ΚΑΙΡΟΣ

Mητσοτάκης: Πρόσθετη μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 8%, μείωση εισφοράς αλληλεγγύης

Την πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% (30% συνολικά), σε συνδυασμό με νέες αντικειμενικές αξίες, και μια πρώτη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης ανακοίνωσε επισήμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του νέου έτους που ψηφίστηκε με 158 «ναι». «Ο προϋπολογισμός δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για τη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς, ξέρω ότι μέχρι στιγμής οι μισθωτοί δεν έχουν ωφεληθεί στο βαθμό που περίμεναν από τις πολιτικές μας, ειδικά αυτοί με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, αυτό όμως αλλάζει» σχολίασε.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες. «Πρέπει να πληρώνουν και τα ακριβά ακίνητα στη Μύκονο και αλλού... Μεσαία τάξη είναι αυτοί που ντύνονται απλά και ξέρουν να φορούν γραβάτα εκεί που πρέπει, παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ τους πρόσβαλε τα τελευταία 4 χρόνια.

«Ο προϋπολογισμός του 2020 ανακουφίζει τη μεσαία τάξη και φροντίζει για τους ασθενέστερους μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο μείωσης των φόρων, γραφεί τίτλους τέλους σε μια αποτυχημένη πολιτική, είναι ο αισιόδοξος οδικός χάρτης για την πορεία της Ελλάδας την 3η δεκαετία του 21ου αιώνα» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Όπως σημείωσε, επί κυβέρνησης ΝΔ ψηφίστηκαν 32 ν/σ, πολλά με ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη όπως η ψήφος των αποδήμων. Πήραμε και καθημερινά μέτρα που απευθύνονται στην καρδιά της κοινωνίας με μείωση τιμών φάρμακων, κατάργηση των ουρών για τους βαριά ασθενείς, αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας. Ανακοίνωσε ακόμη πως ξεκινά πιλοτική συνεργασία τριών δημόσιων νοσοκομείων της χώρας με τον ιδιωτικό τομέα μέσα στο επόμενο έτος.

«Μέσα στο πρώτο 5μηνο η κυβέρνηση κάλυψε το δημοσιονομικό κενό που παρέλαβε. Μειώσαμε νωρίτερα τον ΕΝΦΙΑ κατά 22%, και με το μέτρο ανακουφίστηκαν 7,2 εκατ. νοικοκυριά νωρίτερα καταβλήθηκε το επίδομα θέρμανσης, το αυξήσαμε δυο φόρες για περισσότερους δικαιούχους, δώσαμε έκτακτη χριστουγεννιάτικη ενίσχυση για σχεδόν 300.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Με το νέο φορολογικό ν/σ όλες οι επιχειρήσεις, και οι μικρές, θα πληρώνουν στο έξης μικρότερο φόρο. Καταργήθηκαν τα capital controls, 600.000 νέοι δανειολήπτες μπήκαν στο νέο καθεστώς ρυθμίσεων  δρομολογήθηκε η έντιμε των κόκκινων δάνειων με το σχέδιο Ηρακλής μεγάλες επενδύσεις απεγκλωβίστηκαν. Αποπληρώθηκε το ακριβό τμήμα των δάνειων του ΔΝΤ. Η ΔΕΗ σώθηκε, πάντα όμως υπό κρατικό έλεγχο. Το είπαμε και το κάναμε πράξη. Αυτή η συνέπεια επιβραβεύεται από τους Έλληνες πολίτες» τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δύο είναι τα χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού: Πρώτον, συνδυάζει κοινωνική φροντίδα με ανάπτυξη, διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες, αλλά ανοίγοντας και το δρόμο για νέες επενδύσεις και δουλειές. Στόχος, είπε, είναι να πάμε από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε διαρκώς φτωχότερους πολίτες σε αυξανόμενο εθνικό εισόδημα που θα κατανέμεται δίκαια. Δεύτερον, στρέφεται με αισιοδοξία στο αύριο μέσω  της πράσινης ενέργειας, της ψηφιακής οικονομίας, καθώς και στην Παιδεία και την Υγεία. «Η μείωση του συντελεστή στις επιχειρήσεις από 28% σε 24% και στα μερίσματα από το συντελεστή 10% στο 5% δημιουργεί εύφορο έδαφος για επενδύσεις. Ο προϋπολογισμός έχει ετήσια εφαρμογή απ’ τη φύση του, αλλά προσανατολισμό 4ετίας και ορίζοντα 10ετίας» σημείωσε. Στο πλαίσιο αυτό, εξήγγειλε την οριστική απεξάρτηση από το λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028, μέχρι το 2023 με εξαίρεση την Πτολεμαΐδα 5. 

«Πήρατε τη λιτότητα, και την κάνατε Συριζαϊκή υπερλιτότητα, βάλατε παραπάνω φόρους απ’ αυτό που σας ζητήσανε, γίνατε μνημονιακότεροι των μνημονικών, αυτή ήταν η λογιστική αλχημεία που σας επέτρεπε να παράγετε υπερπλεονασματα να επιστρέφετε κάποια πίσω με τη μορφή επιδομάτων Χριστουγέννων, ταυτόχρονα όμως να έχετε ισοπεδώσει τη μεσαία τάξη. Αυτό που χρειάζεται η χώρα σήμερα είναι πλεόνασμα επενδύσεων, όχι πλεόνασμα φορολογίας». Θα διεκδικήσουμε και θα πετύχουμε τη μείωση των πλεονασμάτων του 2021 διαβεβαίωσε.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για ταξική πολιτική με διάκριση μεγάλων, μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων. Εμείς, συνέχισε, θέλουμε οι επιχειρήσεις να μεγαλώνουν με δυνατότητα να ανταγωνίζονται τις μεγαλύτερες επί ίσοις όροις.

Επικαλούμενος τον διανοητή Κλοντ Λεβί-Στρος ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι οι μεγάλες αλλαγές πρέπει να είναι ακαριαίες αλλά όχι ακραίες  να ανακοινώνονται με μέτρο να θεσμοθέτουνται αμέσως αλλά κυρίως να εφαρμόζονται. Θέλουν οι ριζικές τομές χρόνο για να ωριμάσουν. Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για μεγάλες αλλαγές σημείωσε, αναφερόμενος στην υιοθέτηση του αντικαπνιστικού νόμου από την κοινωνία. Εξήγγειλε ρύθμιση που θα υπερασπίζεται την ελεύθερη κυκλοφορία των πολλών, κι όχι μόνο τη διαμαρτυρία των λίγων. 

Εξήγγειλε επίσης την ενίσχυση του εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων. «Η Ελλάδα μένει πιστή και στο διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες δεν διεκδικεί τίποτα αλλά δεν εκχωρεί και τίποτε» διεμήνυσε στην Άγκυρα, επιμένοντας στην ανάγκη στην οικοδόμηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Δεν προσερχόμεθα σε αυτό το διάλογο ούτε πιεζόμενοι ούτε από θέση αδυναμίας σημείωσε. Το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης είναι άκυρο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα είπε ο πρωθυπουργός.  

Πηγή: skai.gr