Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, καλώντας τη γείτονα να σταματήσει τις προκλήσεις ώστε να ξεκινήσουν ένα πολιτισμένο διάλογο. «Το μήνυμά μου στην Τουρκία είναι απλό: Σταματήστε τις προκλήσεις και ας αρχίσουμε να συζητάμε», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν μπορέσουν να επιλύσουν το ζήτημα, να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο.
Την ίδια ώρα, επισήμανε ότι «υπάρχει χώρος για διάλογος, αρκεί να μην εμπλεκόμαστε σε μονομερείς δραστηριότητες». Όπως ανέφερε, αυτό που κάνει η Τουρκία είναι να συμπεριφέρεται με έναν τρόπο ασύμβατο με το Διεθνές Δίκαιο. «Η Τουρκία θεωρεί αυτές τις περιοχές διαφιλονικούμενες, εμείς τις θεωρουμε ως μέρος της ΑΟΖ μας. Πρέπει να καθίσουν κάτω και να συζητήσουν μαζί μας. Αυτό προτείναμε πάντοτε. Αυτό όμως που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε είναι τετελεσμένα ως αποτέλεσμα των τουρκικών προκλήσεων. Και ειλικρινά αυτή δεν νομίζω πως είναι η γνώμη μου. Γιατί δεν πρόκειται για μια διαφωνία μεταξύ δυο γειτόνων. Αυτή είναι μια πρόκληση για την Ευρώπη. Είναι μια πρόκληση για τον κόσμο. Γι αυτό βλέπετε το γαλλικό Ναυτικό στη θάλασσα. Γι αυτό βλέπετε την ΕΕ να υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο και να καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες».
Όπως σημείωσε οι προκλήσεις της Τουρκίας δε θα μείνουν αναπάντητες. «Υπάρχει πάντα χώρος για να αλλάξει η Τουρκία την προσέγγισή της, αλλά θα πρέπει να ξέρει ότι αν συνεχίσει σ’ αυτήν την πορεία, θα υπάρξουν συνέπειες και θα έθετε σε κίνδυνο τη σχέση της με την Ευρώπη. Επειδή αυτού του είδους οι προκλήσεις απλώς δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες. Όχι μόνο από την Ελλάδα ή την Κύπρο αλλά από την Ευρώπη στο σύνολό της» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Στο ίδιο πλαίσιο, επισήμανε ότι «αυτή η συμπεριφορά δεν απειλεί μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά τη συνολική σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Εξ ου και είναι επίσης μεγάλο θέμα ανησυχίας για την Ευρώπη στο σύνολό της και το ΝΑΤΟ. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, αλλά η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται με τρόπο που θα περίμενε κανείς από έναν σύμμαχο. Έθεσα το θέμα στον γγ του ΝΑΤΟ (Γενς Στόλτενμπεργκ) και θα το θέσω ξανά. Θα πρέπει να αποφεύγουμε τις μονομερείς ενέργειες που επιτείνουν τις εντάσεις. Αλλά πρέπει να επαναλάβω ότι η Ελλάδα ποτέ δεν κλιμάκωσε πρώτη». Πρόσθεσε ότι αν η Τουρκία συνεχίσει αυτήν την πορεία, οι κυρώσεις θα είναι το μοναδικό εργαλείο «που θα έχουμε για να την αποτρέψουμε από το να συνεχίσει αυτού του είδους τις πολιτικές».
«Υπάρχει μια διαφωνία με την Τουρκία αναφορικά με τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών μας. Είπαμε στην τουρκία ανοιχτά ότι πρέπει να καθίσουμε να συζητήσουμε, σαν πολιτισμένοι γείτονες. Και εάν δεν μπορούμε να επιλύσουμε μεταξύ μας αυτό το θέμα, μπορούμε παντα να το μεταφέρουμε στο Διεθνές Δικαστήριο, και να αποφασίσει αυτόεκ μέρους μας. Αυτό που δεν μπορούμε να ανεχθούμε είναι μονομερείς ενέργειες, από την Τουρκία, διεκδικώντας αυτό που εμείς θεωρούμε ως ελληνική ΑΟΖ. Και η Τουρκία για να αμφισβητήσει αυτήν την υπόθεση, στέλνει όχι μόνο ένα ερευνητικό πλοίο, αλλά και έναν σημαντικό αριθμό ναυτικών μονάδων στην περιοχή.Αυτό που διακινδυνεύει είναι μια ταχεία κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο CNN.
Αναφορικά με το περιστατικό που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα με την ελληνική φρεγάτα Λήμνος και την τουρκική Κεμάλ Ρέις, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είχαμε ένα περιστατικό την προηγούμενη εβδομάδα όπου δύο πλούα συγκρούστηκαν, και αυτό δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε να δουμε στην περιοχή. Πάντοτε φυσικά θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά δεν είμαστε εμεις ποτέ εκείνοι που αναζητάμε κλιμακώσεις».
Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με την Αίγυπτο, σημείωσε ότι «σαν πολιτισμένοι γείτονες, μόλις ολοκληρώσαμε μια πολύ σημαντική συμφωνία με την Αίγυπτο, με την οποία θεμελιωδώς προσδιορίσαμε τις θαλάσσιες ζώνες μας. Αυτή είναι η συμφωνία που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως σχέδιο για άλλες συμφωνίες στην περιοχή.Αλλά προφανώς αυτό δεν μπορεί να συμβεί όταν αντιμετωπίζουμε τον μισό τουρκικό στόλο που πλέει στο Αιγαίο ή στην Ανατολικη Μεσόγειο. Αυτός δεν είναι τρόπος να ασκείς εξωτερική πολιτική, εάν τουλάχιστον υποστηρίζουμε το Διεθνές Δικαίο και προωθούμε την καλή γειτονία».
«Δε θα χρειαστεί γενικευμένο lockdown»
Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία της πανδημίας και το ενδεχόμενο να υπάρξει και πάλι ένα γενικευμένο lockdown, ο κ. Μητσοράκης τόνισε ότι «δε θα χρειαστεί να πάμε σε lockdown παρά την επιθετική μεταστροφή», ενώ συμπλήρωσε ότι περιμέναμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων εφόσον ανοίγαμε την οικονομία και τον τουρισμό.
«Η Ελλάδα διαθέτει ένα ιδιαίτερα επιθετικό, αλλά επίσης έξυπνο καθεστώς ελέγχων για όσους επισκέπτονται την Ελλάδα» σημείωσε αναφερόμενος στον αλγόριθμο, ο οποίος «μας επιτρέπει να κάνουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όσους έρχονται στην Ελλάδα».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα μέτρα που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα εστιάζοντας στη χρήση μάσκας, την κοινωνική αποστασιοποίηση, την προστασία των ηλικιωμένων και την ειδική φροντίδα για τις στέγες φροντίδας. «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων, πάνω και γύρω, από το επίπεδο που μπορούμε εύκολα να διαχειριστούμε«, σημείωσε επισημαίνοντας ότι «εάν διατηρηθούν εκεί που είναι δεν ανησυχώ για την πίεση στο ΕΣΥ».
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.