ΚΑΙΡΟΣ

Μητσοτάκης: Ανοιχτό το θέμα της διατίμησης για τις μάσκες-Τα τεστ θα αυξηθούν

Τη δευτερολογία του ξεκίνησε ο πρωθυπουργός στη Βουλή απαντώντας στην επίθεση που δέχθηκε η κυβέρνηση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις επιδόσεις της στην πανδημία. 

«Χρησιμοποιήσατε τον όρο αυτονόητο για όσα έγιναν όλο αυτό το διάστημα. Και όντως έγινε το αυτονόητο και το μεγάλο ευχαριστώ ανήκει στους Έλληνες πολίτες αλλά τίποτα από όσα έγιναν δεν ήταν αυτονόητο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα αποδώσω πρώτος και πρώτα τα εύσημα στον ελληνικό λαό, αλλά δεν πρόκειται να δεχθώ ότι η αντιμετώπιση της κρίσης από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό ήταν περίπου προδιαγεγραμμένη, σαν να ήταν στον αυτόματο πιλότο» σημείωσε στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε «Φαντάζομαι ότι έχετε ακούσει τους ψιθύρους στην κοινωνία. Αυτό το οποίο λέγεται υπόγεια άλλα συχνά και φωναχτά: "τι θα γινόταν αν…". Ευτυχώς δεν θα μάθουμε».

«Η ελληνική κυβέρνηση στην αρχή της επιδημιολογικής κρίσης χρησιμοποίησε το σύνθημα "μένουμε σπίτι" το οποίο οι πολίτες το αντιλήφθηκαν και το υπηρέτησαν. Ακούγοντας τον κ. Τσίπρα σκέφθηκα ότι θα σας ταίριαζε το "μένουμε ίδιοι, ίδιοι και απαράλλακτοι.Ένα κόμμα που δεν μπορεί να κάνει καμία ουσιαστική αυτοκριτική και δεν έχει το θάρρος να αναγνωρίσει ότι η χώρα κατάφερε κάτι που ξέφευγε από τα συνηθισμένα. Ένα κόμμα που δεν έχει το θάρρος να πιστώσει στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση, στο κράτος, το γεγονός ότι έγιναν πράγματα τα οποία στην χώρα ήταν ασυνήθιστα. Με τη συμπεριφορά αυτή δεν μικραίνετε την κυβέρνηση, μικραίνετε τη χώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του και απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα.

«Θα περίμενα μεγαλύτερη γενναιότητα και αναγνώριση αυτού που πέτυχε η χώρα. Όλα αυτά τα οποία έγιναν ήταν για σας περίπου αυτονόητα» είπε και πρόσθεσε «Αλλά όχι. Τίποτα από αυτά που έγιναν δεν ήταν αυτονόητα. Δεν ήταν αυτονόητο ότι πήραμε μια απόφαση πριν να υπάρξει το πρώτο κρούσμα, δεν ήταν αυτονόητο ότι τολμήσαμε πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες να κλείσουμε σχολεία, να κλείσουμε καταστήματα και να επωμιστούμε ένα μεγάλο οικονομικό κόστος. Δεν ήταν αυτονόητο ότι σε 48ώρες το υπουργείο έφτιαξε ένα sms για να ενημερώνονται οι πολίτες, δεν ήταν αυτονόητο ότι μέσα στην κρίση έγιναν τεράστια ψηφιακά άλματα».

Σχετικά με τα τεστ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση υπηρέτησε από την πρώτη στιγμή την πρακτική της συμβουλευτικής από την επιτροπή επιστημόνων. Η στρατηγική μας πηγάζει από τις υποδείξεις της επιτροπής αυτής. Ο αριθμός των τεστ θα πρέπει πράγματι να αυξηθεί. Εμείς κάναμε μία επιλογή, ώστε στα τεστ αντισωμάτων να μη βιαστούμε και να πάμε σε τεστ αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Τώρα, που έχουμε στα χέρια μας τις υποδείξεις των επιστημόνων, μέσα στο επόμενο διάστημα, ενδεχομένως και την ερχόμενη εβδομάδα, η χώρα μας θα παραλάβει μια μεγάλη παρτίδα τεστ αντισωμάτων. Η παραλαβή θα γίνει μέσω δωρεάς, με ιδιωτική πρωτοβουλία, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο Προϋπολογισμός.

- Θα εξακολουθήσουμε το contact tracing (ιχνηλάτηση) όπως το εφαρμόζει η Πολιτική Προστασία. Πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα μπορούμε να κάνουμε και γρήγορα τεστ (rapid tests), τα οποία θα μπορούν μέσα σε 10-15 λεπτά να μας δίνουν ακριβή και αξιόπιστα αποτελέσματα.

- Είναι κατάκτηση για τους Έλληνες να βλέπουν ότι η χώρα γίνεται δεκτή με θετικά δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο. Σταματήστε, κύριε Τσίπρα, να εκπέμπετε εσείς και το κόμμα σας διαρκώς μιζέρια.

Στη συνέχεια μιλώντας για το θέμα της χρήσης της μάσκας ο πρωθυπουργός είπε πως όσο ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια, οι μάσκες δεν ήταν απαραίτητες. Τώρα πλέον η χρήση της μάσκας έρχεται ως συμπληρωματικό μέτρο. Είναι εύλογο το ερώτημα για τη διατίμηση της μάσκας. Θα υπάρξουν οδηγίες μέσα στις επόμενες ημέρες για τη χρήση του υποκατάστατου (υφασμάτινου καλύμματος). Αν παρατηρήσουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας, τότε θα παρέμβουμε.

Η διατίμηση ενέχει τον κίνδυνο να σταματήσουν οι εισαγωγές μασκών από το εξωτερικών και να ξεμείνουμε. Το ότι βρέθηκαν ελληνικές εταιρείες να παράγουν μάσκες είναι θετικό. Άλλες χώρες παραγγέλνουν από την Κίνα. Σε καμία περίπτωση δεν διαταράχθηκε η προμήθεια των νοσοκομείων.

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πληροφορίες που πηγάζουν από την αντιπολίτευση και δημιουργούν πανικό. Συγκεκριμένα είπε πως στο ξεκίνημα του κορωνοϊού είχε αναφερθεί ότι τα παιδιά ενδέχεται να είναι «υγειονομικές βόμβες». Αυτή η θέση δεν υποστηρίζεται πλέον από την επιστημονική κοινότητα. Θα πρέπει να υπάρξουν κανόνες και προϋποθέσεις για το άνοιγμα των σχολείων. 

«Δεν είμαι σίγουρος ακόμα για το άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων, θα λάβουμε τις τελικές αποφάσεις για το ζήτημα αυτό από τις 20 Μαΐου». 

Προχωράμε στο άνοιγμα των σχολείων έχοντας λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μπορούμε να επιτρέψουμε αυτό το άνοιγμα με κανόνες και προϋποθέσεις. Δεν είμαι ακόμα πεπεισμένος για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων. Είναι πιο δύσκολο να πειθαρχήσεις τα παιδιά.

Τα κλειστά σχολεία επιτείνουν τις κοινωνικές ανισότητες και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στα παιδιά. Kάποια παιδιά δεν έχουν εξοπλισμό στο σπίτι, έχουν προβλήματα στο σπίτι τους. Το σχέδιό μας είναι καλά μελετημένο. Αν χρειαστεί αναπροσαρμογή εδώ είμαστε να το δούμε ξανά. Είναι μεγάλο λάθος πάνω στα κλειστά σχολεία να παγιώσουμε κοινωνικές ανισότητες. Δεν κάνουμε πειράματα, δεν κάνουμε του κεφαλιού μας. Υπήρξε ομόφωνη απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής για τα σχολεία. 

Τέλος, αναφερόμενος στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας τόνισε πως το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο, από αυτό που υπολογίζαμε πριν ένα μήνα. Η συζήτηση για το χρέος είναι ουσιαστική. Στόχος είναι να μην προστεθεί πρόσθετο χρέος, μια μάχη που δίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Τριτολογία

Κλείνοντας την συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριτολογία του, αναφέρθηκε σε τρεις κλάδους τους οποίους η κυβέρνηση θα στηρίξει μετά από εξέταση των δεδομένων. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον αγροτικό τομέα, στον τουρισμό, και στον πολιτισμό.

Αρχικά στην ομιλία του, αναφέρθηκε στα όσα είπε ο κ.Βαρουφάκης, κάνοντας λόγο για "κυνική ειλικρίνεια" όταν αναφέρθηκε "στις επιλογές της χώρας το 2015".

«Οι επιλογές ήταν όπως λέτε, είτε νέο μνημόνιο είτε αναδιάρθρωση του χρέους. Γιατί δεν τα είπατε προεκλογικά αυτά; Γιατί εξαπατήσατε το λαό; Έστω και με καθυστέρηση μαθαίνουμε τώρα τι συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συζήτηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτός θα είναι και ο τόνος που θα επικρατήσει στο Κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες». Αναφερόμενος στα όσα ειπώθηκαν περί του τελικού μεγέθους της ύφεσης ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι η δυνατότητα πρόβλεψης της ύφεσης είναι θεωρητική προς το παρόν.

Αναφορικά με τους αγρότες ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση διέθεσε 150 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την στήριξη του εισοδήματος των αγροτών και τόνισε ότι θα εξεταστούν ποιες είναι οι επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα. «Είμαστε εδώ να εξετάσουμε σε ποιο βαθμό θα χρειαστεί πρόσθετη στήριξη» είπε.

Για τον τουρισμό ανέφερε ότι πρώτη η Ελλάδα ανέδειξε στην Ευρώπη την ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση στον τομέα μεταφορών, και τόνισε ότι μετά από ελληνική πίεση προς την Ευρώπη, ανασκευάστηκαν δηλώσεις Ευρωπαίων που ζητούσαν να μη ταξιδεύουν στο Νότο οι πολίτες των χωρών του Βορρά. Είπε επίσης ότι το πρώτιστο μέλημα είναι η ασφάλεια των πολιτών και στο θέμα του τουρισμού, και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει απόθεμα εμπιστοσύνης από τον χειρισμό τής υγειονομικής κρίσης, κάτι που μας βοηθά για την επόμενη μέρα την τουριστική προώθηση της Ελλάδος.

Τέλος αναφέρθηκε στον κλάδο του πολιτισμού λέγοντας ότι αναδείχθηκε, και σωστά, από όλους το θέμα αυτό, προσθέτοντας ότι «θα χρειαστεί να κάνουμε ειδική άσκηση για το πώς μπορεί να στηριχθεί ο κλάδος του πολιτισμού βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης έχει ζητήσει από ειδικούς επιστήμονες προτάσεις για το πώς θα καταστεί εφικτό να γίνουν ανοιχτές εκδηλώσεις, συναυλίες και λοιπές δραστηριότητες, ώστε να μην παραλύσει ο κλάδος του πολιτισμού, ενώ έχει ζητήσει από την υπουργό Πολιτισμού και τον υπουργό Εργασίας προτάσεις για το πώς μποροεί να γίνει κατανομή κονδυλίων του ΕΣΠΑ στοχευμένα σε ανθρώπους που εργάζονται στον κλάδο του πολιτισμού.

Πηγή: skai.gr