«Ο,τιδήποτε μπορεί να συμβεί, αλλά νομίζω ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι το θετικότερο για την Ελλάδα και για όλους εμάς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μόντι, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παραμονής της Ελλάδας στη νομισματική ένωση.
Τα σχόλια του κ. Μόντι έγιναν κατά τη διάρκεια εμφάνισής του σε ιταλική τηλεοπτική εκπομπή την Πέμπτη, 24 Μαΐου.
Παρά την αισιοδοξία του για την παραμονή της Αθήνας στο κοινό νόμισμα, ο ιταλός πρωθυπουργός δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι η χώρα μας βρίσκεται σε δεινή κατάσταση.
«Η Ελλάδα έχει χάσει την [εθνική] κυριαρχία της, βρίσκεται κάτω από της οδηγίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
»Το να έχεις άλλους να σου λένε “ορίστε τα χρήματα αλλά εγώ αποφασίζω” πρέπει να είναι μία τρομερή, τρομερή ταπείνωση», συμπλήρωσε ο κ. Μόντι
Συνεχίζοντας, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός προειδοποίησε πως τα αιτήματα που έχουν τεθεί στην Αθήνα από τους εταίρους της πολύ δύσκολα θα ικανοποιηθούν, καθώς οι απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα χρειαστούν δεκαετίες ώστε να εφαρμοστούν.
«Η Ευρώπη πρέπει να μάθει πώς να μην έχει μία τόσο βραχυπρόθεσμη οπτική», σχολίασε ενδεικτικά ο κ. Μόντι, εξηγώντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα χρειαστούν την πάροδο μίας γενεάς προκειμένου να εφαρμοστούν, όχι μία τριετίας όπως επιθυμεί η ευρωπαϊκή πλευρά.
Οι επίμαχες δηλώσεις του ιταλού πρωθυπουργού έγιναν στον απόηχο μίας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, κατά την οποία σχολίασε ότι «η Ιταλία είναι υπέρ της [έκδοσης] ευρω-ομολόγων, όταν η ώρα είναι κατάλληλη, και δεν [πιστεύουμε] ότι αυτό απέχει πολύ».
«Θα έχουμε ευρω-ομόλογα εάν η ευρωζώνη, και επομένως η Γερμανία, τα επιθυμεί», αποσαφήνισε ο κ. Μόντι, συμπληρώνοντας ότι «μία ενωμένη Ευρώπη είναι στο συμφέρον του [Βερολίνου]».
Τέλος, ο ιταλός τεχνοκράτης στράφηκε στο ενδεχόμενο εξόδου της Ιταλίας από την ΟΝΕ. «Εάν η Ιταλία εγκατέλειπε [...] το ευρώ, αποκτούσε το δικό της νόμισμα [...] και η [ιταλική] λίρα υποτιμούταν, αυτό θα ήταν τεράστιο πρόβλημα για τις εξαγωγές της Γερμανίας», προειδοποίησε ο κ. Μόντι, παραδεχόμενος όμως ότι αυτή η εξέλιξη θα «ήταν επίσης μεγάλο πρόβλημα για την Ιταλία».
Σε αντίθετη κατεύθυνση όμως κινήθηκε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, που αποκάλυψε σε δημοσιογράφους ότι η έκδοση κοινών ομολόγων «δεν βρήκε μεγάλη υποστήριξη» κατά τη διάρκεια της πρόσφατης άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρινίζοντας πως η γερμανόφωνη πλευρά ήταν ιδιαίτερα αρνητική. Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.