηρίζεται σε λάθος δεδομένα και οδηγεί σε ψευδαισθήσεις. Κυρίως στην ψευδαίσθηση ότι αρκεί να δείξουμε κάποια υποχωρητικότητα και όλα θα διευθετηθούν προς όφελος όλων» είπε ο κ. Καραμανλής.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν αμφισβητεί την ειλικρίνεια προθέσεων και τον πατριωτισμό κανενός, υπογραμμίζοντας όμως, ότι η υιοθέτηση μιας τέτοιας συμπεριφοράς, θα οδηγούσε σε σοβαρές, ίσως και μοιραίες βλάβες στα εθνικά συμφέροντα και θα αποθράσυνε ακόμα περισσότερο την άλλη πλευρά. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε να εμμείνει η Ελλάδα στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών, και να κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, ενώ είπε ότι στη Χάγη πρέπει να πάμε "για την μόνη πραγματική διαφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, την οριοθέτηση δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας", χαρακτηρίζοντας αδιανόητη την διαπραγμάτευση ή παραπομπή "περί γκρίζων ζωνών, κυριαρχίας επί νήσων, νησίδων και βραχονησίδων, αποστρατιωτικοποίησης νησιών που απειλούνται και του αναφαίρετου μονομερούς δικαιώματος της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα".
Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη. Το αντίθετο. Οι εκπτώσεις τέτοιου είδους απλώς μεγαλώνουν την βουλιμία και εντείνουν τις ηγεμονικές επιδιώξεις και τον επεκτατισμό των γειτόνων» υπογράμμισε.
Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι πρόσφατες ενέργειες και τοποθετήσεις της ηγεσίας της, αποδεικνύουν ότι η Τουρκία έχει υιοθετήσει συμπεριφορά ταραξία στην περιοχή. Ίσες αποστάσεις όμως και ουδετερότητα μεταξύ δικαίου και αδίκου, μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, συνιστά εύνοια προς τον παρανομούντα, συνιστά έμμεση και υποκριτική στήριξη προς τον ταραξία» κατέληξε ο Κ. Καραμανλής.
Σε αμόκ και ο Ερντογάν
Το σήμα για το νέο προκλητικό αμοκ κατά της Ελλάδας έδωσε νωρίτερα ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά το αυστηρό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Άγκυρα για μηδενική ανοχή στον αναθεωρητισμό της, και την προειδοποίηση πως κάθε παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας θα τιμωρηθεί αυστηρά. Συστάσεις που οδήγησαν τον Ταγίπ Ερντογάν σε ένα νέο παραλήρημα κατά της Ελλάδας και του πρωθυπουργού της. "Κάθε λίγο, απογειώνεις τα αεροπλάνα σου και κάνεις επίδειξη. Ε, τι κάνεις; Σύνελθε! Δεν παίρνεις κανένα μάθημα από την ιστορία; Πού ήσουν στην ιστορία, πού βρίσκεσαι τώρα; Μετά από αυτό, αρχίζεις να κλαις και να κλαίγεσαι. Μην προσπαθήσετε να χορέψετε με την Τουρκία. Θα κουραστείς, θα ξεμείνεις" είπε.
Η ενόχληση του Τούρκου Προέδρου εντάθηκε και από την διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας που έχει πετύχει η Αθήνα. "Δεν έχουμε πλέον διμερείς συνομιλίες μαζί τους. Δυστυχώς αυτή η Ελλάδα δεν θα έρθει στον σωστό δρόμο. Είναι το ελληνοκυπριακό λόμπι. Μιλάει εναντίον μας. Πάει στο Νταβός, μετά στις ΗΠΑ και μιλάνε εναντίον μας στο Κογκρέσο. Τους έχουμε βαρεθεί πλέον. Αν είσαι έντιμος, η θέση σου είναι έτοιμη μπροστά μας, αν δεν είσαι, τότε λυπάμαι..." συνέχισε να σχεδόν παραμιλώντας.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.