Κλείσιμο

Μητσοτάκης για Ουκρανία: Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά προετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο

Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά προετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Σημείωσε ότι οι 17 ηγέτες «επαναβεβαιώσαμε την απόλυτη ενότητά μας, τη στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την αποφασιστικότητά μας να αντιδράσουμε συντονισμένα και σε συνεννόηση με τους ευρω-ατλαντικούς συμμάχους μας σε περίπτωση που υπάρξει μία εισβολή στην Ουκρανία από πλευράς Ρωσίας».

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι εταίροι επαναβεβαίωσαν την πίστη τους «στον διάλογο και την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία, είτε μέσω του σχήματος της Νορμανδίας είτε μέσω του ΟΑΣΕ είτε και μέσω διμερών επαφών που τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να έχουν με τη Ρωσία».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αύριο θα βρεθεί στην Μόσχα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, κατά τις οποίες θα επαναλάβει τις θέσεις της χώρας, που αποτελούν εξάλλου και θέσεις όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το ενδιαφέρον της Ελλάδας είναι έντονο για τις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς -όπως γνωρίζετε- κατοικούν στην Ουκρανία δεκάδες χιλιάδες άτομα ελληνικής καταγωγής».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην σχέση ΕΕ - Αφρικής, λέγοντας: «Σε λίγο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με αφρικανούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων το πλαίσιο συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικής με ορίζοντα το 2030. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία γειτνιάζει με την Αφρική, είναι μια χώρα η οποία έχει παραδοσιακά στενούς δεσμούς με την Αφρική. Είναι ταυτόχρονα μία χώρα η οποία δεν επιβαρύνεται από κάποιο αποικιοκρατικό παρελθόν, κατά συνέπεια η δυνατότητά μας να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας στην Αφρική είναι πάρα πολύ σημαντική. 

Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω και τους ομολόγους μου για μια σειρά από πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες διασύνδεσης μεταξύ της αφρικανικής ηπείρου και της Ευρώπης, ειδικά στον τομέα της ενέργειας. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο ηλεκτρικό καλώδιο το οποίο προτιθέμεθα να δρομολογήσουμε και το οποίο θα ενώνει την Αίγυπτο με την Ελλάδα και κατά συνέπεια την Αφρική με την Ευρώπη, έτσι ώστε να μπορούμε να μεταφέρουμε πολύ φθηνή ενέργεια, ηλεκτρική ενέργεια, παραγόμενη από τον ήλιο, από την Αφρική στην Ευρώπη».

Πηγή: skai.gr