Οι «κόκκινες γραμμές» και το παρασκήνιο ενόψει του νέου τετ-α-τετ Μητσοτάκη με Ερντογάν

Παρά το αδιαμφισβήτητα θετικό κλίμα που διακατέχει και τις δύο πλευρές του Αιγαίου στην παρούσα φάση, και την διατηρούμενη ύφεση των τουρκικών προκλήσεων, η Αθήνα δεν υποχώρησε ούτε σπιθαμή από τις "κόκκινες γραμμές" της

Της Πηνελόπης Γκάλιου

 
Ο "ούριος άνεμος" που πνέει το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο και οι κινήσεις προσέγγισης που γίνονται ένθεν κακείθεν του Αιγαίου, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δημιούργησαν τελικά τις συνθήκες εκείνες που οδηγούν και επισήμως πλέον τους δύο γείτονες ηγέτες, Κυριάκο Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν, σε ένα νέο τετ-α-τετ στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσή του ΟΗΕ, στις 18-20 Σεπτεμβρίου.
 
Η συνάντηση "επισημοποιήθηκε" και δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, εκπέμποντας τα ανάλογα σήματα συγκρατημένης αισιοδοξίας, συνοδευόμενα από τις απαραίτητες διευκρινίσεις υπενθύμισης της πάγιας και αμετακίνητης θέσης της Ελλάδας σε ότι αφορά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. "Πάντοτε η χώρα μας προσέρχεται σε αυτές τις συναντήσεις και στο σύνολο αυτών των πρωτοβουλιών, χωρίς την παραμικρή, προφανώς, διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά δικαιώματα ―το λέω για να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρεξήγηση― όμως με διάθεση να συνεχιστεί ο διάλογος και να τηρηθούν όλα όσα είχαμε πει τους προηγούμενους μήνες" σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μη αφήνοντας κανέναν περιθώριο παρερμηνείας.
 
Παρά το αδιαμφίσβητητα θετικό κλίμα που διακατέχει και τις δύο πλευρές του Αιγαίου στην παρούσα φάση, και την διατηρούμενη ύφεση των τουρκικών προκλήσεων, η Αθήνα δεν υποχώρησε ούτε σπιθαμή από τις "κόκκινες γραμμές" της, τις οποίες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπτρίτης με κάθε ευκαιρία υπογραμμίζει, δηλώνοντας πως "η κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να συζητήσει με την Τουρκία θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας, πόσο μάλιστα κυριαρχικών δικαιωμάτων".

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές πάντως, είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτή την ιστορική ευκαιρία καθώς και οι δύο χώρες έχουν κυβερνήσεις με νωπή εξουσιοδότηση. "Θα πρέπει να υπάρχει η διάθεση και από τις δύο ηγεσίες να υπάρξει μια ειλικρινής προσέγγιση" σχολίαζαν χαρακτηριστικά ενώ  σημείωνα την πάγια και αμετακίνητη προσήλωση της Ελλάδας στο σεβασμό και την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου.
 

Υπό αυτό το πρίσμα και με αυτούς τους αδιαπραγμάτευτους όρους, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα μεταβεί στις 5 Σεπτεμβρίου στην Άγκυρα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φινταν και με πρωταρχικό στόχο να προετοιμάσουν την ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών των χωρών τους. Μία συνάντηση που τροφοδοτείται εκ προοιμίου με τη διαφαινόμενη διάθεση και των δύο πλευρών να "πιάσουν το νήμα" της επαναπροσέγγισης υπό το καθεστώς του καλού κλίματος που χαρακτηρίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα. "Είναι πολύ σημαντικό να συμπορευτούμε στο δρόμο του θετικού κλίματος που διέπει τις διμερείς μας σχέσεις" παρατήρησε κυβερνητικός  παράγων, σχολιάζοντας παράλληλα ότι η υπάρχουσα "στροφή" της Τουρκίας στο γεωστρατηγικό τομέα μας αφορά άμεσα, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι η σχέση της Τουρκίας με τη Δύση και την Ευρώπη είναι πλέον συναλλακτική και  ένα διαρκές δούναι και λαβείν".
 
 

Πηγή: skai.gr