Μητσοτάκης: «Έργο ναυαρχίδα» για την ανάπτυξη του Δρόμου του Μεταξιού ο Πειραιάς

«Έργο ναυαρχίδα» για την από κοινού ανάπτυξη της πρωτοβουλίας του Δρόμου του Μεταξιού χαρακτήρισε τον Πειραιά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στη Σαγκάη.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua,  ο πρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε ότι η αμοιβαία συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας έχει ωφελήσει τον λαό των δύο χωρών και ο λιμένας του Πειραιά έχει γίνει ένα εμβληματικό πρότζεκτ.

«Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει μια κυβέρνηση αποφασισμένη να διευκολύνει ξένους επενδυτές, να προσελκύσει ξένα κεφάλαια και να δημιουργήσει πλούτο και ευημερία για όλους τους Έλληνες με τρόπο βιώσιμο που σέβεται το περιβάλλον»  τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, οι ευκαιρίες που ανοίγονται μεταξύ Ελλάδας-Κίνας είναι σημαντικές. Επέλεξα να έρθω στην Κίνα με μία μεγάλη Ελληνική επιχειρηματική αποστολή για να σηματοδοτήσω τη σημασία που αποδίδω στις διμερείς σχέσεις μας. 

Στην αναφορά του Κινέζου προέδρου στην απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να έρθει στην ασιατική χώρα, ο πρωθυπουργός είπε στην αντιφώνησή του: «Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη θερμή υποδοχή τόσο σε μένα όσο και στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας», τονίζοντας πως είχε δίκιο ο Πρόεδρος της Κίνας όταν επεσήμαινε νωρίτερα ότι «επέλεξα μόλις στον τέταρτο μήνα να έρθω στην Κίνα και να ηγηθώ της επιχειρηματικής αποστολής για αυτή τη σημαντική έκθεση. Σηματοδοτεί την ιδιαίτερη σημασία που δίνουμε στις διμερείς μας σχέσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως «η εγγύτητα των δυο πολιτισμών χάνεται στο βάθος των αιώνων και σηματοδοτεί σε πολιτιστικό υπόβαθρο την ιδιαίτερη σημασία της σχέσης μας». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε επίσης ότι επί Νέας Δημοκρατίας η Ελλάδα έκανε άνοιγμα στην αγορά της Κίνας.

«Η δική μου παράταξη, η ΝΔ, ξεκίνησε πολιτικά το μεγάλο οικονομικό άνοιγμα της χώρας στην Κίνα. Χαίρομαι τώρα που ως πρωθυπουργός θα μπορέσω να πάω αυτή την οικονομική σχέση σε ξεχωριστό επίπεδο. Οι ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας είναι πολλές και σημαντικές» υπογράμμισε, και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επένδυση της Cosco.


«Είχα νωρίτερα την ευκαιρία να πάω στην Cosco, να συζητήσω με τον πρόεδρό της και να επιβεβαιώσω την απόλυτη προσήλωσή μας στην εξαιρετικά σημαντική επένδυση. Είχαμε δεσμευτεί ότι εντός δυο μηνών θα εγκρίνουμε το master plan. Το κάναμε. Είναι μια εμβληματική επένδυση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις επαφές μεταξύ επιχειρηματιών των δυο χωρών αυτές τις ημέρες στην Σανγκάη, πρόσθεσε: «Ανοίξαμε μια μεγάλη βεντάλια θεμάτων για επενδύσεις που έχουν σχέση με την ηλεκτροκίνηση, της «έξυπνες» πόλεις, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πιστεύω ότι θα προκύψουν πολύ σημαντικες συμφωνίες. Ήταν μια μεγάλη επιχειρηματική αποστολή και μια πρόκληση για εμάς, να δοκιμάσουμε τι μπορούμε να πετύχουμε όταν εμφανιζόμαστε καλα οργανωμένοι».

«Η επίσκεψή σας δίνει νέα ώθηση στη στρατηγική μας συνεργασία», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Και πρόσθεσε: «Η έκθεση της Σαγκάης είναι ένα βήμα για να ανοίξει η αγορά της Κίνας στον υπόλοιπο κόσμο. Η Κίνα κάλεσε την Ελλάδα να είναι τιμώμενη χώρα σε αυτή την έκθεση για να μπορέσετε και εσείς να προωθήσετε τα δικά σας προϊόντα. Η Κίνα χαίρεται για την Ελλάδα που επωφελείται από αυτή την ευκαιρία. Είναι μια κατάσταση από την οποία κερδίζουν και οι δύο χώρες».

«Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα για να διατηρήσει το μομέντουμ των ανταλλαγών υψηλού επιπέδου, να εμβαθύνει τη φιλία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη, να προωθήσει την πρακτική συνεργασία, να αφήσει το έργο του λιμένα του Πειραιά να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, δημιουργώντας από κοινού το Δρόμο του Μεταξιού, και να εξασφαλίσει αποτελέσματα σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και οι τηλεπικοινωνίες» ανέφερε. Ο κινέζος πρόεδρος ζήτησε από τις δύο πλευρές να ενισχύσουν την πολιτιστική ανταλλαγή και να υποστηρίξουν το διάλογο και την αμοιβαία προσέγγιση μεταξύ των πολιτισμών.

Ο κ. Σι καλωσόρισε την ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

AMΠΕ - skai.gr