«Αυτή την τόσο σπουδαία μέρα, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει και επίσημα μια εμβληματική πρωτοβουλία για το μέλλον. Μια πολιτική η οποία απαντά και στη μιζέρια του χθες, αλλά και στη δικαιολογημένη ανησυχία του σήμερα. Αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της περιβαλλοντικής μας πολιτικής για την εγκατάλειψη των ρυπογόνων καυσίμων» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα.
Είναι ένα σχέδιο ολιστικό, που αφορά το κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση, την αγορά και την κοινωνία των πολιτών. Και για αυτό συνοδεύεται από την εξαιρετικά καινοτόμο και σημαντική πράσινη συμφωνία, την οποία θα υπογράψουν 19 φορείς και δύο υπουργεία για να γίνει πράξη το σχέδιο το συντομότερο δυνατό, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει στην πρίζα του μέλλοντος. Παρά την πανδημία δεν καθυστερήσαμε και σήμερα ανακοινώνουμε τα μέτρα για τη διάδοση των οχημάτων χαμηλών, αλλά και μηδενικών ρύπων. Ανακοινώνουμε, επίσης, τα μέτρα για τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτροκίνησης και τη χωροθέτηση των αναγκαίων σημείων φόρτισης» σημείωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι στόχος είναι ένα στα τρία νέα οχήματα, στην Ελλάδα του 2030, να είναι ηλεκτρικό.
Επισήμανε ότι το πρώτο σκέλος τους σχεδίου περιλαμβάνει συγκεκριμένα οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. «Επιδοτούμε σε πρώτη φάση με 100 εκατομμύρια ευρώ και για 18 μήνες την αγορά αυτοκινήτων νέου τύπου. Υπολογίζεται ότι έτσι θα καλυφθεί το 25% του κόστους για περίπου 14.000 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το όφελος ανά μονάδα, αν συνδυαστεί με το οικολογικό μπόνους και τις σχετικές φοροαπαλλαγές, θα προσεγγίζει τα 10.000 ευρώ. Κάτι που θα κάνει τη ηλεκτροκίνηση, τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο προσιτά στο μέσο εισόδημα» είπε ο πρωθυπουργός.
«Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν ελεύθερα παντού, για δύο χρόνια θα απαλλάσσονται από τέλη στάθμευσης. Θα εξαιρούνται, επίσης, από το φορολογητέο εισόδημα οι δαπάνες για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων» τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του προγράμματος για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα.
Και πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης: «Από τα εταιρικά έσοδα θα εκπίπτει το 50% και το 70% στα νησιά του κόστους αγοράς ή μίσθωσης ενός τέτοιου αυτοκινήτου. Οι ίδιες απαλλαγές θα ισχύουν και για τα έξοδα εγκατάστασης των εταιρικών σημείων φόρτισης. Αυξάνεται και ο συντελεστής απόσβεσης παγίων σε όσες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ηλεκτρικά ή επαναφορτιζόμενα υβριδικά οχήματα».
"Θέλουμε να προσελκύσουμε σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης, θεσπίζοντας ειδικά κίνητρα για εγκατάσταση παραγωγικών μονάδων στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της Αρκαδίας όπου θα εξελίσσεται σταδιακά η απολιγνιτοποίηση" υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος ηλεκτροκίνησης.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα κίνητρα για τις επενδύσεις ηλεκτροκίνησης στη Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη, κατά την παρουσίαση του προγράμματος ηλεκτροκίνησης, ανέφερε: «Τα κίνητρα θα είναι η μείωση φόρων και άλλων βαρών. Μονάδες που θα εγκαθίστανται σε αυτές τις περιοχές θα έχουν μικρότερο φορολογικό συντελεστή κατά 5% για πέντε κερδοφόρες χρήσεις. Θα έχουν επίσης μειωμένες εργοδοτικές εισφορές για κάθε νέα θέση εργασίας. Θα έχουν αυξημένους συντελεστές απόσβεσης παγίων και οι δαπάνες για αυτά θα αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδά τους προσαυξημένες κατά 15%».
«Η νέα εποχή σημαίνει μια συνολικότερη πράσινη στροφή» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης οι πόροι που θα δοθούν τετραπλασιάζονται, δηλαδή 4 φορές περισσότερα χρήματα θα δοθούν στην Ελλάδα για την ηλεκτροκίνηση, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο πολίτης που θα αποκτήσει ηλεκτρικό όχημα θα έχει όφελος έως και 2.000 ευρώ το χρόνο από τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα.
Επίσης τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν ελεύθερα στο δακτύλιο ενώ θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα σημεία φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, σήμερα το 0,3% στην ελλάδα είναι ηλεκτρικά οχήματα και στόχος είναι έως το 2030 το ποσοστό να έχει αυξηθεί στο 30%.
Ο πρωθυποργός τονισε οτι θα υπαρχουν ειδικές ρυθμίσεις για την εγκατάσταση φορτιστών σε κατοικίες και νέες κατασκευές.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως ένα νησί του οποίου το όνομα δεν ανέφερε πρόκειται να υιοθετήσει ένα νέο μοντέλο μετακίνησης όπου όλα τα αυτοκίνητα θα είναι ηλεκτροκίνητα.
Αμέσως μετά, οι εκπρόσωποι των 19 φορέων που υπέγραψαν την «Πράσινη Συμφωνία για την Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης» με τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή και τον Υπουργό Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, σε συζήτηση που είχαν στη συνέχεια με τον Πρωθυπουργό, τον ευχαρίστησαν για την εμπιστοσύνη που όπως είπαν, δείχνει η κυβέρνηση και ο ίδιος στον κλάδο. Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε από κοντά τα ηλεκτροκίνητα ποδήλατα και αυτοκίνητα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για τα πρωτότυπα ηλεκτρικά οχήματα που έχουν κατασκευάσει φοιτητές και ερευνητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας και τα οποία έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς καινοτομίας και αγώνες, διεθνώς.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.