Μια απολαυστική συζήτηση με τον δημοσιογράφο Μάνο Βουλαρίνο, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, είχε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.
Ο δημοσιογράφος απευθυνόμενος στον κ. Μπακογιάννη ανέφερε με χιούμορ ότι είναι φειδωλός στα καλά λόγια και στα «μπράβο», ωστόσο σε αυτή την περίπτωση θα έκανε μία εξαίρεση καθώς, όπως είπε, «η Αθήνα μετά από πολλά χρόνια είναι σε καλή κατάσταση στο θέμα της καθαριότητας».
Για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, «κατέβηκαν» αφίσες κομματικών εκδηλώσεων, ενώ υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας κάνουν σωστά τη δουλειά τους, μη επιτρέποντας στους οδηγούς να παρκάρουν πάνω σε πεζοδρόμια.
Ο κ. Μπακογιάννης ευχαρίστησε τον κ. Βουλαρίνο για τα καλά του λόγια, αλλά τόνισε ότι «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας. Πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα. Μην ξεχνάτε ότι η Αθήνα έχει 129 γειτονιές στις οποίες δουλεύουμε για ζητήματα καθαριότητας, πρασίνου, ηλεκτροφωτισμού, των πεζοδρομίων, καλλωπισμού για τις παιδικές χαρές κ.ά. Είναι τα πολλά μικρά, που δημιουργούν τα μεγάλα. Είναι όλα αυτά που συνθέτουν την ποιότητα της ζωής μας».
Ως προς το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων και τι ακριβώς ισχύει για τους καταστηματάρχες, ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε: «Έχουμε μια νομοθετική ρύθμιση, η οποία δεν επιβάλλει στους δήμους να δίνουν τα επιπλέον τετραγωνικά στους καταστηματάρχες. Αντιθέτως, τους δίνει τη δυνατότητα να το διαχειριστούν οι ίδιοι. Δεν πρέπει εμείς, ως δήμοι, να φοράμε φερετζέ και να βρίσκουμε άλλοθι. Την τελική απόφαση την έχει ο κάθε δήμος».
Στο ερώτημα του δημοσιογράφου για το αν αυτή η ρύθμιση κάνει πιο δύσκολη τη ζωή του δημάρχου, ο κ. Μπακογιάννης έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς.
«Αυτή τη στιγμή στην Αθήνα έχουμε περίπου 2.500 καταστήματα. Από αυτά, χρήση του νόμου για τα επιπλέον τετραγωνικά έκαναν το 2020 τα 180, το 2021 ήταν 193 καταστήματα και το 2022 ο αριθμός τους είναι 126. Εμείς δώσαμε λιγότερες άδειες από το 2021. Την ώρα, λοιπόν, που εμείς παλεύουμε να πετύχουμε μια ισορροπία μέσα στην πόλη, όλο αυτό κάνει τη δουλειά μας λίγο πιο δύσκολη».
Όσον αφορά στο ερώτημα για το τι πρέπει να κάνει ο δήμος σε αυτή την περίπτωση και μάλιστα χωρίς την καταβολή των τελών, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι, «αρχικά οι δήμοι λόγω πανδημίας είχαν συμφωνήσει όλοι. Δεν βγάζουμε τις ουρές μας απ’ έξω». Αυτό, όπως εξήγησε, έγινε για δύο λόγους: υγειονομικούς και γιατί ο κλάδος της εστίασης, που έχει τους περισσότερους εργαζόμενους και μάλιστα νέα παιδιά, έκλεισε μέσα στην πανδημία.
Στο ερώτημα, γιατί ο δήμος να μην πάρει κάτι, ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε τα εξής: «Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, εμείς κλείνουμε τον προϋπολογισμό μας για το 2023. Ο στόχος μας είναι να καταφέρουμε παρά τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, παρά τα όσα συμβαίνουν, ο δήμος να συνεχίσει να λειτουργεί, να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του, να κάνει τα δημόσια έργα. Να μην ξαναζήσουμε, δηλαδή, αυτό που είχαμε ζήσει στο παρελθόν. Δεν μπορεί, λοιπόν, όταν μετράμε και το τελευταίο σεντ να χαρίζουμε τετραγωνικά».
Ωστόσο, υπάρχουν καταστηματάρχες, οι οποίοι δεν φαίνεται να ακολουθούν πάντα τη σωστή… οδό. Τότε σε αυτή την περίπτωση, όπως ανάφερε ο κ. Μπακογιάννης «κάνουμε την κατάσχεση, αλλά ο μαγαζάτορας μπορεί να βγάλει άλλα τραπεζοκαθίσματα, καινούργια, δικά του. Αν δεν έχουμε συμμόρφωση ούτε με αυτό, τότε πάμε να κάνουμε κάτι που είχε να γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια στον δήμο. Ανακαλούμε την άδεια τραπεζοκαθισμάτων.
Όταν αναιρούμε και μέχρι στιγμής σε όλες τις περιπτώσεις την άδεια τραπεζοκαθισμάτων, δηλαδή την έχουμε πάρει πίσω, εκεί πλέον έχει γίνει σεβαστό. Είναι το “πυρηνικό όπλο”. Ίσως για αυτό και δεν το χρησιμοποιούσε κανείς για πάρα πολλά χρόνια».
Για το αν θα πρέπει να δίνονται λιγότερες άδειες για επιχειρήσεις εστίασης, ο κ. Μπακογιάννης είπε: «Μέχρι το 2016 για να ανοίξει ένα κατάστημα έπρεπε να περάσει και να πάρει τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού διαμερίσματος. Κάποια στιγμή τότε ψηφίστηκε το περίφημο Tool-kit του ΟΑΣΑ. Ήταν κάποιες μεταρρυθμίσεις που τότε προβλέπονταν στο μνημόνιο και στο όνομα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας. Πλέον η διαδικασία είναι αυτόματη. Δηλαδή, πρακτικά το διαμέρισμα, ως δήμος δεν έχει λόγο.
Το κενό διαπιστώνεται ότι θα περίμενε κανείς λογικά ο δήμος να έχει μια άποψη. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο για τα τραπεζοκαθίσματα και τον δημόσιο χώρο που καταλαμβάνουν. Δεν έχει να κάνει ούτε με την ηχορύπανση σε μία γειτονιά, έχει να κάνει με την ισορροπία μέσα στην πόλη. Εμείς δεν θέλουμε η Αθήνα να γίνει μια αρχαιολογική Disneyland, μία τουριστόπολη που θα έχει μόνο ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ.
Προφανώς, ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Προφανώς, είμαστε όχι απλώς χαρούμενοι, αλλά και υπερήφανοι που καταφέραμε το 2022 παρά τις δυσκολίες να σπάσουμε το τουριστικό ρεκόρ του 2019. Και είμαστε υπερήφανοι και χαρούμενοι διότι όλο αυτό μεταφράζεται σε εισόδημα για την πόλη.
Αλλά ταυτόχρονα, οφείλουμε να προασπίσουμε το DNA της Αθήνας. Το DNA της Αθήνας είναι οι λεγόμενες μικτές χρήσεις. Να σας το πω με ένα παράδειγμα. Εάν έρθετε τώρα στο δημαρχείο, όπου βρίσκομαι, στην Κοτζιά, και βγούμε μαζί μια βόλτα, θα δούμε από ένα καταπληκτικό ξενοδοχείο μπουτίκ μέχρι ένα φανταστικό εστιατόριο και λίγο πιο πέρα πουλάνε κουμπιά, πουλάνε άγκυρες, πουλάνε μπαχαρικά. Αυτές είναι οι μικτές χρήσεις, είναι η αυθεντικότητα της πόλης. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να αλλάξουμε και να χάσουμε την ψυχή μας», πρόσθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.