Μητσοτάκης: Το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης είναι άκυρο έγγραφο. Θα καταρρεύσει

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή αναφέρθηκε στα εθνικά ζητήματα της χώρας, την επιθετική στάση της Τουρκίας καθώς επίσης και στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Σχετικά με το ελληνοτουρκικό ζήτημα και το μνημόνιο Τουρκίας –Λιβύης, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε τα δύο κρίσιμα μέτωπα που διαμορφώθηκαν και κυριάρχησαν στη συζήτηση με Ερντογάν.

Το πρώτο αφορά την επιθετική στάση της Τουρκίας, που με τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ απλώνεται και σε άλλες περιοχές.

Αιχμή αποτελεί ένα άκυρο έγγραφο που η Άγκυρα βάφτισε συμφωνία με τη Λιβύη, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η αυτή αμφισβητείται ήδη έντονα και στο εσωτερικό Λιβύης.

Το δεύτερο μέτωπο αφορά το μεταναστευτικό, όπου η Τουρκία δεν τηρεί, ειδικά το τελευταίο διάστημα, όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και στον Ερντογάν, τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινή δήλωση με την ΕΕ.

Τέλος, βεβαιώνει ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης εξελίσσονται και ήδη αποδίδουν, καθώς υπάρχει πολιτική και σχέδιο.

«Τα κείμενα που επικαλείται Άγκυρα για θαλάσσιες ζώνες ούτε παράγουν αποτέλεσμα ούτε και πρόκειται να κυρωθούν, όχι γιατί είναι αγεωγράφητα κι ανιστόρητα, καταργώντας από χάρτη ελληνικά νησιά, αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκιά σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση.», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, επίσης: «Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας  η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης να μην ισχύσει». 

Παράλληλα, τόνισε πως η Ελλάδα έχει πολιτική και σχέδιο και προσέθεσε πως η εθνική πολιτική είναι για να ασκείται και όχι για να συζητείται. Εξέφρασε, μάλιστα, την βεβαιότητα του ότι η Ευρώπη στην Σύνοδο Κορυφής την επόμενη Πέμπτη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας. 

Επεσήμανε ότι η Λιβύη δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία για να υπογράψει καθορισμό ζωνών, δεν έχει νόμιμη κυβέρνηση και η συμφωνία θα καταρρεύσει. 

Συγκεκριμένα, σχετικά με την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης και το μνημόνιο με την Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης είπε: 

«Ο πρέσβης της Λιβύης επιστρέφει χώρα του και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης επισκέπτεται τη χώρα μας την επόμενη εβδομάδα. Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη γιατί έχει ήδη εκφράσει στον ΟΗΕ τις έντονες επιφυλάξεις του και την κάθετη διαφωνία του για τη συμφωνία που υπέγραψε ο Λίβυος πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας ξεκάθαρα ότι η Λιβύη δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, άρα δεν μπορεί να υπογράψει καμία συμφωνία που να θέτει στο τραπέζι συζήτησης καθορισμό θαλασσίων ζωνών. Αυτό αναδεικνύει ότι στη Λιβύη δεν υφίσταται μια κυβέρνηση με αρραγές εθνικό μέτωπο για να επικυρώσει αυτή συμφωνία και θεωρώ ότι αυτή η συμφωνία θα καταρρεύσει εν τη γενέσει της και θα συνεχίσουμε αγωνιζόμαστε για να γίνει πράξη.»

Μεταναστευτικό

Όσον αφορά το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός βεβαιώνει πως η Ελλάδα κάνει καλά τη δουλειά της και το ίδιο οφείλει να κάνει και η Τουρκία αλλά και η Ευρώπη.

«Η θέση μας είναι σαφής. Αναδεικνύουμε το Μεταναστευτικό ως κεντρική ευρωπαϊκή προτεραιότητα», επεσήμανε.
 

Στη συνέχεια ανέφερε πως πυξίδα της κυβερνητικής πολιτικής είναι το διεθνές δίκαιο και το εθνικό συμφέρον για την Ελλάδα.

Απρεπείς και διχαστικές, χαρακτήρισε, εντωμεταξύ, τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα εθνικά ζητήματα. «Το προσωπικό μου ήθος δεν μου επιτρέπει να κάνω μέρος του κομματικού ανταγωνισμού τα εθνικά μας θέματα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του», τόνισε.

Φορολογικό Νομοσχέδιο

Όσον αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως οι νέες ρυθμίσεις που έρχονται θα αλλάξουν τα πράγματα, δηλώνοντας πως θα μπει φρένο στις επιβαρύνσεις και γκάζι στην ανάπτυξη.

Στη συνέχεια επισημαίνει τα οφέλη του φορολογικού νοσμοσχεδίου για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

-Ανάπτυξη για όλους πλούτος προς όφελος των πολλών.
-Ανακούφιση όλων των κοινωνικών κατηγοριών από τα βάρη που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.
-Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Επιπλέον:

-Προστατεύει και απελευθερώνει τους φορολογούμενος
-Αφορά όλους τους έλληνες πολίτες, μειώνοντας τους εισαγωγικούς συντελεστές και δίνοντας βάρος στους πιο αδύναμους.

Επίσης, οι εισαγωγικοί συντελεστές θα μειωθούν από το 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, από το 2020 και οι φόροι στις επιχειρήσεις πρόκειται να μειωθούν από του 28% στο 24%.

Τέλος, όπως, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθιερώνεται ότι όλοι θα πραγματοποιούν δαπάνες ίσες με το 30% του πραγματικού τους εισοδήματος μόνο μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
 

Πηγή: skai.gr