Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, αυτή τη φορά μέσω της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.
Ερωτηθείς από την εφημερίδα για τα ελληνοτουρκικά ισχυρίστηκε αφενός ότι η Ελλάδα δεν προσέρχεται σε διάλογο, αφετέρου είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί και στρατιωτικοί που κοιμούνται. «Πρέπει να ξυπνήσουν» είπε «και να δουν τις αλήθειες και να συμπεριφέρονται με ανάλογο τρόπο».
«Το να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας δεν είναι απειλή, το να μιλάμε για διάλογο δεν είναι αδυναμία» πρόσθεσε και κάλεσε την Ελλάδα να μην παρασύρεται από άλλους και «να πατά στη γη».
Όπως σχολίασε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Ακάρ παρουσιάζει την Τουρκία ως τη χώρα που θέλει διάλογο, ωστόσο τα θέματα που βάζει στο τραπέζι, όπως τα νησιά, είναι αδιαπραγμάτευτα για την Ελλάδα.
Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, διαφορετικά -όπως είπε- αμφισβητείται η κυριαρχία τους.
Τη γραμμή Τσαβούσογλου ακολούθησαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ισχυριζόμενα ότι «τα ελληνικά νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν και αποτελούν κίνδυνο για την Τουρκία».
Μάλιστα, τα τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι «οι Έλληνες το 1919 ήρθαν στη Σμύρνη από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο».
Ο καθηγητής πανεπιστημίου, αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Οζγκιούρ Ορ, δήλωσε: «Αν κοιτάξουμε αυτόν εδώ τον χάρτη, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος στρατιωτικός αναλυτής ποιος είναι επιθετικός και ποιος επιχειρεί τις λύσεις των ζητημάτων με στρατιωτικό τρόπο. Όταν οι τεχνικοί μας επιχείρησαν να δείξουν τα σημεία των εξοπλισμών στα νησιά δεν έμεινε κενός χώρος στον χάρτη και γέμισε όλος. Το Αιγαίο έτσι δεν μπορεί να γίνει θάλασσα ειρήνης».
Η παρουσιάστρια του Haber Global, Σαγνιούρ Τεζέλ, ανέφερε: «Μα ο λόγος της αποστρατιωτικοποίησής τους είναι συγκεκριμένος. Ο Ατατούρκ (Κεμάλ) επέμενε στο να είναι αποσταρτιωτικοποιημένα, διότι στις 15 Μαΐου του 1919 στην απόβαση της Σμύρνης ήρθαν απο εκείνα τα τρία νησιά. Από Λέσβο, Χίο και Σάμο».
Ανησυχία για τα F-16
«Θέλουμε τα F-16 δίχως περιοριστικούς όρους» δήλωσε χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς στην Άγκυρα υπάρχει ανησυχία για το τι θα συμβεί στο Κογκρέσο.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε: «Στην πρόσφατη συνομιλία του πρόεδρου μας με τον Μπάιντεν στο Μπαλί, ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε την πλήρη στήριξη της διοίκησης στο θέμα των F-16. Βέβαια εδώ σημαντικός είναι ο ρόλος του Κογκρέσου. Άρα και το Κογκρέσο πρέπει να έχει ένα θετικό ρόλο σε αυτό το θέμα.
Tο ζήτημα αυτό το συντομότερο δυνατόν περιμένουμε να έχει κάποια κατάληξη. Πρέπει να εγκριθεί και αυτό το νομοσχέδιο για να αγοράσουμε τα F-16 και ο εκσυγχρονισμός τους σαν διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί . Αυτό είναι προς όφελος όλων. Το είχαμε πει και πριν ότι δεν υπάρχει νόημα να τα αγοράσουμε υπό όρους».
Διαμαρτυρία αναυτών για τα εξοπλιστικά της Ελλάδας
«Οι Έλληνες παραλαμβάνουν Rafale και και θα πάρουν και F-35 και μας καθυστερούν τα F-16» είναι το σχόλιο αναλυτών.
Ο καθηγητής πανεπιστημίου Γεντιτεπέ, Φουρκάν Καγιά, ανέφερε: «Eπιχειρούν να βάλουν φρένο στη χρήση των μαχητικών εναντίον της Ελλάδας υπήρχε κάτι τέτοιο στο κείμενο. Μα αυτό δεν μπορεί να συμβεί, καθώς σε Λέσβο και Χίο εγκατέστησαν οπλικά συστήματα, έδωσαν στην Ελλάδα Rafale και ετοιμάζουν και τα F-35. Ο Έλληνας αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων κάνει δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας. Δηλαδή δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα μαχητικά; Δεν υπάρχουν τέτοιες σχέσεις. Μήπως επιχειρούν να παρέμβουν στο Αιγαίο και να οδηγήσουν σε πόλεμο την Ελλάδα με την Τουρκία;».
Υπουργός Ενέργειας: «Κάθε περιοχή της Γαλάζιας Πατρίδας είναι χώρος αποστολής για έρευνες»
«Θα κάνουμε έρευνες σε όλες τις περιοχές της δικαιοδοσίας μας» δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, προσθέτοντας ότι «κάθε περιοχή της Γαλάζιας Πατρίδας είναι χώρος αποστολής για έρευνες».
Παράλληλα, ικανοποίηση έφερε στην Τουρκία το διάβημα της Λιβύης κατά της Ελλάδας.
Ο Ντονμέζ είπε: «Υπάρχει κάτι που λέμε από την αρχή: Θα συνεχίσουμε μέχρι να το βρούμε. Στο τέλος ελπίζουμε να το βρούμε, αν υπάρχει. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε αυτές τις επιχειρήσεις στις περιοχές δικαιοδοσίας μας στη Μεσόγειο Aρχικά εστιάσαμε την προσοχή μας στη Μαύρη Θάλασσα. Θεωρούμε κάθε περιοχή της 'Γαλάζιας Πατρίδας' ως χώρο αποστολής για εμάς. Αρχικά, πραγματοποιούμε σεισμικές έρευνες. Στη συνέχεια συνεχίζουμε με γεώτρηση. Ελπίζουμε ότι με τη θέληση του Θεού, θα κάνουμε μια καλή ανακάλυψη στη Μεσόγειο, όπως και στη Μαύρη Θάλασσα».
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.