ΚΑΙΡΟΣ

Μητσοτάκης από το Διδυμότειχο: Η κάλπη της 21ης Μαΐου είναι η κρίσιμη - Ψηφίζετε κόμμα, πρωθυπουργό, πρόταση διακυβέρνησης

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι στο μεταναστευτικό, είπε ο πρωθυπουργός- Ρωτώ τον κ.Τσίπρα εάν θα συνεχίσει ή όχι τον φράχτη, πρόσθεσε

Η κάλπη της 21ης Μαϊου είναι η κρίσιμη κάλπη, στην οποία οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν για κόμμα, να ψηφίσουν για πρωθυπουργό, αλλά και για πρόταση διακυβέρνησης, τόνισε απευθυνόμενος σε πολίτες στο Διδυμότειχο, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στον Έβρο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, επαναφέροντας το ζήτημα της αναγκαιότητας του φράχτη στον Έβρο, που νωρίτερα από την Ορεστιάδα είχε χαρακτηρίσει ως «εθνική», κάλεσε προσωπικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να απαντήσει εάς θα συνεχίσει ή όχι τον φράχτη, σημειώνοντας ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι στο μεταναστευτικό».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, βρέθηκε στο Διδυμότειχο, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες. Στην τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Σας ευχαριστώ γι’ αυτή τη θερμή υποδοχή, εδώ στο Διδυμότειχο. Μπορεί ο Έβρος γεωγραφικά να λογίζεται ως ακριτική Ελλάδα, θέλω να ξέρετε όμως ότι είστε στο κέντρο της δικής μου καρδιάς. Γι’ αυτό εξάλλου επέλεξα να είμαι και υποψήφιος μαζί σας στον Έβρο, για να δώσουμε μαζί τον αγώνα για μια ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα. Σταθερά, τολμηρά μπροστά, με τη Νέα Δημοκρατία νικήτρια στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Θυμήθηκα και στην Ορεστιάδα ότι πάντα ξεκινώ τις προεκλογικές μου εκστρατείες εδώ, από τον βόρειο Έβρο. Το έκανα και όταν ήμουν υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, το έκανα και στις εκλογές του 2019. Πάντα μου φέρνετε γούρι και τώρα γουρλήδες θα είστε για να πετύχουμε μία ακόμα μεγάλη νίκη.

Είμαι όμως εδώ, φίλες και φίλοι, σήμερα για έναν ακόμα λόγο πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τον Έβρο αλλά συνολικά για την πατρίδα μας, τολμώ να πω συνολικά για την Ευρώπη.

Σήμερα το απόγευμα θα έχω την ευκαιρία λίγο νοτιότερα από εδώ να υπογράψω την επέκταση του φράχτη του Έβρου. Και να ξαναθυμηθούμε μαζί τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε τον Μάρτιο του 2020, όταν η πατρίδα μας δέχθηκε μια υβριδική επίθεση με την εργαλειοποίηση δεκάδων χιλιάδων κατατρεγμένων ανθρώπων, οι οποίοι πιέστηκαν να διασχίσουν τα σύνορα, να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος.

Εκείνη τη στιγμή υψώσαμε το ανάστημά μας, προστατεύσαμε τα σύνορα και κάναμε την πατρίδα μας πιο ασφαλή. Θέλω να ευχαριστήσω την κάθε μία και τον καθένα από σας, γιατί ξέρω ότι σας είχαμε στο πλευρό μας εκείνες τις δύσκολες μέρες και τότε πήραμε τη μεγάλη απόφαση ότι χρειαζόμαστε ένα αποτρεπτικό εμπόδιο, έναν φράχτη καθ’ όλο το μήκος του Έβρου, προκειμένου να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι θα φυλάμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τα σύνορά μας. Και αυτό το έργο μας το κάνουμε πράξη.

Δεν είναι, όμως, μόνο ο φράχτης, φίλες και φίλοι, είναι και οι συνοριοφύλακες οι οποίοι προστέθηκαν στις δυνάμεις εδώ της Ελληνικής Αστυνομίας που επιτελούν αυτό το δύσκολο έργο. Είναι και όλα τα συστήματα τα ηλεκτρονικά τα οποία μας επιτρέπουν να εξασφαλίζουμε ότι μπορούμε να προστατεύουμε αποτελεσματικά τα σύνορα της επικράτειάς μας.

Και πρέπει να σας πω ότι είμαι πραγματικά πολύ ενοχλημένος -και χρησιμοποιώ μία ήπια λέξη- από το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι σήμερα οι οποίοι στην Ευρώπη δίνουν αγώνα ώστε το έργο αυτό να μην χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους και να το πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος.

Ακριβώς αυτό έκανε ο κ. Παπαδημούλης και ο ΣΥΡΙΖΑ, προσυπογράφοντας σχετική τροπολογία κάποιων συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Οι οποίοι μπορεί, ξέρετε, να αισθάνονται καλά, να πίνουν τον εσπρέσο τους και να τρώνε τα κρουασάν τους στις πλατείες των Βρυξελλών, ας έρθουν από εδώ να δουν στον Έβρο τι σημαίνει να προστατεύεις τα σύνορα της Ευρώπης. Και τότε ίσως αλλάξουν άποψη για αυτό το οποίο κάνουμε.

Όπως άλλαξε άποψη συνολικά η Ευρώπη. Εδώ και τρία χρόνια δίνουμε ένα μεγάλο αγώνα να πείσουμε την ευρωπαϊκή οικογένεια ότι δεν μπορούμε να έχουμε αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική ως Ευρώπη αν δεν προστατεύουμε τα εξωτερικά μας σύνορα.

Στην αρχή ήμασταν λίγοι που προσυπογράφαμε αυτή την άποψη. Κάποιοι, ξέρετε, ενδεχομένως να βολεύονταν και στην Ευρώπη με μια Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι», με ανοιχτά σύνορα που θα έμπαινε ο καθένας και θα έβγαινε όπως ήθελε. Τους βόλευε ενδεχομένως κάποιους αυτό.

Πείσαμε όμως την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Φεβρουάριο, πήραμε πολύ σημαντικές αποφάσεις για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Και δηλώσαμε, ως ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης πρέπει να αρχίζει από την προστασία των εξωτερικών συνόρων. Και μετά να δούμε θέματα όπως οι δευτερογενείς ροές, οι επιστροφές οι οποίες πρέπει να γίνονται, τα εργαλεία τα οποία πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να μειώσουμε συνολικά τις μεταναστευτικές ροές.

Αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία συνολικά της Ελλάδος, διότι σπρώξαμε την Ευρώπη σε αυτό το οποίο θεωρούμε εμείς ότι είναι η σωστή κατεύθυνση. Και θέλω να γνωρίζετε ότι σε αυτήν την πολιτική θα επιμείνουμε. Αλλά αυτή η πολιτική θα είναι αντικείμενο συζήτησης στις εκλογές που έρχονται, διότι δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη με εμάς.

Έχει έρθει η ώρα επιτέλους να μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά και να σταματήσουμε τα μισόλογα. Και εδώ από το Διδυμότειχο απευθύνω για ακόμα μια φορά το ερώτημα στην αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά στον κ. Τσίπρα, εάν θα συνεχίσει το έργο του φράχτη του Έβρου ή όχι. Εάν θα συνεχίσει σε μια πολιτική προστασίας των συνόρων ή θα επιστρέψουμε στη λογική του 2015, όπου ο καθένας έμπαινε και έβγαινε -δεν έβγαινε συνήθως, έμπαινε βασικά- όπως ήθελε και όποτε ήθελε. Και καταλήξαμε να έχουν περάσει από την πατρίδα μας παραπάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς να ξέρουμε ούτε ποιος μπαίνει, ούτε πού πηγαίνει, ούτε ποιος είναι ο σκοπός του.

Και δεν είχαμε το πρόβλημα προφανώς μόνο εδώ στον Έβρο, το είχαμε και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το είχαμε και στην Ειδομένη. Θυμηθείτε λίγο την κατάσταση η οποία επικρατούσε στη Μυτιλήνη όταν ήρθαμε στα πράγματα, το 2019, με παραπάνω από 20.000 μετανάστες, σε άθλιες συνθήκες, στην κατατρεγμένη και κολασμένη Μόρια.

Για πηγαίνετε σήμερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου να μιλήσετε με τους νησιώτες μας. Θα σας πουν πόσο ικανοποιημένοι είναι από το γεγονός ότι μειώσαμε τις ροές παραπάνω από 80%. Οι δομές είναι σχεδόν άδειες και ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας σημαντικότατα μειωμένος σε σχέση με αυτόν του 2019.

Εμείς, λοιπόν, αυτήν την πολιτική υπηρετούμε. Δεν απολογούμαστε για αυτό. Την υπηρετούμε με πειθώ και με αυτοπεποίθηση. Ας έρθουν λοιπόν να μας πουν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις ποια είναι η δική τους πολιτική για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, ώστε να γνωρίζετε και εσείς, ειδικά εδώ στον Έβρο, και να παίξει αυτή η επιλογή των πολιτικών δυνάμεων καθοριστικό ρόλο -πιστεύω- και στη δική σας ψήφο.

Διότι εμείς, φίλες και φίλοι, δεν είμαστε πατριώτες στα λόγια. Πιστεύουμε στον ευρωπαϊκό πατριωτισμό, πιστεύουμε στην ανάγκη της χώρας να μπορέσει να παίξει το ρόλο που της αρμόζει σε μία Ευρώπη η οποία αλλάζει και αυτήν την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, αυτή την ισχυρή Ελλάδα τη χτίζουμε βήμα - βήμα.

Έχουμε ολοκληρώσει την προσπάθειά μας; Όχι, αλλά δεν σας υποσχέθηκα το 2019 ότι θα κάνω θαύματα. Σας υποσχέθηκα όμως ότι τέσσερα χρόνια μετά η Ελλάδα θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι την παραλάβαμε και αυτήν την κεντρική μας δέσμευση την τηρήσαμε.

Και θα μπορούσα και εδώ σήμερα, στο Διδυμότειχο, να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω «ξέρετε, μας έτυχαν πάρα πολλά αυτά τέσσερα χρόνια». Γίναμε δεκαθλητές στη διαχείριση των κρίσεων. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην προσφυγική κρίση, ένας δραστήριος, επεκτατικός και επιθετικός γείτονας, μία πανδημία, μία ενεργειακή κρίση, ένας πόλεμος στην ευρωπαϊκή μας ήπειρο, φυσικές καταστροφές.

Διαχειριστήκαμε όλες αυτές τις κρίσεις με επάρκεια και αποτελεσματικότητα και κρατήσαμε το τιμόνι του σκάφους της πατρίδας μας σε σταθερή πορεία.

Θα μπορούσα λοιπόν να σας πω ότι δεν είχαμε χρόνο να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας διότι, ξέρετε, από το πρωί μέχρι το βράδυ έπρεπε να αντιμετωπίζουμε όλες αυτές τις κρίσεις. Δεν θα σας το πω για τον πολύ απλό λόγο ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, διότι το 2019 σας είχα υποσχεθεί τρία πράγματα:

Ασφαλή και ισχυρή Ελλάδα, σας μίλησα ήδη γι’ αυτό. Σας είχα υποσχεθεί ότι θα μειώσω τους φόρους για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα και μείωσα τους φόρους για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Σας είχα πει επίσης ότι πρέπει να βάλουμε την Ελλάδα σε μία νέα τροχιά ανάπτυξης, να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, να ξεφύγουμε από τη θέση του ουραγού όπου μας είχε κατατάξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Και αυτή τη δέσμευσή μας την κάναμε πράξη, είμαστε πρωταθλητές στην ανάπτυξη σήμερα.

Δεν αρκεί όμως, φίλες και φίλοι, να είμαστε πρωταθλητές στην ανάπτυξη στα στατιστικά. Αυτή την ανάπτυξη θέλω να την αισθάνεται και να τη βιώνει η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας. Κι εκεί ακόμα στον βόρειο Έβρο, όπως είπε και ο Πρόεδρος, έχουμε δουλειά να κάνουμε. 

Ο νότιος Έβρος και η Αλεξανδρούπολη γνωρίζουν μία πρωτοφανή ανάπτυξη. Αυτό δεν έγινε τυχαία, δεν έτυχε, πέτυχε. Πέτυχε γιατί εμείς επενδύσαμε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, εμείς μετατρέψαμε την Αλεξανδρούπολη σε γεωπολιτικό προορισμό, σε ενεργειακό κόμβο, πολύ σημαντικές επενδύσεις που αναβαθμίζουν συνολικά τη Θράκη.

Εγώ θέλω όμως αυτή η ανάπτυξη να φτάσει παντού, σε κάθε γωνιά του Έβρου. Γι’ αυτό και έχουμε μιλήσει, έχουμε εκπονήσει -και με τον κ. Περιφερειάρχη- ένα πολύ δημιουργικό σχέδιο σημαντικών έργων για την ανάπτυξη του βόρειου Έβρου, το οποίο και μπορούμε να υλοποιήσουμε. Γιατί; Γιατί έχουμε εξασφαλισμένους χρηματοδοτικούς πόρους.

Διότι κάποιοι αγωνιστήκαμε στην Ευρώπη για να αυξήσουμε το ΕΣΠΑ της περιφέρειας. Διότι διεκδικήσαμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για σημαντικά έργα υποδομής, όπως η διπλή γραμμή του τρένου από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ορμένιο, που όταν ολοκληρωθεί, το 2028, πραγματικά θα αλλάξει όψη ο Έβρος.

Να χρησιμοποιήσουμε χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για να αναβαθμίσουμε τα νοσοκομεία μας. Γιατί, ξέρετε, όπου πηγαίνω ακούω το ίδιο πράγμα: ναι, το ΕΣΥ έμεινε όρθιο στη διάρκεια της πανδημίας και χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε νοσηλευτές, σε γιατρούς, σε όλο το προσωπικό, όμως έχουμε θέματα ακόμα με τις υποδομές. Και εσείς έχετε θέματα με τις δικές σας υποδομές.

Όμως να ξέρετε ότι σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο -επαναλαμβάνω- αυτή η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε και εξασφάλισε για την πατρίδα μας, θα κατευθυνθούν και στην υγεία και τη βελτίωση των υποδομών. Και η βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι ένα προσωπικό στοίχημα για εμένα για την επόμενη τετραετία.

Όλες αυτές, λοιπόν, είναι πολιτικές, φίλες και φίλοι, οι οποίες πρέπει να συνεχίσουν. Και θα ήταν πραγματικά κρίμα εάν αυτή η πορεία ανάταξης του τόπου έμενε ημιτελής.  Δεν θα μείνει, όμως, ημιτελής.

Δεν θα μείνει ημιτελής, διότι έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού, της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα. Πιστεύω ότι οι πολίτες, και αυτοί τολμώ να που δεν μας ψηφίζουν, κρίνουν και συγκρίνουν. Και βλέπουν πώς ήταν η Ελλάδα το 2019, τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση από το ’15 μέχρι το ’19 -δεν χρειάζεται να επεκταθώ, νομίζω ότι τα ξέρετε πολύ καλά, τα έχετε αισθανθεί στο πετσί σας και στο πορτοφόλι σας, τα ζήσατε αυτά και δεν θέλετε να τα ζήσετε ξανά- και τι έκανε η δική μας κυβέρνηση σε πολύ δύσκολες συγκυρίες από το 2019 μέχρι το 2023, μέχρι σήμερα που διεκδικούμε και πάλι την επανεκλογή μας.

Γνωρίζουν επίσης οι πολίτες και κάτι ακόμα: ότι ουσιαστικά άλλη πρόταση διακυβέρνησης πλην της Νέας Δημοκρατίας σήμερα δεν υπάρχει. Μας λένε κάποιοι, προσέξτε, στις 22, λέει, Μαΐου «προοδευτική διακυβέρνηση». Και ρωτώ εγώ πολύ απλά: ποιοι, με ποιους και με ποιον πρωθυπουργό. Και απάντηση δεν παίρνω. Απάντηση δεν παίρνω. Γιατί πολύ απλά απάντηση δεν υπάρχει.

Μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης υπάρχει σήμερα για τη χώρα: η ισχυρή Νέα Δημοκρατία, η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία για μια αυτοδύναμη Ελλάδα.

Θέλω όμως και πάλι να σας ζητήσω να στρέψουμε όλες μας τις δυνάμεις στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Διότι ακούω και κάποια άλλα επιχειρήματα, επειδή λέει δήθεν είμαστε βέβαιοι -αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί- ότι θα υπάρξει και δεύτερη κάλπη γιατί δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση, «η πρώτη κάλπη δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Και μεγάλη σημασία έχει η δεύτερη».

Είναι τεράστιο λάθος αυτό, φίλες και φίλοι. Και πρέπει να αποκρούσουμε τον εφησυχασμό κάποιων οι οποίοι πιστεύουν ότι η πρώτη κάλπη δεν είναι σημαντική.

Η πρώτη κάλπη θα τα καθορίσει όλα. Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει ποιο θα είναι πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά. Η πρώτη κάλπη τελικά θα καθορίσει ποιος πρέπει να είναι Πρωθυπουργός και ποιος πρέπει να αναλάβει αυτή την ευθύνη την δεύτερη τετραετία.

Αυτό θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Αλλά η πρώτη κάλπη είναι η κρίσιμη. Και η 21η Μαΐου θα είναι η μέρα που ο ελληνικός λαός θα στείλει ένα μήνυμα αν θέλουμε να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, αλλά ακόμα πιο τολμηρά.

Το λέω το ακόμα πιο τολμηρά γιατί ξέρουμε σήμερα, είμαστε πιο έμπειροι, έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Έχω πάντα κάνει την αυτοκριτική μου, πιστεύω με μεγάλη ειλικρίνεια και με μεγάλη ευθύτητα. Ξέρετε, ποτέ δεν κρύφτηκα από τον ελληνικό λαό. Και σε κάθε δυσκολία και σε κάθε σφάλμα και σε κάθε τραγωδία βγήκα μπροστά και ανέλαβα τις ευθύνες που μου αναλογούν. Διότι έτσι αντιλαμβάνομαι την ευθύνη της ηγεσίας.

Αυτά λοιπόν όλα θα κριθούν στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Ψηφίζετε και για  κόμμα, ψηφίζετε και για Πρωθυπουργό, ψηφίζετε και για πρόταση διακυβέρνησης. Ναι, ψηφίζετε -όπως σας είπα- και για ιδεολογία.

Ψηφίζετε για διαφορετικές πολιτικές στο μεταναστευτικό. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Μην μπλεχτούμε, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αλλά πράγματα, θα το ξαναπώ, θα έκανε στο μεταναστευτικό αν κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλα θα κάνουμε εμείς.

Άρα, αυτές οι διαχωριστικές γραμμές πρέπει να είναι πάρα πολύ ξεκάθαρες για όλους. Και αυτό θα επιδιώξουμε από τώρα μέχρι τις εκλογές, με τη βοήθεια των κομματικών μας οργανώσεων, τη βοήθεια της κάθε μιας και του κάθε ένα από εσάς ξεχωριστά.

Το λέω σε κάθε δημόσια τοποθέτησή μου -και το εννοώ αυτό που σας λέω- ξέρω πολύ καλά ότι οι εκλογές δεν κερδίζονται μόνο από εμάς. Οι εκλογές κερδίζονται από όλους εσάς. Εσείς θα βγείτε και θα δώσετε τον αγώνα για την παράταξή μας.

Εσείς θα πείσετε αυτούς οι οποίοι δεν έχουν πειστεί ακόμα, στα καφενεία, στους χώρους εργασίας. Μπορεί να είναι φίλοι σας, μπορεί να είναι συγγενείς σας, μπορεί να είναι συμμαθητές σας, συμφοιτητές σας. Μιλάμε και για νέα παιδιά, θα ψηφίσουν για πρώτη φορά 17αρηδες σε αυτές τις εκλογές και αυτό είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, να τους μιλήσετε πραγματικά για τις σημαντικές επιλογές.

Να μιλήσετε και σε αυτούς οι οποίοι ενδεχομένως -και ξέρω ότι υπάρχουν και αρκετοί εδώ στη βόρεια Ελλάδα- μπορεί να «αλληθωρίζουν» προς διάφορα κόμματα ή κομματίδια ή σχήματα που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Και να τους θυμίσετε, ποιοι είναι οι πατριώτες στα λόγια και ποιοι είναι οι πραγματικοί πατριώτες στην πράξη. Ποιοι στήριξαν την Εθνική Άμυνα, ποιοι επένδυσαν και απέκτησε η χώρα Rafale και Belharra. Ποιοι προστάτευσαν τα σύνορα. Ποιοι στήριξαν τις Ένοπλες Δυνάμεις, και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων με μισθολογικές αναβαθμίσεις.

Διότι ξέρουμε πολύ καλά ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Αστυνομία μας, η Πυροσβεστική μας δεν είναι μόνο τα αεροπλάνα και τα καράβια και τα σύγχρονα συστήματα, δεν είναι μόνο ο φράχτης, φυσικές υποδομές. Πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι οι άνθρωποι και οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι τυγχάνουν της αναγνώρισης της πολιτείας όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στα έργα.

Στις 1/1/2024 -εφόσον μας εμπιστευτούν οι πολίτες- θα έχουμε νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Θα έχουμε νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο με αναβαθμισμένες απολαβές για τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και με προϋποθέσεις αξιολόγησης και αξιοκρατίας στο Δημόσιο, για να μην ξαναζήσουμε ποτέ αυτά τα οποία ζήσαμε στο παρελθόν. Πιστεύω ότι αυτό είναι πια ένα καθολικό αίτημα, ολόκληρης της κοινωνίας.

Θέλω λοιπόν τελειώνοντας και πάλι εδώ, από το Διδυμότειχο, να σας ζητήσω να τον δώσουμε αυτόν τον αγώνα μαζί. Να συστρατευθούμε, να μιλήσουμε, να επιχειρηματολογήσουμε, να αναγνωρίσουμε τα σφάλματά μας, αλλά να μην μηδενίσουμε σε καμία περίπτωση το σημαντικό έργο το οποίο έχει γίνει αυτή την τετραετία. Όποια σφάλματα έχουν γίνει δεν θα μηδενίσουν τη σημαντική πρόοδο την οποία έχει επιτελέσει η χώρα μας.

Θα το κάνουμε με ευπρέπεια. Θα το κάνουμε με αυτοπεποίθηση, θα το κάνουμε με σεβασμό στην άλλη άποψη. Δεν θα αφήνουμε τίποτα αναπάντητο. Αν πιστεύουν κάποιοι ότι μπορούν να μας γεμίσουν με fake news και αυτά να μένουν αναπάντητα κάνουν πολύ μεγάλο λάθος.

Πρώτα και πάνω απ’ όλα όμως, θα κρατήσουμε υψηλό το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να κυλιστούμε στο βούρκο και σε μία αντιπαράθεση η οποία δεν μας ταιριάζει και δεν ταιριάζει και στο αξιακό ύφος της παράταξής μας. Για τον απλούστατο λόγο ότι μπορούμε να μιλήσουμε και για το παρελθόν μας και μπορούμε να μιλήσουμε και για το μέλλον μας.

Οι αντίπαλοί μας δεν θέλουν να μιλήσουν για το παρελθόν τους, διότι θα θυμίσουν ξανά όλα αυτά τα οποία έγιναν στη χώρα και δεν μπορούν να μιλήσουν για το μέλλον, γιατί δεν έχουν ουσιαστικά καμία πρόταση για το πώς η Ελλάδα θα γίνει καλύτερη χώρα.

Θα πάμε, λοιπόν, μαζί να δώσουμε αυτόν τον αγώνα και με το καλό θα ξαναβρεθούμε εδώ νικητές, με τη Νέα Δημοκρατία στην πρώτη γραμμή, ισχυρή, με μία αυτοδύναμη κυβέρνηση σε μία αυτοδύναμη Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε στη συνέχεια το στρατιωτικό νοσοκομείο στο Διδυμότειχο, καθώς και το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, όπου συνομίλησε με γιατρούς και νοσηλευτές, είχε σύσκεψη με τη διοίκηση του νοσοκομείου παρουσία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου, ενώ έκανε σύντομη στάση στην παιδιατρική, τη γυναικολογική και τη μαιευτική κλινική.

Επίσκεψη στο Σουφλί

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη, επισκέφθηκε το μεσημέρι το Σουφλί, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Συνομιλώντας με κατοίκους της πόλης για την επέκταση του φράχτη κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Ο φράχτης θα γίνει από την αρχή μέχρι το τέλος. Είναι δέσμευσή μου, τα έλεγα και στην Ορεστιάδα και στο Διδυμότειχο. Λυπάμαι πραγματικά που κάποιοι δεν θέλουν να γίνει ο φράχτης με ευρωπαϊκά λεφτά».

«Ήδη υπογράφουμε τώρα την επέκταση, φτιάξαμε το πρώτο κομμάτι, φτιάχνουμε το δεύτερο και θα ολοκληρωθεί όλος. Γιατί εάν δεν έχουμε ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσον αφορά στην περαιτέρω ανάπτυξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Πρωθυπουργός επισήμανε: «Ήδη ξεκινήσαμε με το Διδυμότειχο, που ήταν μια δέσμευση δική μου, νομοθετούμε τώρα τη λειτουργία του τμήματος Ψυχολογίας. Διοικητικά θα ξεκινήσει από φέτος, ακαδημαϊκά θα ξεκινήσει από του χρόνου».

Για τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «είναι πολλές και έχουμε και σημαντικά πράγματα να κάνουμε και στις υποδομές», τονίζοντας ότι «έχουμε ήδη αναμορφώσει πλήρως την Αλεξανδρούπολη, τώρα, ό,τι γίνει στο νότιο Έβρο πρέπει να γίνει και στον κεντρικό και στο βόρειο Έβρο».

Πηγή: skai.gr