ΚΑΙΡΟΣ

«Σκληρό ροκ» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τη «μάχη» της Βουλής για τις παρακολουθήσεις

Σήμερα και αύριο στα κομματικά επιτελεία επικρατεί συναγερμός, καθώς προετοιμάζονται για τη συζήτηση της Πέμπτης όπου θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ΕΥΠ.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Παρακολουθήσεις, ακρίβεια, κόκκινα δάνεια και ψηφοδέλτια περιλαμβάνει το πολιτικό «μενού» αυτή την εβδομάδα. Και το ερώτημα παραμένει: Η προεκλογική περίοδος θα είναι μακρά ή πιο σύντομη από ότι διαμηνύουν στην κυβέρνηση;

Στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ πολλά στελέχη εκτίμησαν πως από τη στιγμή που θα μπει το 2023 ο πρωθυπουργός μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να «πατήσει το κουμπί των εκλογών». Ακόμα και τον Ιανουάριο προκειμένου οι εκλογές να γίνουν τον τελευταίο μήνα του χειμώνα.

Ίδια ετοιμότητα και εκτίμηση υπάρχει και στο ΠΑΣΟΚ για αυτό άλλωστε τα δυο κόμματα ετοιμάζονται να ανακοινώσουν μέσα στον μήνα περίπου το 80% των ονομάτων που θα μπουν στα ψηφοδέλτιά τους. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν πως θα πλησιάσουν όσο πιο πολύ γίνεται το τέλος της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης.

Για αυτό και η πλειονότητα των γαλάζιων στελεχών θεωρούν πως η Κυριακή που θα επιλέξει τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία θα είναι μέσα στον Μάιο. Είναι και ο μήνας, άλλωστε που θα λάβει χώρα η αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ θα έχει δοθεί και ο χρόνος στην κυβέρνηση να αξιοποιήσει περαιτέρω το δημοσιονομικό χώρο που θα έχει φτιάξει.

Ήδη η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα «μπρα ντε φερ» με τις τράπεζες για τα δάνεια. Ετοιμάζει ένα σχέδιο στήριξης γνωρίζοντας πως το θέμα είναι «καυτό», προσφέρεται για προεκλογική σύγκρουση και θα το βρει μπροστά της.

Σχεδόν το σύνολο της αντιπολίτευσης εστιάζει στους  πλειστηριασμών ακινήτων, αλλά και στα funds που εκμεταλλεύονται την οικονομική κατάσταση πιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Και σε μια προεκλογική περίοδο που οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ συνοδεύονται από τη στασιμότητα στα επιτόκια των καταθέσεων είναι φυσικό να παράγεται μεγάλη «εύφλεκτή πολιτική ύλη» που μπορεί να εκραγεί.

Σήμερα και αύριο στα κομματικά επιτελεία επικρατεί συναγερμός, καθώς προετοιμάζονται για τη συζήτηση της Πέμπτης όπου θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ΕΥΠ. Ουσιαστικά η διαδικασία θα μετατραπεί σε προ ημερησίας συζήτηση με τα φώτα να στρέφονται πάνω στους αρχηγούς των κομμάτων. Ήταν άκρως πολιτική η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη Δευτέρα το πρωί τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο.

Επιθυμεί να αυξήσει την πίεση προς το Μαξίμου και να ηγηθεί του αντιπολιτευτικού μπλοκ στην Ολομέλεια εκμεταλλευόμενος και την απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη. Από την πλειοψηφία δηλώνουν απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και επενδύουν πολύ στις αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ που θα ψηφιστούν την Πέμπτη. Μιλούν για ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών χωρίς περιορισμό των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων.

Και επειδή ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, είχε χτυπήσει ένα «καμπάνακι» στα τέλη Αυγούστου από τα Ανώγεια για το ζήτημα των παρακολουθήσεων η τοποθέτηση του «καραμανλικού» Ευριπίδη Στυλιανίδη ως εισηγητή του νομοσχεδίου δεν πέρασε απαρατήρητη.

Στον προεκλογικό μαραθώνιο που έχει ξεκινήσει οι περιοδείες των πολιτικών αρχηγών έχουν τον κεντρικό ρόλο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζει στα έργα που έχει κάνει η κυβέρνηση.

Βρέθηκε στη βιομηχανική περιοχή της Τρίπολης και αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό σχέδιο της Πελοποννήσου. Επιθυμεί να θωρακίσει τα «κάστρα» του αφού στις εκλογές του 2019 στην Αρκαδία η Νέα Δημοκρατία πέρασε 12 μονάδες τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί αντίστροφη πορεία, και επιχειρεί να «αλώσει» τα «φρούρια» της γαλάζιας παράταξης.

Έχει οργώσει την Μακεδονία και έχει βρεθεί κατά σειρά στις Σέρρες, στην Πέλλα, στο Κιλκίς, στη Φλώρινα και σήμερα στην Καστοριά. Η Συμφωνία των Πρεσπών κόστισε στο κόμμα και ήταν ένας από τους παράγοντες που συνέβαλε στην τελευταία εκλογική ήττα.

Από τη Βόρεια Ελλάδα μόνο το νομό Ξάνθης κατάφερε να «βάψει ροζ» ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, σε αντίθεση με τον Σεπτέμβριο του 2015 που είχε επικρατήσει σε επτά νομούς της Μακεδονίας και δυο της Θράκης.