Οι απώλειες περιορίστηκαν και η Ελλάδα έγινε διεθνές παράδειγμα, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της ομιλίας του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη Βουλή.
Η συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, διεξάγεται έπειτα από πρωτοβουλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.
Ο πρωθυπουργός επέλεξε να απαντήσει σε 10 ερωτήματα για την αντιμετώπιση του ιού από την κυβέρνηση. Όπως είπε η μάχη συνεχίζεται με νέους όρους και νέες δυνατότητες.
«Η ελληνική πολιτεία απευθύνθηκε με ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες. Η Ελλάδα έγινε διεθνές παράδειγμα για την άμυνά της απέναντι στο πρώτο κύμα αυτής της κρίσης», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «η απειλή απλώνεται ξανά σε ολόκληρο τον κόσμο».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι «σε κυβερνητικό επίπεδο η συνεργασία μας με όλους τους ειδικούς επιστήμονες, λοιμωξιολόγους παραμένει καθημερινή».
Σε αυτό το σημείο απηύθυνε παράκληση προς την αντιπολίτευση «να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας αυτή τη συζήτηση να την μετατρέψουμε σε μια άγονη κομματική διαμάχη, να μην εγκλωβιστούμε σε διαξιφισμούς. Ο κορωνοϊός δεν προσφέρεται για εύκολες ρητορικές κορώνες. Σήμερα προέχει η αλήθεια και η κοινωνική δράση».
Σε ό,τι αφορά την κριτική ότι «τα πήγαμε καλά στο πρώτο κύμα της πανδημίας ενώ στην επανεμφάνισή της φανήκαμε ανέτοιμοι», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «είναι λάθος να ακούγονται τέτοιες απόψεις. Είχαμε προβλέψει την έξαρση. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε σε αιώνιο lockdown».
Στη συνέχεια μίλησε για το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, όπου τόνισε ότι είναι το πιο σίγουρο αποδεδειγμένο μέσο προστασίας. «Η κανονική ζωή έτσι όπως τη θυμόμαστε δεν θα επανέλθει ούτε γρήγορα, ούτε αθόρυβα. Δεν είναι ευχάριστο να φοράς συνέχεια μάσκα, όμως είναι απολύτως απαραίτητο», τόνισε.
Η Ελλάδα μετρά 286 θανάτους, όσους δηλαδή θρηνούσαν ανά 6ωρο άλλες χώρες, είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι είμαστε στην 111η θέση σε θανάτους ανά 100 κατοίκους, δηλαδή 4 φορές κάτω από το μέσο όρο απωλειών στον κόσμο.
«Περάσαμε από το σχεδόν πλήρες lockdown σε ένα σταδιακό άνοιγμα. Περάσαμε από το "μένουμε σπίτι" στο "μένουμε ασφαλείς". Σε αυτό δεν χωρούν παρερμηνείες, φαίνονται όμως κάποιες κακόπιστες παρεξηγήσεις, από κάποιους που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την αύξηση των κρουσμάτων».
«Το άγχος μας ήταν πως δεν θα γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας», είπε, προσθέτοντας, ωστόσο ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουμε λόγω της επιτυχίας μας.
«Έχουμε καταφέρει με τη βοήθεια όλων να αποφύγουμε τις εκατόμβες που στοιχειώνουν άλλα κράτη και βάλαμε ισχυρά φρένα στα φαινόμενα ανεξέλεγκτης διάδοσης του ιού. Τις τελευταίες επτά μέρες έχουμε δει πάλι τα στοιχεία να δείχνουν μία ισορροπία, ενδεχομένως και μια μικρή μείωση. Δεν είναι αιτία εφησυχασμού», ανέφερε.
Παράλληλα, έφερε το παράδειγμα της Πάρου όπου υπήρξε επιτυχής αντιμετώπιση της διασποράς του ιού. «Πολύ καλά κάναμε και πήραμε αυτά τα μέτρα. Πλέον δεν έχει κρούσματα. Είμαστε σε θέση από την Παρασκευή να χαλαρώσουμε μέτρα.»
Για το ζήτημα της οικονομίας είπε ότι «δεν κερδίζει κανείς κάτι οικονομικά με το να αφήσει τον ιό να τρέχει και να κυκλοφορεί στην κοινωνία. Μάλλον ανάποδο είναι το αποτέλεσμα».
Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει χαμηλότερη ύφεση από το μέσο όρο της ευρωζώνης.
Όσον αφορά το θέμα της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, ο κ. Μητσοτάκης έκανε έκκληση σε όλα τα κόμματα να στηρίξουν τις υποδείξεις των ειδικών.
Ζήτησε, μάλιστα, από όλα τα κόμματα να στηρίξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν προτείνει οι ειδικοί ώστε να μη δοθεί η εντύπωση ότι μέσα από μια κριτική που μπορεί να ασκηθεί, ουσιαστικά στηρίζονται ψεκασμένες θεωρίες που διακινούνται από το διαδίκτυο.
«Το λάθος μιας στιγμής ας γίνει μάθημα ζωής», είπε κλείνοντας την πρωτολογία του.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.