Του Αντώνη Αντζολέτου
Την εξίσωση της αυτοδυναμίας θέλουν να λύσουν στο στρατόπεδο της Ν.Δ. τη στιγμή που στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν να βρουν τον σύμμαχο για να σχηματίσουν την προοδευτική διακυβέρνηση. Αναγκαία και ικανή συνθήκη για να επιτευχθεί ο στόχος και των δυο κομμάτων είναι μια: Η πρωτιά στις εκλογές. Μέχρι στιγμής η πρωτοκαθεδρία της γαλάζιας παράταξης δεν αμφισβητείται από τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Και οι δυο παρουσιάζουν μια μικρή άνοδο στις τελευταίες μετρήσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση αυτό που έχει καταφέρει είναι η διαφορά να μην είναι πλέον διψήφια.
Με την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2016 ο πήχυς της αυτοδυναμίας μοιάζει να είναι αδύνατος. Αν υποτεθεί πως το άθροισμα των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής φτάσουν το 10% το πρώτο κόμμα θα πρέπει να έχει ένα ποσοστό άνω του 45% προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία και χωρίς να χρειαστεί συνεργασίες. Ασφαλώς όσα περισσότερα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή τόσο ο πήχυς της αυτοδυναμίας ανεβαίνει. Ξεπερνάει το 48% αν οι δυνάμεις που δεν πάρουν το εισιτήριο για το Κοινοβούλιο είναι μόλις 4%. Ενδεικτικά το 2019 στους «300» δεν συμμετείχε το 8% των κομμάτων που πήρε μέρος στις εκλογές.
Αυτά τα υψηλά ποσοστά, άνω του 45%, σε εθνικές εκλογές είχαν καταγράψει, εκτός από το 54,37% του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974, το 1981 το ΠΑΣΟΚ (48,07%), 1985 ΠΑΣΟΚ (45,82%) και η ΝΔ το 1990 με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη (46,88%). Το 1993 η επάνοδος του Ανδρέα Παπανδρέου είχε επιτευχθεί με το εντυπωσιακό 46,88% και το 2004 ο Κώστα Καραμανλής είχε αναδειχθεί πρωθυπουργός με ποσοστό 45,36%.
Τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά με το νόμο που επαναφέρει το μπόνους και ψήφισε η ΝΔ το 2020. Είναι κλιμακούμενο και η αυτοδυναμία, όπως είναι φυσικό, εξαρτάται πάλι από τον αριθμό των κομμάτων που θα βρεθούν μέσα στην Ολομέλεια. Υπολογίζεται ότι αν το ποσοστό των κομμάτων που είναι εκτός Βουλής αθροίζουν περίπου 10% ο πήχυς για την απόλυτη πλειοψηφία των «151» βρίσκεται στο 37,5%. Αυτόν τον στόχο θεωρούν άκρως εφικτό στην κυβέρνηση. Η πόλωση των δεύτερων εκλογών υποστηρίζουν πως θα ανεβάσει σημαντικά τα νούμερα της γαλάζιας παράταξης. Αυτός είναι ο λόγος που στον ΣΥΡΙΖΑ – αν η πρωτιά δεν έρθει στην απλή αναλογική – επιθυμούν να έχουν τη μικρότερη δυνατή διαφορά με τη ΝΔ έτσι ώστε να πετύχουν την ανατροπή στις δεύτερες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση οι δυο «μεγάλοι» εκτιμούν πως η πίεση που θα δεχτεί το ΠΑΣΟΚ θα είναι μεγάλη. Είτε για το θέμα των συνεργασιών είτε στα ποσοστά του. Με αυτό το σκεπτικό δεν είναι τυχαίες το τελευταίο διάστημα οι συνεχείς αναφορές και τα «καρφιά» προς τον Νίκο Ανδρουλάκη τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τον Αλέξη Τσίπρα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.