Κάλεσμα στην Άγκυρα να δώσει τέλος στα διπλωματικά παιχνίδια, και και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για τη μόνη τον ελληνοτουρκική διαφορά, τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο, απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό από τη Λισαβόνα.
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου διευκρινίζοντας η Ελλάδα δεν έχει λάβει κάποια επίσημη πρόσκληση από την Τουρκία, την οποία αναμένει για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές «για το ένα και μόνο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, και που δεν είναι άλλο από τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο».
«Εμείς προσδοκούμε και ελπίζουμε σε μια παραγωγική σχέση με την Τουρκία και αυτό θα γίνει αν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά. Προσδοκώ ότι το 2021 θα είναι ένα καλύτερο έτος για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Περιμένουμε την επίσημη πρόσκληση για να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία με τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συνεχίσουμε εκεί που σταματήσαμε το 2016. Πληροφορήθηκα τις δηλώσεις Τσαβούσογλου αλλά η διαδικασία είναι απλή από την στιγμή που υπάρχει διάθεση. Οι γενικοί γραμματείες επικοινωνούν και ορίζουν ημερομηνία. Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε ημερομηνία» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε ότι σε αυτή την πολιτική απαιτείται συνέπεια και συνέχεια, και νομίζω αυτό είναι που θα κριθεί από την έκθεση του κ. Μπορέλ που θα μας παρουσιαστεί το Μάρτιο» υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το 2021 θα γραφτεί ο πρόλογος επιστροφής στην ομαλότητα, ενώ αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρχει κοινή στάση των κρατών – μελών.
"Η αμφισβήτηση εδαφικής κυριαρχίας οποιουδήποτε κράτους αμφισβήτηση εδαφικής ακεραιότητας ολόκληρης της ΕΕ"
«Η Πορτογαλία και η ΕΕ έχουν εκφράσει μια ξεκάθαρη άποψη: την πλήρη αλληλεγγύη τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο αλλά και την απαίτηση να υπάρχει σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα των δύο αυτών χωρών που είναι μέλη της ΕΕ και όταν αμφισβητείται η εδαφική κυριαρχία οποιουδήποτε κράτους μέλους τίθεται υπό αμφισβήτηση η εδαφική ακεραιότητα ολόκληρης της ΕΕ» τόνισε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό.
«Η Πορτογαλία κάνει μεγάλη προσπάθεια στο θέμα της μετανάστευσης. Παράλληλα έχουμε μια ενεργή διμερή συνεργασία στη μετεγκατάσταση ατόμων που έχουν φτάσει στην Ελλάδα και για εμάς είναι βασική αρχή ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι κοινή ευθύνη και των 27 κρατών μελών και δεν μπορεί αυτή η ευθύνη δυσανάλογα να πέφτει στις πλάτες των χωρών που για γεωγραφικούς λόγους βρίσκονται πιο κοντά στα σημεία των μεταναστευτικών πιέσεων» σημείωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.
«Είναι υποχρέωση της προεδρίας μας να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τα επιχειρήματα όλων και να κάνουμε μια προσπάθεια ώστε να έχουμε μια κοινή θέση και να φτάσουμε σε ένα καλό σύμφωνο μετανάστευσης» είπε ο κ. Κόστα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.