Μητσοτάκης: Χρέος μας να σταθούμε δίπλα στους πολίτες - Στις εκλογές επιλέγουν και πρωθυπουργό, εκτός από κόμμα

Η θέση του ΠΑΣΟΚ για τον «άγνωστο Χ» δημιούργησε σύγχυση- Τι είπε για τη μάχη με τον καρκίνο των δύο αδελφών του - Οι αναφορές του στη σύζυγό του Μαρέβα και το... τένις με τη Σάκκαρη

«Είναι χρέος μας να σταθούμε δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται από την εισαγομένη ακρίβεια» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega και την Ελεονώρα Μελέτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός σημείωσε:

«Κάθε προεκλογική περίοδος έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Είναι μια κάλπη εξαιρετικά κρίσιμη και τα διλήμματα θα διατυπώνονται με σαφήνεια. Το βασικό ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω. Είμαστε σε μια συγκυρία που η κοινωνία αντιμετωπίζει δυσκολίες από την εισαγόμενη ακρίβεια. Είναι το πρώτο που απασχολεί τους Έλληνες. Χρέος μας, αν ο κόσμος μας εμπιστευτεί πάλι, είναι να τους στηρίξουμε».

«Οι πολίτες δεν επιλέγουν μόνο κόμμα αλλά και πρωθυπουργό και γι' αυτό δημιούργησε σύγχυση η θέση του ΠΑΣΟΚ για τον άγνωστο Χ» τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι «μου αρέσει να συγκρίνομαι με τον εαυτό μου, να βάζω τον πήχη ψηλά  και να κάνω την αυτοκριτική μου.

Είχα την τιμή να είμαι 4 χρόνια πρωθυπουργός και ο κ. Τσίπρας ήταν κι εκείνος τέσσερα χρόνια πριν από εμένα. Οι πολίτες μπορούν να κρίνουν και συγκρίνουν τι πετύχαμε εμείς και τι ο κ. Τσίπρας».

«Θα ήθελα η ψήφος και στο πρόσωπό μου και στο κόμμα που ηγούμαι να είναι θετική ψήφος. Είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι παρότι αντιμετωπίσαμε αρκετές κρίσεις, στις βασικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις ήμασταν συνεπείς. Προσελκύσαμε επενδύσεις, δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, θωρακίσαμε τα σύνορά μας. Δεν λέω ότι δεν έκανα λάθη».

Μιλώντας για την συνέντευξή του σε γνωστή youtuber είπε ότι «ήθελα να εκτεθώ στις ερωτήσεις ενός νεαρού ατόμου» παρατηρώντας ότι η κόρη του είναι 25 ετών.  Είπε, επίσης, ότι ακούει πολύ τα παιδιά του δίνοντας το παράδειγμα της μικρής κόρης του που ασχολείται πολύ με θέματα δημόσιας υγείας και του έθεσε το θέμα της εμμηνόπαυσης. 

«Δεν είναι θέμα άδειας, είναι ότι έχουν πρόσθετο κόστος που εμείς δεν το έχουμε, δεν πρέπει να το αντιμετωπίσουμε; Η Ισπανία έχει κάνει ενδιαφέροντα βήματα σε αυτό και νομίζω ότι και εμείς σύντομα θα μπορούμε να κάνουμε ανακοινώσεις γι' αυτό».

Για τις αναρτήσεις του στο TikTok είπε ότι δεν έχει την εφαρμογή στο κινητό του και έχει απαγορεύσει στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να το έχουν αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να το χρησιμοποιώ. Έχει μεγάλη απήχηση στους νέους, μπορώ με αυτό να μιλάω αδιαμεσολάβητα για σημαντικά ζητήματα. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα κανάλια που χρησιμοποιούν οι νέοι».

Για την κριτική που δέχθηκε από τα παιδιά του για την τραγωδία στα Τέμπη απάντησε «ήταν πολύ δύσκολη η τραγωδία αυτή. Αισθάνομαι πολύ βαριά την ευθύνη γι' αυτό. Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί. Το σύστημα έπρεπε να είναι έτοιμο σε όλη του την έκταση. Υπάρχει ένα ερώτημα σε όλους: Γιατί έγινε; Και τα παιδιά μου, μου λένε ‘τι θα κάνεις για να μην ξαναγίνει;’. Δεν μπορεί να μπαίνει κάποιος σε μέσο μεταφοράς και να νιώθει ανασφάλεια».

Για το αν έκλαψε για την τραγωδία: «Αισθάνθηκα πίεση και ιδιωτικά μπορεί να έκλαψα για τα Τέμπη. Εγώ μπορώ να εκφράσω τα συναισθήματα μου αλλά πρέπει να διαχειριστώ την κρίση την επόμενη ημέρα. Από τον Έβρο μέχρι την πανδημία έπρεπε να διαχειριστώ τη συναισθηματική φόρτιση με τρόπο δημιουργικό» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε:

«Ο Έβρος, η ελληνοτουρκική κρίση, η εισαγόμενη ακρίβεια, η πανδημία είναι κρίσεις στις οποίες το κράτος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Με άγγιξε η ιστορία του συνοριοφύλακα όταν παρουσιάσαμε τον φράχτη στον Έβρο και είπε ότι έμεινε άυπνος επτά ημέρες στα σύνορα. Όμως υπάρχει και το κράτος του ωχαδερφισμού που είδαμε στον ΟΣΕ.

Σήμερα είμαι ακόμα πιο αποφασισμένος να συγκρουστώ. Είχα συγκρουστεί με συνδικαλιστές από τη ΝΔ, δεν με βοήθησε στο εκλογικό μου ακροατήριο. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Κάναμε πανελλαδικό διαγωνισμό για το ΑΣΕΠ και θα έχουμε μια λίστα επιτυχόντων που θα προσληφθούν με αντικειμενικά αξιολογικά κριτήρια. Για πρώτη φορά κάνουμε αξιολόγηση στους εκπαιδευτικούς. Δεν είναι εύκολα αυτά. Είναι ένα από τα στοιχήματα της επόμενης 4ετιας και δεσμεύομαι ότι θα τα κάνω πράξη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την περιπέτεια υγείας με τον καρκίνο που πέρασαν οι δύο αδερφές του και είπε: «Δύο από τις τρεις αδερφές μου περνούν μια δοκιμασία. Τα πράγματα πάνε καλά και για τις δύο. Η Κατερίνα ολοκλήρωσε την πρώτη φάση θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού. Είχα την ευκαιρία να τονίσω τη σημασία του προληπτικού ελέγχου. Με το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά έχουμε πάνω από 100.000 γυναίκες που έχουν κάνει προληπτική μαστογραφία αφού πήραν ένα μήνυμα από το κινητό τους. Όταν μιλάμε λοιπόν για τη δημόσια υγεία και είναι ένα προσωπικό στοίχημα, δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία. Ο προσυπτωματικός έλεγχος που επεκτείνεται είναι βασικός πυλώνας της δημόσιας υγείας. Αν αθλούμαστε, δεν καπνίζουμε, τρώμε σωστά κερδίζουμε χρόνια».

Όπως είπε «ένα από τα ζητήματα της επόμενης 4ετιας είναι αυτό της παιδικής παχυσαρκίας. Όπως ένα μεγάλο πρόβλημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι το ζήτημα της ψυχικής υγείας των εφήβων».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τις δράσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τις γυναίκες και αν θα είναι παρούσες στο Επικρατείας της ΝΔ. «Βεβαίως, στο ψηφοδέλτιο επικρατείας θα δείτε γυναικεία παρουσία απόλυτα ισορροπημένη» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε» είπε για το θέμα της προστασίας των γυναικών ο κ. Μητσοτάκης αλλά πρόσθεσε ότι «γίνονται βήματα». Με αφορμή, δε, τη συνάντηση που είχε με τους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη είπε ότι «καλά κάνουμε και χρησιμοποιούμε τον όρο γυναικοκτονία γιατί έτσι στρέφουμε το βλέμμα μας σε ένα πρόβλημα που υπήρχε και υπάρχει».

Όταν ρωτήθηκε για τα συναισθήματά του κατά τη συνάντηση με γονείς τέτοιων θυμάτων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «αισθάνεται μόνο συντριβή κανείς όταν μιλάει με αυτούς τους ανθρώπους όπως το ίδιο ένιωσα όταν μίλησα με συγγενείς θυμάτων από τα Τέμπη. Οι γονείς ζητούν δικαιοσύνη που πολλές φορές τους ταλαιπωρεί. Το δικαιικό σύστημα έχει καθυστερήσεις. Μου γύρισαν τα άντερα όταν άκουσα για τις καθυστερήσεις».

«Με προληπτικές πολιτικές προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατόν τέτοια κρούσματα. Υπάρχουν γείτονες που ξαφνικά λένε "α, τα ξέραμε και δεν λέγαμε"» κατέληξε για το θέμα με τις γυναικοκτονίες.

Αναφερόμενος στη γυναίκα του είπε: «Με τη Μαρέβα είμαστε μαζί σχεδόν 30 χρόνια, περάσαμε μεγάλες δυσκολίες και ένα διάστημα που δεν ήμασταν μαζί. Όταν ξαναβρεθήκαμε κάναμε την αυτοκριτική μας και είναι ο άνθρωπος θα με κρατήσει απόλυτα προσγειωμένο. 

Με είχαν ρωτήσει ποιος είναι αυτός που σου λέει πάντα την αλήθεια; Η Μαρέβα θα μου την πει, θα με πιέσει και πολύ συχνά έχει δίκιο. Έχει διαφορετικό αισθητήριο, βλέπει πράγματα που εγώ δεν βλέπω. Η μάνα μου είχε πολύ ισχυρή προσωπικότητα όπως και η Μαρέβα. Σίγουρα έχουν κοινά. 

Βέβαια μου λείπουν οι γονείς μου και όταν είμαι στην Κρήτη, παίρνω το ποδήλατο και πάντα σταματώ στο νεκροταφείο και αφήνω ένα λουλούδι. Οι γονείς έχουν κάνει καλή δουλειά όταν αναζητάς την γνώμη τους». 

Σε ερώτηση για τη Μαρία Σάκκαρη είπε: «Με την Μαρία Σάκκαρη έχουμε παίξει τένις και ήταν πολύ ευγενική μαζί μου. Ήταν αδύνατο να επιστρέψω το 2ο σερβίς της».

Για την οικογένειά του τόνισε: «Είμαστε πολύ ανοιχτή οικογένεια, αλλά δεν τους λέω τη γνώμη μου. Έχω τουλάχιστον ένα παιδί που θα κάνει το ακριβώς ανάποδο από αυτό που θα το πω. Ίσως κάποια στιγμή θα έκανα ένα τατουάζ. Η συμβουλή μου στα παιδιά είναι να προσέξουν γιατί αυτό μένει για μια ζωή. Να κάνουν κάτι που θα το θέλουν για μια ζωή».

Για την εξυγίανση στο ποδόσφαιρο: «Είναι τόσο σημαντικό το ποδόσφαιρο για τη χώρα μας που είναι επιβεβλημένο να υπάρξει κάθαρση. Έχει ανεξαρτησία. Είναι αδιανόητα αυτά που γίνονται με τους διαιτητές. Το VAR είναι μεγάλη πρόοδος. Υπάρχει σχέδιο εξυγίανσης από UEFA και FIFA. Έχουμε κάνει βήματα κατά της ομαδικής βίας. Αλλά θέλουμε πρώτα και πάνω από όλα να κερδίζει ο καλύτερος. Σημαντικό να βελτιώνονται οι υποδομές. Φτιάχνουμε το γήπεδο του ΠΑΟ στον Βοτανικό, προχωράει και του ΠΑΟΚ στην Τούμπα». 

Τέλος, έκλεισε με ένα κάλεσμα στους νέους για να πάνε να ψηφίσουν: «Θα έλεγα στους νέους να φροντίσουν να διαμορφώσουν το μέλλον τους και να μην το αφήσουν σε άλλους. Να μην ψάχνουν το τέλειο και το ιδανικό γιατί μπορεί να μην υπάρχει και να κλείσουν τα αυτιά τους στην εγκληματική δράση της άκρα δεξιάς. 
Η πολιτική είναι ευπρέπεια, αλλά όχι βία. Εμείς κάναμε αυτά που πρέπει για να εμποδίσουμε τη συμμετοχή τους στις εκλογές αλλά πλέον τα πάντα είναι στα χέρια της δικαιοσύνης».

Όλη η συνέντευξη του πρωθυπουργού

Ελεονώρα Μελέτη: Όπως βλέπετε έχουμε παρέα. Σας το είχαμε πει και στην αρχή της εκπομπής μας πως σήμερα θα υποδεχτούμε τον Πρωθυπουργό της χώρας, εδώ στο πλατό μας. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κοντά μας, καλή σας μέρα, κύριε Πρωθυπουργέ. 


Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλή σας μέρα και ευχαριστώ για τη φιλοξενία. 


Ελεονώρα Μελέτη: Εμείς ευχαριστούμε πολύ που μας τιμάτε με την παρουσία σας, ενόψει μάλιστα και των εκλογών, πλησιάζουν σιγά-σιγά. Βέβαια, υπό άλλες συνθήκες θα είχαμε ήδη μια πρώτη κάλπη, τώρα όμως μετράμε την τελική ευθεία για τις 21 Μαΐου που θα έχουμε τον πρώτο γύρο εκλογών. Θέλω να μου πείτε, λοιπόν, πώς τα βλέπετε τα πράγματα. 


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, κάθε προεκλογική περίοδος έχει το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον και κάθε κάλπη τη δική της ξεχωριστή κρισιμότητα. Θα έχουμε εκλογές την 21η Μαΐου. Όπως είπατε, είναι μια κάλπη εξαιρετικά κρίσιμη. Πιστεύω ότι τα εκλογικά διλήμματα θα αποτυπώνονται με ολοένα και μεγαλύτερη σαφήνεια. 


Για μένα τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα. Πιστεύω ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες πετύχαμε πολλά ως χώρα αυτή την τετραετία και το βασικό ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή αν θα κυλήσουμε πίσω σε μία εποχή που πιστεύω ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να αφήσει πίσω της. 


Αλλά, επειδή με ρωτήσατε πώς βλέπω τα πράγματα, θα σας πω ότι είμαστε σε μία συγκυρία όπου η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, κυρίως από την εισαγόμενη ακρίβεια. Δεν είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα, είναι παγκόσμιο.

Είναι το πρώτο πράγμα το οποίο σκέφτονται σήμερα οι Έλληνες και τους απασχολεί. Δικό μου χρέος, χρέος της κυβέρνησης -όσο είμαστε στα πράγματα και εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί και πάλι- είναι να στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες οι οποίοι δοκιμάζονται από ένα φαινόμενο το οποίο είχαμε να το δούμε πολλές δεκαετίες σε αυτή του την έκταση.


Ελεονώρα Μελέτη: Θέλω να σας κάνω μια ερώτηση την οποία την έχω συζητήσει και με αρκετό κόσμο, που συζητάμε στο πλαίσιο της παρέας για τις εκλογές και για το τι θα ψηφίσει ο καθένας. Παρατήρησα ότι μόλις τώρα το κάνατε, οπότε μου δίνετε μια πολύ καλή πάσα γι’ αυτό.


Σας έχω ακούσει πολλές φορές, όλοι μας έχουμε παρατηρήσει πολλές φορές ότι όταν τοποθετείστε για καίρια ζητήματα και ασκείτε και κριτική και στο δικό σας το έργο αλλά και των αντιπάλων, αυτό γίνεται μέσα από την αντιπαραβολή, μέσα από την αντιπαράθεση. Δηλαδή, συγκρίνετε τον εαυτό σας με το πόσο καλύτερα έχει διαχειριστεί κάτι, σε σχέση με τον κ. Τσίπρα, είτε στο παρελθόν, είτε δυνητικά στο μέλλον. Μπορείτε να μου πείτε γιατί επιλέγετε να το κάνετε αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προσωπικά θέλω να συγκρίνομαι με τον ίδιο μου τον εαυτό. Και επειδή βάζω τον πήχη πολύ ψηλά, όταν αισθάνομαι ότι περνάω από κάτω θέλω να κάνω την αυτοκριτική μου για να βλέπω πώς ο ίδιος μπορώ να βελτιώνομαι.

Η σύγκριση είναι αναπόφευκτο συστατικό της πολιτικής. Γιατί οι πολίτες έχουν μπροστά τους επιλογές. Και μην κοροϊδευόμαστε, δύο είναι τα κόμματα τα οποία αυτή τη στιγμή μπορούν να διεκδικήσουν την πρωτιά στις εκλογές και πιστεύω δύο είναι και οι πολιτικοί οι οποίοι ουσιαστικά μπορούν να διεκδικήσουν να γίνουν πρωθυπουργοί. Γι’ αυτό και η σύγκριση αυτή νομίζω ότι γίνεται αναπόφευκτα από τους πολίτες. Και επειδή, ξέρετε, έχουμε την ιδιαιτερότητα αυτή η σύγκριση να έχει ένα πολύ συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.

Είχα τη μεγάλη τιμή να είμαι τέσσερα χρόνια Πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας ήταν τέσσερα χρόνια Πρωθυπουργός πριν από εμένα και είναι πάλι και αυτός υποψήφιος Πρωθυπουργός. Άρα, πιστεύω ότι στο μυαλό των πολιτών, αυτόματα μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν τι πέτυχε η Ελλάδα την προηγούμενη τετραετία επί του κ. Τσίπρα και τι πέτυχε επί των δικών μου ημερών.

Όμως, δεν είναι μία, αν θέλετε, προσωπική αντιπαράθεση την οποία εγώ ο ίδιος επιδιώκω. Είναι το φυσικό αποτέλεσμα ενός πολιτικού συστήματος όπου ο Πρωθυπουργός εκ των πραγμάτων έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει.

Οι πολίτες δεν επιλέγουν μόνο κόμμα, επιλέγουν και υποψήφιο Πρωθυπουργό.  Και γι αυτό και δημιούργησε μια σύγχυση όλη αυτή η στάση του ΠΑΣΟΚ για τον περιβόητο «άγνωστο Χ», για το τρίτο πρόσωπο που μπορεί να προταθεί ως Πρωθυπουργός.

Ελεονώρα Μελέτη: Απλά ξέρετε, όμως, τι; Δημιουργείται ίσως η αίσθηση στο κοινό ότι καλείται να επιλέξει ανάμεσα στους τυφλούς τον μονόφθαλμο και όχι έναν άνθρωπο ο οποίος πραγματικά παρουσιάζει το έργο του, μιλάει για τις ικανότητές του και πείθει ότι η ψήφος του θα πάει σε αυτόν και όχι στον καλύτερο από τους χειρότερους.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι το ερώτημά σας είναι εύλογο και σίγουρα η πολιτική είναι μια συγκριτική διαδικασία. Δεν επιλέγεις κάποιον τον οποίο μπορείς να τον φαντάζεσαι ως τον ιδανικό πολιτικό ο οποίος μπορεί να μην υπάρχει.

Εγώ θα ήθελα πραγματικά, και πιστεύω ότι το έχω διεκδικήσει σ’ ένα βαθμό, η ψήφος και στο πρόσωπό μου αλλά και στο κόμμα του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι, να είναι θετική ψήφος.

Και γι’ αυτό και μιλάω για τον απολογισμό μας, τονίζω τη συνέπεια λόγων και έργων. Θέλω να σας πω ότι είμαι περήφανος για το γεγονός ότι παρότι αντιμετωπίσαμε πάρα πολλές κρίσεις, στις κεντρικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις είμαστε συνεπείς.

Είχα πει ότι θα μειώσουμε φόρους και εισφορές, μειώσαμε φόρους και εισφορές. Είχα πει ότι θα βάλω την Ελλάδα σε μία τροχιά ανάπτυξης που θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας, δημιουργήσαμε 300.000 θέσεις εργασίας. Προσελκύσαμε επενδύσεις, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό από τα 650 στα 780 ευρώ. Λύνει όλα τα προβλήματα; Προφανώς και όχι. Αλλά αυτά είχα πει, αυτά έκανα. Είχα πει ότι θέλω μία Ελλάδα η οποία να μετράει η γνώμη της στο εξωτερικό, ότι θα θωρακίσουμε τα σύνορά μας. Αυτά είχα πει προεκλογικά. Πιστεύω ότι αυτά τα έχω κάνει.

Δεν λέω ότι δεν έκανα λάθη και δεν λέω ότι κάποια πράγματα δεν καταφέραμε να τα κάνουμε. Αλλά οι κεντρικές μας δεσμεύσεις υλοποιήθηκαν.

Ελεονώρα Μελέτη: Σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, από κάποιους θετικά από κάποιους αρνητικά, η συνέντευξη η πρόσφατη που παραχωρήσατε στην youtuber Νεφέλη Meg, η οποία, ωστόσο, εγώ τη θεώρησα αρκετά έξυπνη και επικοινωνιακά, γιατί νιώθω ότι σας νοιάζει αρκετά και σας ενδιαφέρει να προσεγγίσετε το κοινό των νέων ψηφοφόρων.

Νιώθω ότι προσπαθείτε να μπείτε μέσα στο μυαλό τους και να αφουγκραστείτε τις ανάγκες τους και θεωρώ ότι ήταν και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας αυτή η συνέντευξη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, θα έλεγα, προφανώς η πολιτική είναι και επικοινωνία, μην το βλέπετε, όμως, μόνο έτσι. Ήθελα πραγματικά να εκτεθώ στις σκληρές ερωτήσεις ενός νέου κοριτσιού 25 χρονών.

Εικοσιπέντε χρονών είναι η κόρη μου, η μεγάλη μου κόρη. Ο γιος μου είναι 24, η μικρή μου κόρη είναι 19. Πολλές φορές οι ερωτήσεις που μου κάνουν έχουν ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά. Είναι πολύ ωμές και δεν συμβιβάζονται εύκολα με την απάντηση που θα τους δώσω και πιέζουν και εκφράζουν και τις ανησυχίες μιας γενιάς η οποία πρέπει επιτέλους να αποκτήσει πολιτική έκφραση.

Ελεονώρα Μελέτη: Τα ακούτε τα παιδιά σας; Τα συμβουλεύεστε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολύ.

Ελεονώρα Μελέτη: Σας έχουν επηρεάσει στον τρόπο που θα διαχειριστείτε ενδεχομένως…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Το κάθε παιδί μου έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετικό ενδιαφέρον για τα κοινά. Αλλά, βεβαίως και τα ακούω και πολύ συχνά έρχονται και με ιδέες και με προτάσεις τις οποίες, ειλικρινά σας λέω, δεν τις είχα σκεφτεί.

Ας πούμε, παραδείγματος χάρη, η μικρή μου κόρη, ασχολείται πολύ με θέματα δημόσιας υγείας. Ήταν η πρώτη η οποία μου μίλησε για τις δημόσιες πολιτικές που έχουν να κάνουν με τον κύκλο των γυναικών, με τα θέματα της εμμηνόπαυσης. Ήταν ένα θέμα το οποίο δεν είχε περάσει από το μυαλό μου και λογικό είναι, ενδεχομένως, σ’ ένα πολιτικό σύστημα το οποίο ανδροκρατείται αυτά τα ζητήματα να μην μας απασχολούν σε τέτοιο βαθμό. Ήταν η μικρή μου κόρη η οποία μου είπε: «κοίταξε, άλλες χώρες κάνουν πράγματα για τα ζητήματα αυτά. Δίνουν φορολογικές εκπτώσεις για τα προϊόντα που έχουν να κάνουν με την έμμηνο ρύση, ασχολούνται με το θέμα της εμμηνόπαυσης. Μήπως πρέπει και εσύ να κάνεις κάτι για αυτό;».

Μου έβαλε την ιδέα, αρχίσαμε να το ψάχνουμε και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε ενδιαφέροντα πράγματα που θα ενδιαφέρουν τις γυναίκες.


Ελεονώρα Μελέτη: Θα βάλετε μέσα και την άδεια για την έμμηνο ρύση; Ψηφίστηκε στην Ισπανία νομίζω, έτσι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είναι θέμα άδειας, είναι θέμα του ότι εδώ οι γυναίκες έχουν ένα πρόσθετο κόστος κάθε μήνα το οποίο οι άνδρες δεν το έχουν. Δεν πρέπει με κάποιο τρόπο αυτό να το αντιμετωπίσουμε;

Άρα, έχουμε εξετάσει το τι έχουν κάνει και άλλες χώρες, και η Ισπανία σε αυτό έχει κάνει ενδιαφέροντα βήματα και πιστεύω ότι σύντομα θα μπορούμε κι εμείς να κάνουμε ανακοινώσεις. Αλλά, το τονίζω αυτό, όχι για να αναδείξω την πολιτική διάσταση, αλλά για να σας πω ότι ήταν η μικρή μου κόρη η οποία μου έβαλε πρώτη την ιδέα.

Ελεονώρα Μελέτη: Ήταν κάποια από τα παιδιά που σας έβαλαν και την ιδέα να δημιουργήσετε και προφίλ στο TikTok; Γιατί έχω δει ότι είστε πολύ ενεργός στα social media και στο TikTok που είναι και το πιο νεανικό από τα social και μάλιστα τα βίντεό σας έχουν και εξαιρετική απήχηση. Ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια, 1,5 - 2 εκατομμύρια.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξέρετε, το TikTok είναι ένα εργαλείο το οποίο έχει πολύ μεγάλη δύναμη. Γεννά και πολλά ερωτηματικά, διότι είναι ένας αλγόριθμος ο οποίος αναπτύχθηκε στην Κίνα και πρέπει να είμαστε γενικά προσεκτικοί ως δημόσια πρόσωπα πώς αξιοποιούμε τέτοια εργαλεία. Παραδείγματος χάρη, εγώ στο δικό μου κινητό δεν έχω την εφαρμογή του TikTok και έχω απαγορεύσει και σε όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να την έχουν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να το χρησιμοποιώ εγώ, ενδεχομένως, για να μπορώ να επικοινωνώ με τους νέους. Το βρήκα πάρα πολύ ενδιαφέρον, πάρα πολύ διαδραστικό και πάρα πολύ ειλικρινές. Διότι μου δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσω αδιαμεσολάβητα, να πάρω το κινητό μου, να πω πέντε πράγματα τα οποία σκέφτομαι. Είναι πράγματι εντυπωσιακό το πόσοι νέοι άνθρωποι βλέπουν και μπορούν να γίνουν δέκτες του μηνύματος μέσα από το TikTok.

Δεν θα τους βρούμε, ξέρετε, τους νέους ανθρώπους μέσα από τα παραδοσιακά μέσα, ούτε από την τηλεόραση, ούτε από τις εφημερίδες. Άρα, αν θέλουμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους, όχι μόνο να μας ακούσουν, αλλά να τους ακούσουμε κι εμείς, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα κανάλια που αυτοί χρησιμοποιούν για την επικοινωνία τους.

Ελεονώρα Μελέτη: Επειδή μιλάμε για τους νέους τώρα και αναφερθήκατε και στις ηλικίες των παιδιών σας, που ήταν πολύ κοντά στις ηλικίες των παιδιών που χάθηκαν και στην τραγωδία των Τεμπών. Θέλω να μου πείτε εάν σας άσκησαν κριτική τα παιδιά σας γι’ αυτό. Τι συζητήσατε μαζί τους; Τι σας είπαν γι’ αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήταν πάρα πολύ δύσκολη αυτή η τραγωδία για όλους μας και για μένα προσωπικά. Διότι αισθάνθηκα και αισθάνομαι πολύ βαριά την ευθύνη για αυτό που έγινε και από την πρώτη στιγμή δεν κρύφτηκα.Είπα, αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί. Έπρεπε το σύστημα αυτό της τηλεδιοίκησης, παρότι λειτουργούσε τοπικά στη Λάρισα, να ήταν έτοιμο σε όλη του την έκταση. Δεν ήταν, αλλά ο χρόνος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Υπάρχει ένα ερώτημα το οποίο, νομίζω, ότι είναι στο μυαλό όλων και όχι μόνο των νέων παιδιών: «πώς είναι δυνατόν να έγινε αυτό το πράγμα;Γιατί έγινε αυτό; Και πες μου σε παρακαλώ πολύ, μου λένε τα παιδιά μου, τι θα κάνεις ώστε να μην ξαναγίνει;». Γιατί και τα παιδιά μου, που είναι στο εξωτερικό, μπαίνουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο εξωτερικό, συνέχεια. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή ο οποιοσδήποτε να αισθάνεται ότι μπαίνει σ’ ένα μέσο μαζικής μεταφοράς και να αισθάνεται οποιαδήποτε ανασφάλεια.


Ελεονώρα Μελέτη: Κύριε Πρωθυπουργέ, θέλω να μου πείτε λιγάκι, σε συναισθηματικό και ψυχολογικό επίπεδο, πώς μπορείτε και διαχειρίζεστε μία τέτοια κρίση, για την οποία θεσμικά ήσασταν υπεύθυνος, αλλά είστε και άνθρωπος ταυτόχρονα. Θέλω να πω ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας σας, όχι απαραίτητα και μόνο στα Τέμπη, νιώσατε ποτέ να σπάτε, να κλάψατε από τη συγκίνηση, από την πίεση;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Βέβαια και αισθάνθηκα μεγάλη πίεση και ιδιωτικά μπορεί και να έκλαψα και άφησα τα αισθήματά μου -όχι, θα έλεγα, να κυριαρχήσουν πάνω στη λογική μου και πάνω στην ανάγκη να πρέπει να αντιμετωπίζω την κρίση. Διότι, εγώ, ξέρετε, μπορώ να εκφράσω τα συναισθήματά μου αλλά την επόμενη μέρα πρέπει κάτι να κάνω γι’ αυτό το οποίο έγινε. Πρέπει να διαχειριστώ την κρίση την επόμενη μέρα, την επόμενη ώρα. Από τον Έβρο μέχρι την Τουρκία, και από την πανδημία μέχρι την ακρίβεια, ήταν κρίσεις αυτές που απαιτούσαν αυτή τη συναισθηματική φόρτιση να τη διαχειριστώ με έναν τρόπο ο οποίος να είναι γόνιμος και δημιουργικός. Αυτό προσπαθώ πάντα να κάνω.


Ελεονώρα Μελέτη: Ξέρετε όμως κάτι; Όλες αυτές οι κρίσεις που κληθήκατε να διαχειριστείτε, ήταν μικρά παραδείγματα μιας απόλυτης παθογένειας που εκπροσωπεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος εδώ και χρόνια. Κάποιοι, μάλιστα, συνάδελφοί σας πολιτικοί έκαναν λόγο για βαθύ κράτος.

Εγώ, λοιπόν, θέλω να σας ρωτήσω, επειδή αυτό το κράτος διαιωνίζεται ανά κυβερνήσεις και ανά δεκαετίες, εάν εσείς κερδίζοντας φέτος τις εκλογές είστε διατεθειμένος να «σπάσετε τα αυγά» με αυτό το βαθύ κράτος και να κάνετε ριζικές αλλαγές, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κληθείτε να χάσετε και κάποιους από τους ψηφοφόρους σας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιτρέψτε μου να σας πω ότι οι πιο πολλές κρίσεις που διαχειριστήκαμε ήταν εισαγόμενες.

Ο Έβρος, η ελληνοτουρκική κρίση, η πανδημία, η εισαγόμενη ακρίβεια, ήταν κρίσεις στις οποίες το κράτος, αυτό το κράτος το οποίο κατηγορούμε και δικαιολογημένα συχνά ότι έχει πλευρές που δεν μας αρέσουν καθόλου, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Εμένα με ακούμπησε πάρα πολύ αυτή η ιστορία, ξέρετε, του συνοριοφύλακα, ο οποίος μίλησε όταν παρουσιάσαμε το έργο του φράχτη στον Έβρο και περιέγραψε πως ήταν επτά μέρες άγρυπνος εκείνο το βράδυ μαζί με τους συναδέλφους του απέναντι σε μία μεταναστευτική εισβολή.

Το ίδιο κράτος το οποίο κατηγορούμε και δικαιολογημένα συχνά, είναι αυτό το οποίο οργάνωσε την εκστρατεία εμβολιασμού από το μηδέν. Μία ψηφιακή διαδικασία που ήταν τελείως πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. Και το ίδιο κράτος, το οποίο κατηγορούμε, είναι αυτό το οποίο μέσα από τις Ένοπλες Δυνάμεις φρόντισε να κρατήσει τη χώρα ασφαλή.

Όμως, ταυτόχρονα, υπάρχει και το κράτος το οποίο περιγράφετε. Το είδαμε στον ΟΣΕ. «Ωχαδερφισμός», αδιαφορία, πελατειακές λογικές, ρουσφέτια.  Υπάρχει και αυτό το κράτος.

Σήμερα είμαι ακόμα πιο αποφασισμένος, να συγκρουστώ με αυτό. Πάντα το έκανα, ξέρετε. Είχα συγκρουστεί, ας πούμε, στο παρελθόν με συνδικαλιστές που προέρχονταν από τη Νέα Δημοκρατία. Δεν με βοήθησε αυτό στο εκλογικό μου ακροατήριο, αλλά θεωρώ πράγματι ότι αξίζουμε ένα πολύ καλύτερο κράτος. Έχουμε δει πώς μπορούμε να το αποκτήσουμε, αλλά δεν το έχουμε αποκτήσει ακόμα σε όλη του την έκταση. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Κάναμε για πρώτη φορά έναν πανελλαδικό διαγωνισμό για το ΑΣΕΠ. 70.000 άνθρωποι ήρθαν και έγραψαν εξετάσεις αντίστοιχες με τις πανελλήνιες και έχουμε, τώρα, θα έχουμε μια λίστα επιτυχόντων - ανθρώπων οι οποίοι θα προσληφθούν στη Δημόσια Διοίκηση, οι οποίοι θα έχουν επιλεγεί με αντικειμενικά αξιοκρατικά κριτήρια. Για πρώτη φορά κάνουμε πραγματική αξιολόγηση στους δημόσιους υπαλλήλους, στους εκπαιδευτικούς μας. Δεν ήταν εύκολα όλα αυτά.

Είμαστε εκεί που θέλουμε; Σε καμία περίπτωση. Είναι αυτό ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της δεύτερης τετραετίας εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός;  Με απόλυτη βεβαιότητα. Και εγγυώμαι ότι αυτά μπορώ να τα κάνω πράξη.

Ελεονώρα Μελέτη: Πέρα, όμως, από τις πολιτικές κρίσεις που είχατε να διαχειριστείτε, κληθήκατε όλα αυτά τα χρόνια να αντιμετωπίσετε και πιο προσωπικές προκλήσεις και αναφέρομαι και στην περιπέτεια υγείας και των δύο αδελφών σας που σε πολύ μικρό διάστημα και οι δυο διαγνώστηκαν -και ανακοινώθηκε αυτό, επικοινωνήθηκε προς τα έξω- από διαφορετικές μορφές καρκίνου.

Μάλιστα, εσείς πήρατε και την ευκαιρία να το επικοινωνήσετε για να περάσετε και το σημαντικό και το σπουδαίο μήνυμα σε όλες τις γυναίκες, της πρόληψης. Λέγοντας μάλιστα και τονίζοντας και τη σημασία του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πράγματι, δύο από τις τρεις αδελφές μου πέρασαν σχεδόν ταυτόχρονα και περνούν, ακόμα, μια μεγάλη δοκιμασία. Και οι δύο την αντιμετωπίζουν με μεγάλο θάρρος, αισιοδοξία, χαμόγελο και ευτυχώς τα πράγματα πάνε καλά και για την Ντόρα και για την Κατερίνα. Αλλά ειδικά στην περίπτωση της Κατερίνας, η οποία ολοκλήρωσε τώρα την πρώτη φάση της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού, ήταν όντως μια ευκαιρία να αναδείξω κάτι στο οποίο πιστεύω πάρα πολύ. Είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος, η προληπτική μαστογραφία.

Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος για το γεγονός ότι το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», τρέχει με τόσο σημαντικά αποτελέσματα. Έχουμε παραπάνω από 100.000 γυναίκες, οι οποίες έχουν κάνει προληπτική μαστογραφία. Πώς την έκαναν; Πήραν ένα μήνυμα στο κινητό τους και τους έλεγε το μήνυμα αυτό ότι μπορείτε να πάτε σε δημόσια ή σε ιδιωτική δομή να κάνετε μια προληπτική μαστογραφία. Πολλές δεν είχαν κάνει ποτέ μαστογραφία.

Παραπάνω από 6.000 περιπτώσεις καρκίνου έχουν ήδη διαγνωστεί. Αυτές είναι γυναίκες που είχαν καρκίνο, δεν το γνώριζαν και φυσικά τώρα που το γνωρίζουν έχουν πολύ αυξημένες πιθανότητες να γίνουν καλά.

Όταν μιλάμε λοιπόν για τη δημόσια υγεία, που για μένα είναι ένα μεγάλο και προσωπικό στοίχημα, δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία είναι μια σημαντική πτυχή αλλά δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία.

Τι μπορούμε να κάνουμε πριν φτάσουμε στα νοσοκομεία. Και ο προσυμπτωματικός έλεγχος, ο οποίος επεκτείνεται τώρα και σε άλλες ασθένειες είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής μας για τη Δημόσια Υγεία και της αντίληψης που προσωπικά έχω για την ανάγκη της πρόληψης αλλά και της υγιεινής ζωής, πριν φτάσουμε στο σημείο να αλλάξουμε κάποιες βασικές συνήθειές μας. Αν αθλούμαστε, αν δεν καπνίζουμε, αν πίνουμε με μέτρο, αν προσέχουμε το τι τρώμε, προσθέτουμε χρόνια ζωής και χρόνια καλής ζωής.

Και αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο εμάς τους ενήλικες, αφορά τα παιδιά. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που θέλω να αντιμετωπίσω στην δεύτερη τετραετία, είναι το τραγικό πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας το οποίο έχει και κοινωνική διάσταση. Δεν έχω αυταπάτες, ξέρω ότι αν μία οικογένεια δεν έχει εύκολα να τα βγάλει πέρα, τα φαγητά τα οποία μάλλον θα τρώνε τα παιδιά δεν είναι ποιοτικά φαγητά και είναι φαγητά τα οποία μπορεί να αυξάνουν την πιθανότητα παχυσαρκίας. Είναι, όμως, ένα πρόβλημα.

Όπως μεγάλο πρόβλημα, παγκόσμιο -θα κληθούμε να το αντιμετωπίσουμε πολύ σύντομα, είναι ήδη εδώ μαζί μας- είναι τα θέματα της ψυχικής υγείας των εφήβων. Το βλέπουμε μπροστά μας, Ζητήματα που έχουν να κάνουν όχι με το bullying, αλλά με την κατάθλιψη, με τις φοβίες, με τα άγχη. Απόλυτα συνδεδεμένα στο δικό μου το μυαλό….

Ελεονώρα Μελέτη: Είχατε δεσμευτεί, και σε μία προσωπική επικοινωνία που είχαμε με θέμα τα παιδιά, ότι πραγματικά θα εστιάσετε σε αυτό και περιμένουμε να φανεί αυτό και από την πολιτική σας την επόμενη τετραετία μετά τις εκλογές…


Κυριάκος Μητσοτάκης:  Πιστεύω ότι ήδη βλέπετε κάποια…

Ελεονώρα Μελέτη: Από την άλλη, όμως, θέλω να σταθούμε λίγο και στις γυναίκες, γιατί βλέπω ότι και αυτές τις τιμάτε και είναι και λογικό γιατί έχετε μεγαλώσει και σε μία οικογένεια με πολύ δυνατό γυναικείο φύλο και την παρουσία του πολύ στιβαρή.

Θέλω, λοιπόν, να μείνουμε λιγάκι και στο κομμάτι των γυναικών. Έχετε κάνει πράγματα, από το «Panic Button», τις καμπάνιες για την κακοποίηση των γυναικών, ψηφίζετε τις γυναίκες και την παρουσία τους στα ψηφοδέλτιά σας, πιστεύω. Θα δούμε αρκετές γυναικείες παρουσίες στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως.

Ελεονώρα Μελέτη: Θα είναι σε εκλόγιμη θέση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα δείτε γυναικεία παρουσία απόλυτα ισορροπημένη, σε όλες τις θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Αλλά μιας και σταθήκατε στα ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες, πράγματι κι εγώ αλλά και η Μαρέβα έχουμε ασχοληθεί πολύ με τα ζητήματα της κακοποίησης των γυναικών. Και το κίνημα του «MeToo» ήταν μία γροθιά στο στομάχι, πράγματα τα οποία μπορεί να γνωρίζαμε αλλά αναδείχθηκαν με μεγάλη ένταση στο δημόσιο διάλογο.

Ήμουν στη Θεσσαλονίκη πριν από δύο μέρες, πήγα σ’ ένα κέντρο συμβουλευτικής, είδα πώς δουλεύει το «Panic Button». Εσείς η ίδια, αν θυμάμαι καλά, συμμετείχατε στα σποτ του 15900, πόσο σημαντική είναι αυτή η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης.

Έχουμε, πια, κέντρα υποστήριξης κατά της οικογενειακής βίας σε αστυνομικά τμήματα. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε την Aστυνομία μας. Πήγα σε αυτά τα κέντρα, ξέρετε, σε αστυνομικό τμήμα και μπαίνεις σ’ ένα χώρο ο οποίος δεν θυμίζει αστυνομικό τμήμα, θυμίζει ίσως λίγο το δικό σας στούντιο, πιο οικείος, πιο φιλόξενος, κατά κανόνα γυναίκες οι οποίες υποδέχονται βασικά γυναίκες οι οποίες θα έρθουν.

Είναι σημαντικό ξέρετε, πολύ δύσκολο, να πας σ’ ένα αστυνομικό τμήμα και να καταγγείλεις ένα περιστατικό οικογενειακής βίας. Χρειάζεται μεγάλο απόθεμα ψυχής και πρέπει να αισθάνεσαι σίγουρη ότι αν πας δεν θα σε αγνοήσουν ή δεν θα το βρεις μπροστά σου αυτό.

Λοιπόν, όλα αυτά, δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε, αλλά τουλάχιστον έχουμε αρχίσει να κάνουμε κάποια βήματα στη σωστή κατεύθυνση. Kαι πρέπει να τιμήσουμε και αναγνωρίσουμε και τα θύματα και τις οικογένειες των θυμάτων. Είχα βρεθεί με τους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη όταν πήγα στο Διδυμότειχο και θα έχω την ευκαιρία σύντομα να δω όλες τις οικογένειες που έχουν πέσει θύματα τέτοιου είδους βίας, δολοφονιών, δηλαδή, στυγνών δολοφονιών. Αυτό που αποκαλούμε «γυναικοκτονία», και καλά κάνουμε και χρησιμοποιούμε τον όρο, όχι γιατί νομικά έχει κάποια ιδιαίτερη αξία, αλλά γιατί με αυτόν τον τρόπο στρέφουμε την προσοχή μας και τον προβολέα πάνω σ’ ένα πρόβλημα το οποίο υπήρχε, υπάρχει και πρέπει να το αναγνωρίσουμε και να το αντιμετωπίσουμε.

Ελεονώρα Μελέτη: Ξέρετε όμως, κάτι, θέλω να μου πείτε λιγάκι πώς νιώθετε όταν βρίσκεστε μπροστά σε αυτές τις μάνες οι οποίες θρηνούν το χαμό των παιδιών τους με αυτό το μακάβριο τρόπο, τον άδικο τρόπο. Και πολλές φορές όλοι σας το λένε, «να μη βγει ποτέ από τη φυλακή, κάντε κάτι να μην ξαναβγούν αυτοί οι άνθρωποι μέσα από τη φυλακή». Και δεν αναφέρομαι μόνο σε αυτούς που σκοτώνουν γυναίκες, αναφέρομαι και σε αυτούς που βιάζουν παιδιά. Είναι πάρα πολλά τα σημαντικά κομμάτια στα οποία πρέπει να εστιάσουμε, πληγές αυτής της κοινωνίας της νοσηρής, έτσι; Και τα βλέπουμε καθημερινά, η επικαιρότητα μάς δίνει συνέχεια τέτοια περιστατικά.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, αισθάνεται μόνο συντριβή κανείς όταν μιλάει με τους ανθρώπους αυτούς, όπως συντριβή αισθάνθηκα και όταν μίλησα με τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών. Δεν μπορεί κανείς να απαλύνει τον πόνο της απώλειας, ειδικά ενός παιδιού. Αυτό το οποίο μπορεί να κάνει, όπως σας είπα και πριν, είναι να πάρει δύναμη κι αυτό ζητούν και οι γονείς. Ξέρουν το παιδί δεν θα έρθει πίσω και ζητούν δύο πράγματα.

Ελεονώρα Μελέτη: Δύναμη και δικαίωση ζητούν μερικές φορές που δεν τη βρίσκουν τη δικαίωση.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ζητούν δικαιοσύνη και πολλές φορές τους ταλαιπωρεί τους γονείς αυτούς το δικαστικό σύστημα, γιατί μπορεί να υπάρχουν δικηγόροι από την άλλη μεριά, έχουμε όλων των ειδών τις αναβολές. Δηλαδή, τις άκουσα αυτές τις ιστορίες και συγνώμη για την έκφραση «μού γύρισαν τα έντερα». Συγγνώμη που το λέω έτσι, γιατί είναι πραγματικά άλλο να στο περιγράφει κάποιος έτσι τεχνοκρατικά κι άλλο να το ακούς από την ίδια την οικογένεια. Άρα δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη σημαίνει γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, τελεσίδικη απονομή δικαιοσύνης.


Ελεονώρα Μελέτη: Αυστηρότερες ποινές;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό το έχουμε κάνει ήδη. Έχουμε αυστηροποιήσει τις ποινές στο μέγιστο, δεν ήταν εκεί οι ποινές. Να εκτίονται οι ποινές, στα πλαίσια, πάντα, του νόμου και βέβαια, μετά, προληπτικές πολιτικές, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα τέτοια κρούσματα. Διότι ξέρετε -και ειδικότερα όταν μιλάμε και για την ενδοοικογενειακή βία- αυτά συμβαίνουν, ξανασυμβαίνουν, δεν συμβαίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Υπάρχει έτσι μία αλληλουχία πάντα και υπάρχουν πολύ συχνά, το ξέρετε κι εσείς, υπάρχουν γείτονες που ξαφνικά λένε «τα ξέραμε και δεν λέγαμε τίποτα». Δηλαδή, δεν είναι μόνο οι άμεσα εμπλεκόμενοι σε αυτές τις υποθέσεις.


Ελεονώρα Μελέτη: Πείτε μου λιγάκι, επειδή αναφερθήκατε και στη γυναίκα σας και έχετε αναφερθεί κι άλλες φορές στο παρελθόν, μάλιστα θυμάμαι πρόσφατα, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, δηλώσατε και ερωτευμένος ακόμα μαζί της.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Φυσικά.


Ελεονώρα Μελέτη: Τι ρόλο παίζει η παρουσία της στο πλευρό σας στις δύσκολες στιγμές της κρίσης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, με τη Μαρέβα είμαστε μαζί, σχεδόν 30 χρόνια, θα έλεγα, γνωριζόμαστε. Περάσαμε μεγάλες δυσκολίες, περάσαμε ένα διάστημα που δεν ήμασταν μαζί. Όταν ξαναβρεθήκαμε, η σχέση μας έγινε πιο δυνατή. Νομίζω ότι κάναμε και οι δύο την αυτοκριτική μας.

Είναι ένας πάρα πολύ θερμός, υποστηρικτικός άνθρωπος, αλλά και ταυτόχρονα είναι ο άνθρωπος που εμένα θα με κρατήσει απόλυτα γειωμένο, ο οποίος μού θυμίζει συνέχεια ότι η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός, ότι είμαστε εδώ για να βοηθάμε τον κόσμο.

Έχω ξαναμιλήσει γι’ αυτή την έννοια, πώς το λένε, «του τρελού του χωριού». Με είχαν ρωτήσει και σε μία άλλη συνέντευξη ποιος είναι αυτός που σου λέει πάντα την αλήθεια, όταν μπροστά στην εξουσία πολλοί μπορεί να θέλουν να λένε τα πράγματα πιο ωραιοποιημένα.

Η Μαρέβα σίγουρα θα μου πει την άποψή της, με πολύ «ωμό» τρόπο. Θα μου πει πότε κάνω λάθος, θα με πιέσει. Είναι πολύ πεισματάρα, μπορεί να επαναλαμβάνει το ίδιο και το ίδιο. Δεν έχει πάντα δίκιο, προφανώς, αλλά πολύ συχνά.

Ελεονώρα Μελέτη: Καλά αυτό, οι γυναίκες οι περισσότερες έτσι μου φαίνονται…


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολύ συχνά έχει δίκιο και κυρίως έχει ένα διαφορετικό αισθητήριο. Έχει μία συναισθηματική ευφυΐα, η οποία, πράγματι, είναι πολύ εντυπωσιακή και μου είναι πολύ χρήσιμη. Βλέπει πράγματα τα οποία πολύ απλά εγώ δε βλέπω.


Ελεονώρα Μελέτη: Κύριε Πρωθυπουργέ, λένε συνήθως ότι οι άντρες παντρεύονται γυναίκες που μοιάζουν στη μητέρα τους. Έχει στοιχεία η σύζυγός σας με την φοβερή προσωπικότητα της Μαρίκας Μητσοτάκη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σίγουρα έχουν. Και η μάνα μου είχε πάρα πολύ ισχυρή προσωπικότητα και η Μαρέβα έχει ισχυρή προσωπικότητα. Και η μάνα μου ήταν ένας άνθρωπος που έλεγε τη γνώμη της και, βέβαια, τώρα έζησε και η μάνα μου μια ζωή μέσα στην πολιτική, με τα πάνω και τα κάτω και στάθηκε πάρα πολύ δίπλα στον πατέρα μου. Από αυτή την πλευρά, σίγουρα.


Ελεονώρα Μελέτη: Σας λείπουν οι γονείς σας, τους σκέφτεστε, θυμάστε λόγια που σας είχαν πει; Ή προσπαθείτε να σκεφτείτε ή να αφουγκραστείτε τι μπορεί να σας συμβούλευαν σε μια δύσκολη στιγμή;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, βέβαια, μου λείπουν οι γονείς μου και πάντα όταν είμαι στην Κρήτη -συνήθως στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου παίρνω το ποδήλατό μου και κάνω μία βόλτα- πάντα σταματώ στο νεκροταφείο και αφήνω ένα λουλούδι. Αλλά, νομίζω, ότι οι γονείς, ξέρετε, έχουν κάνει καλή δουλειά όταν αισθάνεσαι ότι αναζητάς τη γνώμη τους, ειδικά ενδεχομένως στην πολιτική τη γνώμη του πατέρα μου ή και της μάνας μου η οποία είχε μια πάρα πολύ καλή κρίση, και ξέρεις ήδη τι θα σου έλεγαν αν ήταν παρόντες.

Οπότε σημαίνει ότι τη δουλειά τους, το καθήκον τους, το επιτέλεσαν. Η φυσιολογική ροή των πραγμάτων, ξέρετε, είναι οι γονείς να φεύγουν πριν τα παιδιά. Το ανάποδο είναι η τραγωδία.

Ελεονώρα Μελέτη: Ισχύει αυτό που λέτε. Μιλήσατε για το ποδήλατο, ξέρω ότι αθλείστε, ξέρω ότι παίζετε και τένις. Τένις με τη Μαρία Σάκκαρη έχετε παίξει;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω παίξει, ήταν πάρα πολύ ευγενική μαζί μου.


Ελεονώρα Μελέτη: Χάσατε; Ή σας άφησε να κερδίσετε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αστειεύεστε; Όποιος καταλαβαίνει λίγο από τένις -μου είναι αδύνατο να επιστρέψω το δεύτερο σερβίς της, όχι το πρώτο της. Αλλά ήταν πολύ ευγενική μαζί μου.

Ελεονώρα Μελέτη: Συμβουλεύετε τα παιδιά σας για τα προσωπικά τους, σας μοιράζονται έτσι τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Προσπαθώ, πάντα, είμαστε πολύ ανοιχτή οικογένεια, μιλάμε πολύ για τα προσωπικά μας ζητήματα. Μοιράζονται τα παιδιά τις σκέψεις τους, αλλά δεν τους λέω τη γνώμη μου, αλλά μου αρέσει πολύ να περνάω χρόνο με τους συντρόφους τους.


Ελεονώρα Μελέτη: Δεν είναι, δηλαδή, ότι αν δεν σας ακούσουν θα περάσετε τροπολογία στο σπίτι να περάσει αυτό που θέλετε.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, θα γίνει το ακριβώς ανάποδο. Δεν θα σας πω ποιο, έχω ένα παιδί μου, τουλάχιστον, που είναι απολύτως βέβαιο ότι θα κάνει το ακριβώς ανάποδο από αυτό που θα του πω. Δεν θα πω ποιο.


Ελεονώρα Μελέτη: Γελάτε όμως και μόνο που το σκέφτεστε.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι ξέρει.


Ελεονώρα Μελέτη: Τατουάζ εσείς θα κάνετε όπως τα παιδιά σας και η σύζυγος; Γιατί με το που καθίσατε σχολιάσατε και τα δικά μου τα τατουάζ, σας έκαναν εντύπωση.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Τώρα είναι πολύ της μόδας τα τατουάζ. Ναι, η σύζυγός μου τα έχει από παλιά. Ίσως κάποια στιγμή αν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος.


Ελεονώρα Μελέτη: Τι θα κάνατε; Τι σχέδιο θα επιλέγατε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα έκανα, η σύζυγός μου έχει ένα δελφινάκι, μου αρέσει η ιδέα αυτή. Αυτές είναι αποφάσεις, ξέρετε, της στιγμής και πρέπει να σηματοδοτούν κάποια πολύ ιδιαίτερη στιγμή.

Απλά, η συμβουλή μου στα παιδιά, γιατί και τα δικά μου παιδιά, κάποια έχουν, κάποια θέλουν να αποκτήσουν, τους λέω, απλά, προσέξτε γιατί είναι για μια ζωή. Δηλαδή, αυτό που φαίνεται τώρα ωραίο θα είναι εκεί για πάντα. Οπότε να είστε σίγουρες και σίγουροι, ότι αυτό το οποίο θα κάνετε θα σας λέει κάτι για μια ζωή και δεν θα θέλετε μετά από ένα-δύο χρόνια να τρέχετε στους δερματολόγους για να το βγάλετε.

Ελεονώρα Μελέτη: Κύριε Πρωθυπουργέ, με ενημερώνουν ότι σιγά-σιγά τελειώνει ο χρόνος μας και δεν μπορώ να μην σας μεταφέρω μια ερώτηση από αντρικό κοινό, γιατί μας βλέπουν και άντρες αυτή τη στιγμή, η οποία προέκυψε, βέβαια, και μέσα από το οικογενειακό μου περιβάλλον στο οποίο υπάρχει πολυφωνία οπαδική. Έχουμε φανατικούς Ολυμπιακούς, έχουμε βαμμένους Παναθηναϊκούς, έχουμε τρελούς Αεκτζήδες, όλοι μέσα σε μία οικογένεια. Οπότε, καταλαβαίνετε ότι κάθε φορά που γίνεται ένας σημαντικός αγώνας, ξεκινάει αυτή η αιώνια κουβέντα για τα στημένα παιχνίδια, για τα πουλημένα γκολ, για τους πουλημένους διαιτητές, για τα παράνομα στοιχήματα. Θέλω, λοιπόν, να απαντήσετε εάν θα έρθει κάποια στιγμή η κάθαρση στο χώρο του ποδοσφαίρου. Θα μπορέσει το άθλημα αυτό να βρει τη χαμένη του αίγλη; Θα καθαρίσει το ποδόσφαιρο;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι τόσο σημαντικό το ποδόσφαιρο για τη χώρα μας, γενικά είναι το απόλυτο λαϊκό σπορ, που αυτό που λέτε είναι απολύτως επιβεβλημένο. Πρέπει να τονίσω εδώ, ότι το ποδόσφαιρο έχει ανεξαρτησία, διοικητική ανεξαρτησία. Μερικές φορές τα πράγματα τα οποία έχουν γίνει τελευταία στο χώρο του ποδοσφαίρου με έχουν ενοχλήσει πάρα πολύ. Είναι αδιανόητο, ας πούμε, να μην μπορούμε να έχουμε καλούς, σοβαρούς διαιτητές από το εξωτερικό για να διευθύνουν τα μεγάλα ματς. Έχουν γίνει, όμως, και κάποια βήματα προόδου. Το VAR, φαντάζομαι ξέρετε τι είναι, η δυνατότητα να ξαναβλέπει κανείς τις φάσεις.


Ελεονώρα Μελέτη: Ναι, εννοείται.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το λέω γιατί πολλές φορές μιλάμε, δεν γνωρίζουν…


Ελεονώρα Μελέτη: Κάποιες έχουν ποτίσει το είναι μου.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι μια μεγάλη πρόοδος για το ποδόσφαιρο. Όμως, υπάρχει και από το εξωτερικό, από τη FIFA και από την UEFA, σχέδιο εξυγίανσης του ποδοσφαίρου και εκεί πρέπει να πάμε. Οι αγώνες πρέπει να γίνονται στο γήπεδο. Πρέπει να περιορίσουμε σε ένα βαθμό νομίζω -και μετά την τραγωδία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, του νεαρού φιλάθλου του Άρη που δολοφονήθηκε. Έχουμε κάνει βήματα στο κομμάτι της οπαδικής βίας. Αλλά οι αγώνες πρέπει να είναι στο γήπεδο. Είναι παιχνίδι, τελικά, το ποδόσφαιρο, αλλά θέλουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα να έχουμε αντικειμενικές διαιτησίες και να κερδίζει ο καλύτερος.

Βέβαια, να πω και κάτι τελευταίο για το ποδόσφαιρο. Έχει μεγάλη σημασία να βελτιώνονται και οι υποδομές. Ο Παναθηναϊκός αποκτά επιτέλους το δικό του γήπεδο, στο Βοτανικό. Ένα όνειρο εκατομμυρίων Παναθηναϊκών γίνεται πράξη, χρηματοδοτούμενο σ’ ένα μεγάλο βαθμό από το ελληνικό κράτος. Ο ΠΑΟΚ, ολοκληρώθηκαν όλες οι υποχρεώσεις της πολιτείας σχετικά με τη χωροθέτηση της νέας Τούμπας. Είναι σημαντικό με το ποδόσφαιρο και τις ομάδες να έχουμε και καινούργιες υποδομές.

Ξέρετε, όταν πάει κάποιος σ’ ένα νέο γήπεδο αλλάζουν οι συμπεριφορές. Όπως όταν μπαίνει στο Μετρό και βλέπει μια δημόσια υποδομή η οποία είναι ποιοτική, τη σέβεται. Ενώ αν δει ένα παλιό τρένο ή ένα παλιό λεωφορείο μπορεί να μην έχει τον ίδιο σεβασμό.

Ελεονώρα Μελέτη: κ. Πρωθυπουργέ, για να κλείσουμε. Επειδή σε πρόσφατη συνέντευξή σας είπατε ότι αυτό που πρέπει να έχει η χώρα και που λείπει είναι η σιγουριά αυτή τη στιγμή και, όντως, νιώθουμε ανασφαλείς οι πολίτες και ακόμα περισσότερο τα νέα παιδιά, τα οποία θεωρώ ότι θα παίξουν καθοριστικό λόγο και ρόλο στις εκλογές που έρχονται. Πρέπει να ψηφίσουν τα νέα παιδιά και πρέπει να τους πείσετε εσείς να ψηφίσουν και να ψηφίσουν με τον τρόπο που εκείνα θεωρούν σωστό. Εάν είχατε τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να απευθυνθείτε στους νέους ανθρώπους και να τους προσκαλέσετε στις κάλπες, τι θα τους λέγατε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα τους έλεγα να φροντίσουν οι ίδιοι να διαμορφώσουν το μέλλον τους και να μην αφήσουν αυτή την επιλογή σε κάποιον άλλον. Καταρχάς θα τους θύμιζα ότι όποιος είναι γεννημένος το 2006 μπορεί να ψηφίσει. Πολλά νέα παιδιά δεν το γνωρίζουν καν.

Θα τους έλεγα, αυτό που είπαμε και στην αρχή, να μην ψάχνουν το τέλειο και το ιδανικό διότι αυτό μπορεί απλά να μην υπάρχει. Και, θα τους έλεγα, επίσης, να κλείσουν τα μάτια και τα αυτιά στις ακραίες φωνές, κυρίως από το χώρο της άκρας Δεξιάς, της πολιτικής βίας, μιας αποκρουστικής κουλτούρας πολιτικής δράσης -ο Θεός να την κάνει πολιτική- εγκληματικής δράσης, ουσιαστικά, η οποία ταυτίζει την πολιτική με τη βία.

Η πολιτική είναι συμμετοχή, η πολιτική είναι ευπρέπεια. Σκληρή, η πολιτική αντιπαράθεση. Δεν είναι σε καμία περίπτωση βία. Και γι’ αυτό και έχει τόσο μεγάλη σημασία να μπορούμε και εμείς σε Κοινοβουλευτικό επίπεδο να αποκρούουμε και να υψώνουμε αναχώματα στη συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων που κρύβονται πίσω από το μανδύα πολιτικού κόμματος, να τους απαγορεύσουμε τελικά τη συμμετοχή στις εκλογές.

Εμείς κάναμε το καθήκον μας, ψηφίσαμε τις διατάξεις, όλες τις σχετικές. Τώρα η ευθύνη περνάει στη Δικαιοσύνη και είμαι απολύτως σίγουρος ότι η Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Ελεονώρα Μελέτη: Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που ήσασταν σήμερα εδώ κοντά μας και είχαμε αυτή την κουβέντα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και εγώ να σας ευχαριστήσω. Να ευχηθώ Καλό Πάσχα σε όλες και σε όλους.

Ελεονώρα Μελέτη: Καλή Ανάσταση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λίγες μέρες ξεκούρασης θα τις χρειαστούμε κι εμείς.

Ελεονώρα Μελέτη: Νομίζω ότι θα το εκμεταλλευτείτε δεόντως. Να περάσετε όμορφα με την οικογένειά σας. Καλή Ανάσταση και βέβαια καλή επιτυχία και στις εκλογές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαριστώ πολύ. Καλή Ανάσταση και σε εσάς.

Ελεονώρα Μελέτη: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, κ. Πρωθυπουργέ. Καλή σας ημέρα.

Πηγή: skai.gr