«Θα επιστρέψουμε στην μεσαία τάξη αυτά που της πήραν» επισήμανε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην 84η ΔΕΘ.
Η κατάσταση που παραλάβαμε στην οικονομία δεν ήταν τόσο ρόδινη ανέφερε ο πρωθυπουργός, διευκρίνισε ωστόσο ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας γιατί είχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα τους δύο τελευταίους μήνες. Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει. Όπως διαβεβαίωσε δε, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία. Δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων, σχολίασε, αλλά δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη μέσα από ένα κύμα επενδύσεων ξένων και εγχώριων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αυτή η πολιτική, ανέφερε, είναι διαφορετική.
«Πάντα στο τραπέζι το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων»
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο την μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα. «Θα επιστρέψουμε στην μεσαία τάξη αυτά που καθ υπερβολή της πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση. Εφαρμόζουμε μία πολιτική που είναι απολύτως συμβατή με τις πολιτικές δεσμεύσεις μας. Είναι μία πολιτική που δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων και την διατήρηση του εισοδήματος αλλά δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη που θα έρθει μέσα από ένα κύμα επενδύσεων που θα εξασφαλίσουν καλούς μισθούς και θέσεις εργασίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Να μάς ασκεί κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαπραγμάτευση προσβάλει τη μνήμη των πολιτών που θυμούνται το 2015. Τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μία ζωντανή υπενθύμιση τι έγινε στη χώρα αυτούς τους καταστροφικούς έξι μήνες». Ξεκαθάρισε ότι δεν θα διεκδικήσει αμέσως μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων. «Το είχα πει και προεκλογικά. Το βάζω, όμως, το ζήτημα πάντα στο τραπέζι». Πρόθεσή μας, είπε, είναι να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, το αίτημα θα κατατεθεί από τον υπουργό στο Eurogroup της Παρασκευής
Σε ότι αφορά την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι του δίνεται ότι η εντύπωση στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν έχουν χωνέψει τι έγινε στις εκλογές
«Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης»
Στη συνέχεια είπε ότι οι δανειστές δεν εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση γιατί πιστεύουν ότι αν της δώσουν δημοσιονομικό χώρο θα αρχίσει να προσλαμβάνει πάλι. «Αυτή η άποψη με την ΝΔ δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας να διεκδικήσουμε την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Θα τεθεί το ζήτημα αυτό. Μπορώ να πω ότι ήδη έχει συζητηθεί ανεπίσημα και πιστεύουμε ότι τελικά και για το 2020 θα έχουμε την δυνατότητα και τον δημοσιονομικό χώρο που θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα που εξήγγειλα χθες», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Επιμένω στην εκτίμηση μου ότι η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης την επόμενη τριετία. Προφανώς ο στόχος (σ.σ. της ανάπτυξης) είναι εξαρτημένος και από το τι γίνεται στην διεθνή οικονομία. Αν η Ευρώπη βαδίζει προς μια ύφεση ένας λόγος παραπάνω να εξετάσουμε πολιτικές που θα στηρίξουν τις επενδύσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Και αν δε η χώρα μας απειλείται από αρνητικές διεθνείς οικονομικές εξελίξεις αυτό προσθέτει ένα ακόμη επιχείρημα στα επιχειρήματα μας γιατί πρέπει να μειωθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Για να απελευθερώσουν οι τράπεζες κεφάλαια για νέο δανεισμό πρέπει να τακτοποιήσουν το ζήτημα των κόκκινων δανείων. Οι τράπεζες θα πρέπει να είναι αμείλικτες απέναντι σε παλιούς μετόχους που έχουν χρεοκοπήσει τις επιχειρήσεις τους κι οι ίδιοι ζουν πλούσια» διεμήνυσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση δεν κάποιο πρόσθετο δικαίωμα στους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό ούτε διευρύνει τους εκλογικούς καταλόγους και δεν συνδέει το ζήτημα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Μία διευκόλυνση παρέχουμε. Όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο θα μπορεί να ψηφίζει από το μόνιμο τόπο διαμονής του. Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο επιστολικής ψήφου και δεν βλέπω γιατί μία δυνατότητα που παρέχεται από παρά πολλές χώρες δεν μπορεί να ισχύσει και στην Ελλάδα ώστε να φέρουμε πιο κοντά την ελληνική ομογένεια», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Καταστροφική η απλή αναλογική»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου δεν συνδέεται ούτε με την συνταγματική αναθεώρηση. «Επιμένω ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική για τη χώρα. Η ΝΔ θα προτείνει ένα νέο νόμο που θα εγγυάται την κυβερνησιμότητα. Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε στην χώρα σήμερα αν είχε ισχύσει η απλή αναλογική ή αν η ΝΔ δεν είχε κερδίσει την αυτοδυναμία. Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι ένα κόμμα που έχει το 40% θα πρέπει να μπορεί να κυβερνήσει στο κοινοβούλιο και να εφαρμόσει το πρόγραμμα του», είπε ο πρωθυπουργός.
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κρύβεται πίσω από την απλή αναλογική και αποδεικνύει ότι «είναι ένα κόμμα που δεν διεκδικεί με αξιώσεις την πρωτιά στις επόμενες εκλογές».
Συζήτηση με Τουρκία, αλλά χωρίς τσαμπουκάδες και απειλές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι έχει πρόθεση να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στα τέλη Σεπτεμβρίυ. «Παρά την ένταση πρόθεση μου είναι πάντα να συνομιλώ γιατί μόνο όταν συνομιλείς μπορείς να παρουσιάζεις τις θέσεις της πατρίδας σου ώστε να εκτονώνεις την ένταση και να βρίσκεις λύσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι τα ζητήματα της έντασης με την Κυπριακή Δημοκρατία και το προσφυγικό δεν αφορά μόνο τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας αλλά και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης.
«Ο κ. Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι δεν νοείται να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη προσπαθώντας να εξασφαλίσει επιπλέον πόρους για το προσφυγικό. Και αν χρειάζεται να συζητήσουμε καλή τη πίστει για το πώς θα πρέπει να επεκταθεί αυτή η συμφωνία αυτό πρέπει να γίνει αλλά όχι με τσαμπουκάδες και απειλές», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε ότι αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «θέλει επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα».
Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι θεωρεί επιβεβλημένη την ανάγκη η ΕΕ να λάβει άμεσα μέτρα για τη διαχείριση του προσφυγικού και τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. «Η Ευρώπη πρέπει να συζητήσει με την Τουρκία τη συνέχιση του προγράμματος οικονομικής στήριξης προς την ’γκυρα και μετά το 2019» επισήμανε.
«Δεν θα μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών»
Για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την επιβολή των capital controls στη χώρα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το ζήτημα έχει κριθεί πολιτικά. «Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών οι πολίτες θέλουν να κοιτάξουμε μπροστά. Αυτό που έγινε το 2015 έχει κριθεί πολιτικά και η δική μου έμφαση θα είναι στο να κοιτάξω προς το μέλλον και όχι να επιστρέψω σε ένα παρελθόν που ήταν εξαιρετικά επώδυνο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και συνέχισε: «Αν η Βουλή κρίνει ότι πρέπει να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση αυτή θα είναι μία ανεξάρτητη απόφαση που θα λάβει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν ξεχνάμε αυτά που έγιναν αλλά ταυτόχρονα το αποτέλεσμα αυτό ήταν μία ψήφος εμπιστοσύνης να προχωρήσουμε τολμηρά στο μέλλον».
Ο πρωθυπουργός άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να ερευνηθούν ευθύνες για το πώς και το ποιοι οδήγησαν τη ΔΕΗ στη σημερινή της κατάσταση, την οποία χαρακτήρισε «τραγική», διευκρινίζοντας ότι το ζήτημα αφορά τη δικαιοσύνη.
«Κληρονομήσαμε μία ΔΕΗ σε τραγική κατάσταση... Κάποιοι βαρούσαν καμπανάκι για την ΔΕΗ ότι οδεύει προς την χρεοκοπία και ναι είναι ενδεχομένως ένα ζήτημα που πρέπει να διερευνηθεί. Γιατί κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα; Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά την δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Για το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ σημείωσε ότι πρόκειται για «ένα σχέδιο τολμηρό στο οποίο θα κληθούν όλοι να συνεισφέρουν λίγο για να σωθεί η επιχείρηση. Είναι ισορροπημένο». «Δεν θέλω να βλέπω τη ΔΕΗ μόνο αμυντικά ως ένα πρόβλημα που πρέπει να διαχειριστώ. Είναι μία ΔΕΗ που πρέπει να εξυγιάνουμε αλλά και ως μπροστάρη στην προσπάθεια της χώρας να κερδίσει το μέλλον και να μπει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η ΔΕΗ πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία απελευθερωμένη αγορά ενέργειας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται με 151 βουλευτές
Για το ζήτημα εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας και αν θα υποστηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο για μία νέα θητεία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συζήτηση είναι πρόωρη και αδικεί τον θεσμό του προέδρου αλλά και τον κ. Παυλόπουλο.
«Μεσολαβεί και η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης που αφορά την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Εμείς θα προτείνουμε ο πρόεδρος να εκλέγεται με πλειοψηφία 151 βουλευτών ώστε να αποσυνδέσουμε οριστικά την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής», είπε ο πρωθυπουργός.
Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος από το 2021
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι από το 2021 η κυβέρνηση θα έχει αρκετό δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να αρχίσει να μειώνει την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος και να καταργήσει μέχρι το 2023. ’φησε, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν και νέες βελτιωτικές παρεμβάσεις πέρα από τα εξαγγελθέντα εάν υπάρξει μεγαλύτερη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας με την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος.
«Δεν καταργήσαμε κανένα άσυλο»
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν καταργήθηκε κανένα άσυλο αλλά καταργήθηκε η παραβατικότητα και η ανομία που κρύβεται πίσω από το άσυλο, καθώς η κυβέρνηση έδωσε στην αστυνομία την δυνατότητα να παρεμβαίνει. «Καλά κάναμε και καταργήσαμε το άσυλο της ανομίας και τη παραβατικότητας χωρίς αστερίσκους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισήμανε ότι το μέτρο βρίσκει θετική απήχηση στους πολίτες.
Εθνικά επιζήμια η Συμφωνία των Πρεσπών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εθνικά επιζήμια» την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά τόνισε ότι «είναι μία συμφωνία κυρωμένη από την ελληνική Βουλή και κατά συνέπεια δεν αλλάζει κατά το δοκούν».
«Θα εξαντλήσω την τετραετία»
Σε ερώτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ο πρωθυπουργός απάντησε: «πρόθεση μου είναι προφανώς να εξαντλήσω την τετραετία. Βρίσκω εξαιρετικά διασκεδαστική αυτή τη συζήτηση από μία αντιπολίτευση που φαίνεται να έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια».
«Θα δω την ταινία του Γαβρά»
«Θα δω την ταινία του Γαβρά» σημείωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην συνέντευξη Τύπου. «Όσο και αν έχουν περάσει πέντε χρόνια, ο πόνος, το άγχος και το τραύμα για πολλές επιχειρήσεις έχει μείνει ανοιχτό, η χώρα διασύρθηκε διεθνώς από την "υπερήφανη διαπραγμάτευση". Το δημοψήφισμα ήταν άκρως υποκριτικό. Θα με ενδιέφερε να δω εάν στην ταινία εμφανίζεται ο Καμμένος και ο Πετσίτης» είπε.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.