Νέα γερμανική κυβέρνηση: Χαμόγελα στην Αθήνα, πονοκέφαλος στην Άγκυρα -Τι λένε αναλυτές στον ΣΚΑΪ

Η νέα τρικομματική κυβέρνηση στη Γερμανία είναι γεγονός και ένας νέος πονοκέφαλος για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μόλις γεννήθηκε.

Στο μικροσκόπιο της ελληνικής κυβέρνησης μπαίνει ο νέος συνασπισμός που θα αναλάβει τα ηνία της Γερμανίας και ειδικά ο νέος υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, που αποτελεί «αγκάθι». 

Κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της νέας γερμανικής κυβέρνησης είναι καταρχάς το υπουργείο Εξωτερικών με τους Πράσινους να έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη σε σχέση με την προκλητικότητα της Τουρκίας και το μεταναστευτικό. 

Όσον αφορά το υπουργείο Οικονομικών οι αναλυτές που μίλησαν στον ΣΚΑΪ εκτιμούν πως, πάρα την παρουσία του Φιλελεύθερου Κρίστιαν Λίντνερ, οι εποχές της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Από την άλλη πλευρά, χαμόγελα έχει φέρει στην Αθήνα η νέα υπουργός Εξωτερικών.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, «η κα Μπέρμπογκ στην αντιπολίτευση είχε απόλυτα ορθές και κατανοητές θέσεις. Θέσεις συμβατές με το Διεθνές Δίκιο, με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας , με τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και με την ομοιογένεια και την ταυτότητα απόψεων που έχουν τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε εξωτερικές απειλές. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, μένει να δούμε πώς θα τοποθετηθεί τώρα υπό τη νέα της ιδιότητα.»

Με την νέα Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας είχε ξεκινήσει επαφές από το Φεβρουάριο του 2020 στο Μόναχο.

Ο Διεθνολόγος και βουλευτής ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου είπε πως «οι Πράσινοι έχουν εκφραστεί πολλές φορές υπέρ των ελληνικών θέσεων σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα. Στο χρέος, στα ευρωομόλογα, στις γερμανικές αποζημιώσεις, αλλά και στις προκλήσεις της Άγκυρας απέναντι στη χώρα μας και στην Κυπριακή δημοκρατία. Το μεγάλο όμως διακύβευμα στη Γερμανία σήμερα είναι η κυβερνησιμότητα της χώρας. Κι ακριβώς εκείνο είναι που θα κρίνει το κατά πόσο οι Πράσινοι θα διατηρήσουν τις θέσεις τους στο ακέραιο, ή θα μετακινηθούν έστω στο ελάχιστο από αυτές.»    

Επίσης, ο πολιτικός αναλυτής Δρ. Ρόναλντ Μεϊνάρντους, σχετικά με τη μη ανοχή στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τη γερμανική κυβέρνηση, κάτι που φωτογραφίζει την Άγκυρα, ανέφερε:

«Αυτό είναι δεδομένο, αυτή τη στιγμή κυρίως την Άγκυρα αλλά και τον Λουκασένκο, αυτό είναι το θέμα που απασχολεί αυτές τις μέρες τη γερμανική πολιτική, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, η προτεραιότητα και στη Γερμανία είναι η πανδημία, και τα θέματα που συζητάμε αυτή τη στιγμή μάλλον έχουν μια πίσω θέση.» 

- Βλέπετε την προοπτική ενός φρένου στους εξοπλισμούς προς την Άγκυρα για παράδειγμα; 

«Στους τόνους το Βερολίνο θα είναι λίγο πιο σκληρό, αν θα αλλάξει τώρα πολιτική εξαγωγής όπλων και υποβρυχίων συγκεκριμένα προς την Άγκυρα, εκεί αμφιβάλλω, γιατί είναι πολλά συμφέροντα και επικεφαλής της κυβέρνησης θα είναι ο κ. Σόλτς, και τα ναυπηγεία βρίσκονται στην πόλη του κ. Σόλτς, στο Αμβούργο, μάλλον εκεί θα δούμε μια σταθερότητα στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας.»  

Όσον αφορά την παγωμάρα προς το πρόσωπο του νέου υπουργού Οικονομικών, οι θέσεις του οποίου θεωρούνται πιο σκληρές ακόμη και από αυτές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος  Μαλλιάς, ανέφερε:  

«Έχουμε κάθε λόγο και η Ελλάδα και πολλές χώρες στην ΕΕ να παρατηρήσουμε από πολύ κοντά την πολιτική την οποία θα θελήσει να εφαρμόσει ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών ο κύριος Κρίστιαν Λίντνερ ιδίως μετά το 2023, διότι ξέρετε ότι το 2023 προφανώς θα έχουμε μια επαναδιαπραγμάτευση των όρων του συμφώνου σταθερότητας.» 
 

Πηγή: skai.gr