Κλείσιμο

Σήμερα το τετ-α- τετ Μητσοτάκη- Μπάιντεν: Ψηλά στην ατζέντα τουρκική προκλητικότητα, F-35 και επενδύσεις

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Σε μία κρίσιμη γεωπολιτικά συγκυρία, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περνά σήμερα (στις 22.30 ώρα Ελλάδος) για δεύτερη φορά, κατά την πρωθυπουργική του θητεία, την πόρτα του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον, προκείμενου να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Μία συνάντηση στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέρχεται ως ο ηγέτης μιας χώρας με αυτοπεποίθηση και ως ένας αξιόπιστος σύμμαχος που λειτουργεί ως παράγοντας ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο. Γι' αυτο και η ατζέντα όλων των συναντήσεων του πρωθυπουργού στη Ουάσιγκτον ,περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, διμερών μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ αλλά και ευρύτερων διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων που συνδέονται τόσο με τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και με τις συνέπειες που αυτός επιφέρει παγκοσμίως.

Ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο

Η τουρκική προκλητικότητα έχει καταγραφεί "ψηλά"στην ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού που θα θέσει στον Αμερικανό πρόεδρο όλη την κλιμακούμενη παραβατικότητα της γείτονος, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί με συγκεκριμένα στοιχεία και γεγονότα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να μιλήσει ακόμη και με συγκεκριμένους αριθμούς και στοιχειά για τις παράνομες υπερπτήσεις που πραγματοποιούν τα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από ελληνικό έδαφος και τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ενώ υπό συζήτηση αναμένεται να τεθεί και ο κίνδυνος που διατρέχει και η συμμαχία του ΝΑΤΟ από την τουρκική συμπεριφορά.

Τα F-35

Τις ελληνοαμερικανικές συνομιλίες θα απασχολήσει και πιθανή περαιτέρω συνεργασία σε αμυντικούς εξοπλισμούς, με βασική επιδίωξη την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας αλλά και της άμυνας της χώρας και με στόχο η Ελλάδα να είναι συμπαραγωγός στα F-35 και να αγοράσει τα μαχητικά 5ης γενιάς. Την ώρα που η Τουρκία έχει αποβληθεί από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της αγοράς και διατήρησης των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, που της "κοστίζουν" στις σχέσεις της με την Αμερικανική κυβέρνηση.

Η Ελλάδα ενεργειακό κόμβος

Επί τάπητος θα τεθούν επίσης διμερή ζητήματα, στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης (συμπεριλαμβανομένου του σχήματος 3+1, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, ΗΠΑ) το οποίο υποστηρίζεται ιδιαίτερα και από το Κογκρέσο. Η συζήτηση σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλάβει και τα ενεργειακά, καθώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος για τη μεταφορά φυσικού αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη και κατ΄αυτόν τον τρόπο να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και στη διαφοροποίηση των οδεύσεων εφοδιασμού.

Νέες επενδύσεις

Η συνάντηση των δύο ηγετών Μητσοτάκη – Μπάιντεν θα έχει και οικονομική διάσταση, στην οποία δίνεται βαρύνουσα σημασία και έχει στόχο την προσέλκυση ακόμη περισσότερων επενδύσεων. Το κλίμα που καλλιεργείται και από την αμερικανική πλευρά είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί μία ελκυστική αγορά για επενδύσεις και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αμερικανικά κεφάλαια περιμένουν να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας τις τοπικές κοινωνίες και την ελληνική οικονομία. Ήδη άλλωστε, πολλοί πολυεθνικοί κολοσσοί έχουν προχωρήσεις σε επενδύσεις στην Ελλάδα όπως η Pfizer και η Microsoft στη Θεσσαλονίκη, η Amazon Web Services, η JP M;organ κ.ά. Δίνοντας ώθηση να ακολουθήσουν και άλλες.

Ουκρανία

Ασφαλώς από την ατζέντα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο δεν θα μπορούσε να λείψει το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εστιάζει στον ξεκάθαρο στρατηγικό προσανατολισμό που έχει η Ελλάδα και τη συμμαχική στάση που τηρεί, γεγονός που αποδεικνύει και αναδεικνύει την αξιοπιστία της χώρας αλλά και το πως λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητα και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε αντιδιαστολή με την Τουρκία που παλινωδεί μεταξύ δύσης και Ρωσίας επιδιώκοντας παζάρια. 

Η δεξίωση στο Λευκό Οίκο

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τζο Μπάιντεν θα παραθέσει προς τιμής του Έλληνα πρωθυπουργού και της συζύγου του δεξίωση στον Λευκό Οίκο, με αφορμή τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους και παρόντες αναμένεται να είναι επιφανείς εκπρόσωποι της ομογένειας στις ΗΠΑ, υπουργοί, γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου, επιχειρηματίες κ.α. Κίνηση που αποτυπώνει το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αλλά και των διαπροσωπικών των δύο ηγετών.

Ιστορική στιγμή η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Ιστορική και η αυριανή ημέρα, Τρίτη, οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα ανέβει στο βήμα του Κογκρέσου και θα απευθύνει ομιλία στους εκπροσώπους των δύο αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων, της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ιστορική στιγμή και για μία εξαιρετική τιμή για τον ίδιο και για τη χώρα, που αφενός επιφυλάσσεται σε λίγους ξένους ηγέτες και αφετέρου επισφραγίζει το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί και στο αμερικανικό κοινό, αλλά και στην ομογένεια με μια ομιλία που θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο. Επιπλέον, στο Κογκρέσο, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, ενώ ιδιαιτέρως σημαντική θα είναι και η συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμαλα Χάρις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του και η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι κατά την οποία αναμένεται να συνομιλήσει με προέδρους σημαντικών Επιτροπών, όπως η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και η αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων και να έχει επαφές με πρόσωπα, που έχουν στηρίξει και στηρίζουν ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος στο αμερικανικό Κογκρέσο. Όπως υπενθυμίζουν, εξάλλου, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η πρόταση για τη διακοινοβουλευτική και αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, που έγινε νόμος του αμερικανικού κράτους, ήταν μια πρόταση, που υλοποιήθηκε χάρη στη συμβολή τής ομογένειας, αλλά και προσώπων που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις.

Τέλος, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτελεί και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να τιμηθεί η ομογένεια, ως γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο και κατά το κλείσιμο της επίσκεψης του στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρακαθίσει σε δείπνο που οργανώνουν προς τιμήν του 11 ομογενειακές οργανώσεις, τις οποίες και θα τιμήσει.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού

Δευτέρα 16 Μαΐου:

Στις 14:30 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski.

Στις 17:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.

Στις 22:30 ώρα Ελλάδας ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden, στον Λευκό Οίκο.

Στις 00:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Τρίτη 17 Μαΐου:

Στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

Πηγή: skai.gr