Διεμήνυσε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση δεν θα πέσει. Πρέπει να έχουμε ορίζοντα τετραετίας, όσο κι αν αυτό φαντάζει δύσκολο. Αν είναι να πέσει η κυβέρνηση, προτιμώ να πέσει μαχόμενη».
Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Άρη Πορτοσάλτε, ο υπουργός αναγνώρισε ότι «υπάρχει μια δυσκολία στη διαπραγμάτευση, γνωστά τα μέτωπα που είναι ανοιχτά, σημαντικότερη δυσκολία υπάρχει στο θέμα των πλειστηριασμών καθώς η τρόικα επιμένει».
«Εγώ είμαι κατά της έντονης δραματοποίησης αυτών των διαφωνιών. Πιστεύω ότι με καλή διάθεση μπορεί να υπάρξει μια λογική λύση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση εμμένει στη στάση της ότι η πρώτη κατοικία των αδύναμων πρέπει να προστατευτεί, με σχετικές τροποποιήσεις για να μην κρύβονται άνθρωποι που έχουν δυνατότητα να πληρώσουν.
«Θα προστατευτεί η κατοικία όσων δεν μπορούν να πληρώσουν. Μπορεί να δοθεί λύση όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν, πρέπει να μπορεί η τράπεζα να τούς δίνει ενα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο με μια χαμηλή δόση του δανείου να μην κινδυνεύει η πρώτη κατοικία» διαβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν είμαι βέβαιος ότι οι ίδιες οι τράπεζες θα ήθελαν να βρεθούν με χιλιάδες ακίνητα, συμφωνώ ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η πρακτική όσοι έχουν τη δυνατότητα να μην πληρώνουν» σημείωσε.
«Είμαστε κακοφορολογημένοι όχι υποφορολογημένοι»
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαφώνησε δε, με την αποστροφή Στουρνάρα ότι οι Έλληνες είναι υποφορολογημένοι. «Αυτοί οι οποίοι πληρώνουν, τα συνήθη υποζύγια είναι υπερφορολογημένα. Είμαστε κακοφορολογημένοι στην Ελλάδα. Η προσπάθεια που γίνεται τις τελευταίες δεκαετίες για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, και δεν εχει αποδώσει όσο έπρεπε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς από την πλευρά μας ως υπουργείο, είναι κάνουμε προσλήψεις καινούριων ανθρώπων για να στελεχώσουν τον κρατικό μηχανισμό που δεν είναι επαρκώς στελεχωμένος. Υπάρχει αδυναμία στους κατόχους ακίνητης περιούσιας να πληρώνουν μαζεμένους φόρους».
Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε ότι για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μπορεί να ελέγξει τα πόθεν έσχες των δημοσίων υπάλληλων που έχουν βγάλει πάνω από 100.000 ευρώ στο εξωτερικό.
«Ο Πελεγρίνης κρύβεται – είναι ακατάλληλος για πρύτανης»
Καυστικός για τη στάση του πρύτανη του ΕΚΠΑ Θεοδόση Πελεγρίνη εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας τον ως ακατάλληλο και ζητώντας να αποχωρήσει από τη θέση του. «Είναι ντροπή (...) Κρύβεται πίσω από το αξίωμα του» τόνισε, καταδικάζοντας τη συμπεριφορά του.
«Ο πρύτανης δεν είναι κατάλληλος να ασκεί τα καθήκοντά του. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτό το θέμα και αυτός να παίζει θέατρο (σ.σ στο Παρίσι). Εδώ ο κόσμος χάνεται οι φοιτητές αγωνιούν και ο πρύτανης να παίζει θέατρο. αν ένας πολιτικός έφευγε και κάνε το κέφι του τη στιγμή μιας κρίσης δεν θα ασκούσατε κριτική εσείς οι δημοσιογράφοι; Θα τον είχατε κάνει με τα κρεμμυδάκια» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Διευκρίνισε δε, ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής στο νόμο για τη διαθεσιμότητα/ κινητικότητα όσον αφορά τα ΑΕΙ. «Τίθεται θέμα από το ΥΠΠΑΙΔ, και δικαίως, να γίνει σωστά η μοριοδοτηση, (...) υπάρχουν αδικίες... Επιβάλλεται να ανοίξουν τα πανεπιστήμια και να υπάρχει πλήρης πρόσβαση στους φακέλους των υπάλληλων» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
«Όταν ανέλαβα το υπουργείο ήμασταν ασυνεπείς»
Ο κ. Μητσοτάκης άφησε εκ νέου αιχμές κατά του προκατόχου του Αντώνη Μανιτάκη, σημειώνοντας ότι «όταν ανέλαβα το υπουργείο ήμασταν ασυνεπείς όσον αφορά τους 12.500 υπαλλήλους, τώρα έχει γίνει αυτό. Απομένει το δεύτερο κύμα κινητικότητας/ διαθεσιμότητας δεν είναι απλό πράγμα, είναι βαριά διαδικασία που πρέπει να είναι ανθεκτική και στα δικαστήρια. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο» τόνισε.
Δήλωσε ακόμη ότι έχει παρεξηγηθεί η κινητικότητα, καθώς συνδέεται με απολύσεις. «Όπου η κινητικότητα εμφανίζεται ως κινητικότητα έχει πολλά να δώσει στο δημόσιο, είναι εργαλείο, Έχουμε εκατοντάδες δημοτικούς αστυνομικούς ΠΑ και τους μεταφέρουμε στο υπουργείο Οικονομικών» παρατήρησε.
«Πρέπει να αξιολογηθούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, για να δούμε ότι μπορούν να περάσουν στο ΕΣΥ» τόνισε, σημειώνοντας ότι αλλάζει ο χαρακτήρας του Οργανισμού και γίνεται αγοραστής υπηρεσιών.
«Είναι προφανές ότι οι αμυντικές βιομηχανίες δεν θα συνεχίσουν να λειτουργούν στο εύρος που λειτουργούν σήμερα, είναι πολύ μεγάλο το κόστος (...) Έχουμε πάρει μια άτυπη παράταση για την ολοκλήρωση του δεύτερου κύματος της διαθεσιμότητας, αυτό σημαίνει την οριστική λύση του θέματος της αμυντικής βιομηχανίας» διευκρίνισε. » πρόσθεσε.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.