Ερωτηθείς για την πιθανότητα εξόδου ενός κράτους όπως η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι «πρέπει να καταλάβουμε ότι το ευρώ δεν είναι ένα σύστημα σταθερών ισοτιμιών. Το ευρώ είναι ένα ενιαίο νόμισμα δηλαδή έχουμε απορρίψει τα εθνικά νομίσματα. Αρα υπάρχει κάτι που δεν ξεπερνιέται, το λέμε μη αντιστρέψιμο. Την ημέρα που μια χώρα αποφασίσει να βγει από το ευρώ, πρώτον, δεν υπάρχει προβλεπόμενος νομικός μηχανισμός. Εκτός και αν μιλάμε για έξοδο από την Ε.Ε. κάτι που κανένας δεν επιθυμεί προφανώς. (...) Αν μια χώρα φύγει τότε το ευρώ δεν είναι πλέον ένα ενιαίο νόμισμα και η ερώτηση που θα τεθεί θα είναι: ποιος είναι ο επόμενος. Εγώ δεν έχω καμιά όρεξη να κάνω αυτό το δώρο στους λαϊκιστές σε αυτούς που είναι ενάντια στο ευρώ» υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με τον Έλληνα υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο «τα πάει καλά μαζί του», ο Π. Μοσκοβισί απάντησε πως «είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι δική μου δουλειά να κρίνω τους συνομιλητές μου... εγώ παίρνω ό,τι μου δίνουν. Είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, όχι πάντοτε εύκολος, αλλά έξυπνος. Μπορούμε να βρίσκουμε κοινή γλώσσα και, σε κάθε περίπτωση, εγώ αυτό επιθυμώ. Αλλά γιατί το λέω αυτό; Γιατί η δική μου η δουλειά δεν είναι να προετοιμάσω ένα σχέδιο Β'. Δεν είναι η δουλειά μου να προετοιμάσω την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ, δεν είναι να προετοιμάσω μια χρεοκοπία. Δουλειά μου είναι να τα αποφύγω όλα αυτά. Εγώ εύχομαι απόλυτα η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Η θέση της Ελλάδος είναι μέσα στο ευρώ».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι θεσμοί που εργάζονται μαζί της, όλοι επιθυμούν να αποφύγουν μια τέτοια υπόθεση. Αυτό είναι γνωστό, είναι γνωστό όμως επίσης ότι ο χρόνος πιέζει και ότι θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα για την πληρωμή σημαντικών προθεσμιών. Για παράδειγμα στις 12 Μαΐου υπάρχει μια πληρωμή 750 εκατ. για το ΔΝΤ (...) το οποίο δεν δίνει ποτέ πρόσθετο χρόνο. Επιπλέον, έχουμε ακόμα πιο σημαντικές προθεσμίες τον Ιούνιο. (...) Γι αυτό λέω ότι ο χρόνος πιέζει και ότι πρέπει να βρούμε βιώσιμες λύσεις και αυτές οι βιώσιμες λύσεις περνούν υποχρεωτικά από τις μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες ώστε η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πιστωτές για να δέσει μια συμφωνία» επισήμανε.
Σχετικά με το πόσο «μη αποδεκτή ή ατελής» είναι η λίστα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε τους αργούς ρυθμούς στην πρόοδο που θα πρέπει να επιταχυνθούν. «Εδώ και τρεισήμισι μήνες που βρίσκεται στην εξουσία αυτή η κυβέρνηση, είναι αλήθεια ότι στην αρχή ήμασταν αρκετά απομακρυσμένοι όσον αφορά την ιδεολογία, τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Σιγά-σιγά μάθαμε ο ένας τον άλλον, μάθαμε να συνομιλούμε, υπάρχει μια διαδικασία εργασίας που εφαρμόζεται, (...) και έχουμε κάνει πρόοδο. Αλλά αυτή η πρόοδος είναι ανεπαρκής, είναι πάρα πολύ αργή. Θεωρώ ότι είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί, διότι εάν πηγαίνουμε βήμα - βήμα, ενώ ο χρόνος πιέζει, υπάρχει πρόβλημα. Γι' αυτό το Eurogroup της Παρασκευής ήταν πάρα πολύ σαφές και απευθύνθηκε στους Έλληνες λέγοντας τους, εσείς έχετε την ευθύνη να παρουσιάσετε ένα συνολικό, συνεπές πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, για το οποίο δεσμευθήκατε στις 20 Φεβρουαρίου. Πρέπει να το κάνετε γρήγορα. Είναι ουσιώδες και πρέπει να επιταχύνετε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε στη συνέχεια την άποψη ότι «δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξει συμφωνία» τον Ιούνιο. «Ολοι θα κάνουμε τα πάντα ώστε να υπάρξει συμφωνία» πρόσθεσε. «Υπάρχει ακόμα το Eurogroup στις 11 Μαϊου που είναι πολύ σημαντικό. Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία, είμαι πεπεισμένος» τόνισε.
Όσον αφορά τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να επιταχύνει ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε: «Όλες οι επαφές που είχα με την ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνουν ότι το μήνυμα της Ρίγα που ήταν σκληρό, σε κάθε περίπτωση αποφασιστικό, εισακούστηκε», κατέληξε ο Επίτροπος.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση κινείται τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, για άρση του αδιεξόδου με τους δανειστές. Η Αθήνα εντείνει τις προσπάθειές της, καθώς η έλλειψη ρευστότητας, και η παρατεταμένη αβεβαιότητα, προκαλούν ασφυξία στην πραγματική οικονομία και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
Σε τεχνοκρατικό επίπεδο, εντός της ημέρας (Δευτέρα), συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης, το Brussels Group όπου επικεφαλής της ελληνικής ομάδας ανέλαβε και πάλι ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, στενός συνεργάτης του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος φέρεται να χαίρει τις εκτίμησης των δανειστών σε αντίθεση με το Νίκο Θεοχαράκη, γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και «δεξί χέρι» του κ. Βαρουφάκη.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.