ΚΑΙΡΟΣ

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Κάνατε την δωροδοκία πλημμέλημα από κακούργημα (vids)

Σε υψηλούς τόνους και χαρακτηρίζοντάς τον «χαμένο στη μετάφραση», αλλά και «θεσμικά αδιάβαστο», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα σε επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή με θέμα «Επιεικής στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα πως επιδιώκει την ένταση. «Δεν επιδιώκατε να αξιοποιήσατε τη δυνατότητα του Κανονισμού για να συζητήσουμε μια επίκαιρη ερώτηση. Θέλετε να πέσουμε σε παγίδα έντασης και προσωπικών χαρακτηρισμών. Δεν θα πέσω σε αυτή την παγίδα, έχω μια χώρα να κυβερνήσω και ένα λαό να ενημερώσω» τόνισε, καταθέτοντας στα πρακτικά στοιχεία με τις ερωτήσεις στις οποίες είχε απαντήσει στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός. «Τα χρόνια που ήσασταν στην εξουσία είχαν κατατεθεί 319 ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό. Απαντήσατε στις 11 σε 4,5 χρόνια. Ποσοστό 3,5%. Κάτι σας θυμίζει αυτό το ποσοστό. Μου φαίνεται σας καταδιώκει» ανέφερε.

Ασκώντας κριτική στον κ. Τσίπρα για την ερώτησή του, ο πρωθυπουργός, τόνισε: «Είστε θεσμικά αδιάβαστος και πολιτικά επιπόλαιος. Μου καταθέσατε μια τρισέλιδη ερώτηση με 5 διαφορετικά ζητήματα που συνοδεύεται από ανύπαρκτες παραδοχές. Με μεγάλα γράμματα γράφει μεταβατική διάταξη. Όταν καταθέτετε και πάλι την ίδια ερώτηση φροντίστε τουλάχιστον να την προσαρμόσετε στην πραγματικότητα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως το 2012 η Ελλάδα ήταν στην 94η θέση της Διεθνούς Διαφάνειας. Το 2015 βρέθηκε στην 58η και το 2018 στην 67η θέση. Αυτά είναι έργα και ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είναι προκλητικό να αναμασάτε αυτή την καραμέλα περί "λευκών κολάρων", μας τους είπατε και μπαχαλάκηδες των λευκών κολάρων. Εμείς δεν θέλουμε ούτε μπαχαλάκηδες λευκών κολάρων, ούτε μπαχαλάκηδες στα πανεπιστήμια. Ο νόμος σε αυτή τη χώρα θα εφαρμόζεται για όλους, είτε είναι δυνατοί είτε είναι αδύναμοι». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, ο ευρωπαϊκός οργανισμός κατά της διαφθοράς σάς εγκαλούσαν ότι μετατρέψετε τη δωροδοκία από κακούργημα σε απλό πλημμέλημα. Μήπως δεν τα γνωρίζατε; Αυτά τα κάνατε και αυτά τα διορθώνουμε στους ποινικούς κώδικες» τόνισε.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις του Αλέξη Τσίπρα για τις αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών τόνισε πως ερμηνευτική δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ διακρίνει τα αδικήματα σε αυτά που τελούνται κατά την άσκηση και σε αυτά που τελούνται επ΄ ευκαιρία των υπουργικών τους καθηκόντων. «Είναι πυροτέχνημα -και μάλιστα ληγμένο- το πυροτέχνημά σας. Αυτή η διάκριση έχει ήδη οριοθετηθεί από το δικαστήριο και δεν διαφοροποιεί τη σαφή νομολογία για το τι συνιστά άσκηση καθηκόντων και τι επί τη ευκαιρία. Σταματήστε την υποκρισία γύρω από την ευθύνη των υπουργών. Στην πρώτη μου θητεία στη Βουλή το 2006 είχαμε υπογράψει πρόταση για αναθεώρηση του άρθρο 86. Τότε δεν είχε το θάρρος το πολιτικό σύστημα να το αλλάξει. Αλλά και κανείς από τον αριστερό χώρο δεν στήριξε την πρότασή μας» είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την ανάγκη το πολιτικό σύστημα να συμφωνήσει στην αλλαγή του άρθρου 86. «Ας κρατήσουμε ως μια κατάκτηση του πολιτικού συστήματος ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε στην αλλαγή του άρθρου 86. Είναι μια κατάκτηση για το πολιτικό σύστημα ότι το άρθρο 86 αλλάζει. Ας προχωρήσουμε επιτέλους κοιτάζοντας το μέλλον» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο θέμα της δίωξης τραπεζικών στελεχών κατ' έγκληση, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως οι τράπεζες λειτουργούν στον χώρο της ελεύθερης οικονομίας και πως αυτές θα πρέπει θα πρέπει να κινητοποιούν τον μηχανισμό διερεύνησης. «Η παλιά τακτική οδήγησε τραπεζικά στελέχη σε ακινησία. Αυτό ερχόμαστε να θεραπεύσουμε. Για δικαστικές διερευνήσεις που έχουν ξεκινήσει, υπάρχει η μεταβατική περίοδος 2 μηνών για να γίνει έγκληση. Καμία υπόθεση δεν κλείνει. Οι τράπεζες διατηρούν το δικαίωμα να ασκήσουν έγκληση. Η τραπεζική δραστηριότητα ελέγχεται και από την Τράπεζα της Ελλάδας» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως πάρα πολλά τραπεζικά στελέχη σύρθηκαν στα δικαστήρια, ταλαιπωρήθηκαν για πολλά χρόνια για επιχειρηματικές αποφάσεις που πήραν. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η τεράστια αποεπένδυση. Ποιο τραπεζικό στέλεχος θα έχει το θάρρος να υπογράψει για μια επιχείρηση και να σώσει θέσεις εργασίας, γιατί με αυτά που κάνατε εσείς κλείσανε εταιρίες επειδή τραπεζίτες φοβόντουσαν να υπογράψουν. Εμείς λάβαμε εντολή από τον λαό να βάλουμε μπροστά την παραγωγική οικονομία, να διορθώσουμε το τραπεζικό σύστημα, να δημιουργήσουμε δουλειές και αυτό θα κάνουμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ο πρόεδρος της Αρχής είχε τη δυνατότητα να δεσμεύσει, χωρίς να έχουν υπάρξει καταδίκες, με αποτέλεσμα επιχειρηματίες αλλά και πολίτες να γίνονται όμηροι, να καταστρέφονται, ακόμα και αν αργότερα αθωώνονταν.

«Για να μην υπάρξει κίνδυνος άκριτης αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων για σοβαρές υποθέσεις του παρελθόντος υπάρχει μεταβατική διάταξη. Σε 3 μήνες τα στοιχεία πρέπει να σταλούν στη Δικαιοσύνη. Η δικαστική κρίση δεν περιορίζεται χρονικά και μπορεί να συντελεστεί μέσα στο 18μηνο. Και εδώ πάλι αδιάβαστος;» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως είναι λυπηρό ότι ενώ έχουν υπάρξει συζητήσεις στη Βουλή, γίνεται επίκληση σε δημοσίευμα που ήταν λανθασμένο και διαψεύστηκε από την κυβέρνηση. «Το τρίμηνο αποτελεί προθεσμία μόνο για να σταλούν προς κρίση οι υποθέσεις που εκκρεμούν. Δεν είναι προθεσμία για να βγει απόφαση. Αυτό θα γίνεται εντός 18μηνου. Ένας ξένος δημοσιογράφος μπορεί να κάνει λάθος. Όμως, όχι πολιτικός αρχηγός. Είναι ένα ψέμα, δεν είναι αλήθεια. Διαβάστε το κείμενο του νόμου και ασκήστε κριτική . 

Για να κλείσει την πρωτολογία του ο κ. Μητσοτάκης: «Τι να πω, από την Deutsche Welle της Κατοχής στους FinanciaΙ Times διαβασμένους ανάποδα. Πάντα χαμένος στην μετάφραση κ. Τσίπρα.»

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

«Αν εσείς θέλετε να μετατρέψετε τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες, εγώ θέλω να τη μετατρέψω σε ένα απέραντο εργοτάξιο για το αύριο» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα η «Επιεικής στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Τσίπρα να κατονομάσει επιχειρηματίες που πιστεύει πως ωφελούνται από τις διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση, κάνοντάς του κριτική για τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση. «Είχατε τη δυνατότητα να με ρωτήσετε για την πορεία της οικονομίας, για το προσφυγικό, για τις παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια, για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, για ένα σύνολο θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες πολύ περισσότερο. Τέσσερα χρόνια ως πρωθυπουργός, το αγαπημένο σας θέμα ήταν η διαπλοκή, τα δήθεν σκάνδαλα, για να δείξετε πως υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ με το κακό παρελθόν. Δεν σας βγήκε σε καλό αυτή η επιμονή. Ήταν οι συζητήσεις που ανέβηκαν πολύ περισσότερο, οι τόνοι με σκληρές κουβέντες. Καταλαβαίνω και συμπάσχω με τις εσωτερικές σας αντιφάσεις. Δεν είναι εύκολο να βλέπετε ανθρώπους που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ να συντάσσονται με την κυβέρνηση σε καίριες πολιτικές αποφάσεις. Κυβερνήσατε 4 χρόνια και καταδικαστήκατε από τον ελληνικό λαό. Η βολική αντιπολίτευση για εμάς είναι κακή για τον τόπο. Εύχομαι να καταφέρουμε να συμφωνήσουμε σε θέματα. Αν επιμένετε σε αυτή την ακραία διχαστική ρητορική, θα βρεθείτε σε απόλυτη σύγκρουση με μία κοινωνία που δεν είναι πια εκεί, έχει φύγει μπροστά, εμείς θα μιλάμε για το μέλλον. Αυτή την πολιτική θα υπηρετούμε» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Tα tweets

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για «επιεική στάση στη διαφθορά». Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κατά της Διαφθοράς και ο ΟΟΣΑ κατήγγειλαν την απόφαση της κυβέρνησής σας να μετατρέψει τη δωροδοκία από βαρύ κακούργημα σε απλό πλημμέλημα. #vouli

Πηγή: skai.gr