ΚΑΙΡΟΣ

Μητσοτάκης: Πάρθηκαν οι πρώτες αποφάσεις για Τουρκία – Γιατί παρομοίασε την ΕΕ με υπερωκεάνιο

Η Ευρώπη έκανε ένα ακόμα βήμα, έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά, και η απειλή κυρώσεων είναι το καλύτερο εργαλείο πίεσης, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ξεκαθαρίζοντας ότι έθεσε μετ’ επιτάσεως και το θέμα του εμπάργκο όπλων στη γείτονα. 

Η ΕΕ πήρε τις πρώτες αποφάσεις και δρομολόγησε και τις επόμενες αποφάσεις που ενδέχεται να χρειαστεί να πάρει, αποσαφήνισε, ερωτηθείς από τον ΣΚΑΪ. Είναι η πρώτη φόρα που δίνεται ρητή εξουσιοδότηση στον (Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ) κ. Μπορέλ να καταγράψει στο χαρτί τις επιλογές και τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της η ΕΕ για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα. 

«Η εντολή είναι σαφής, η υπόδειξη δεν επιδέχεται καμίας παρερμηνείας ως προς το εύρος της δουλειάς του κ. Μπορέλ και εξίσου σαφές είναι και το χρονοδιάγραμμα: Τρεις μήνες. Το Μάρτιο αυτά θα ξανασυζητηθούν, έχοντας όμως αυτή τη φορά δρομολογήσει εξελίξεις όπως είχαμε προδιαγράψει τον Οκτώβριο» ξεκαθάρισε. 

«Η Ευρώπη είναι ένα υπερωκεάνιο… Δεν στρίβει με την ταχύτητα ενός ταχυπλόου, αλλά άμα στρίψει και αλλάξει πορεία θα την κρατήσει σταθερά» δήλωσε δε.  

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας διευρύνοντας τη λίστα προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν σταμάτησε όμως εδώ, έδωσε εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά και στην Επιτροπή, να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2021, γραπτή έκθεση που θα άφορα ολοκληρωμένα όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα περιλαμβάνονται σε αυτή όλα τα εργαλεία και η επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας" επισήμανε ο πρωθυπουργός. "Η καταδίκη της Ευρώπης υπήρξε απολύτως κατηγορηματική, η γείτονα χώρα καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Η αποχή από παράνομες δραστηριότητες είναι προϋπόθεση στο κείμενο συμπερασμάτων" διευκρίνισε ο πρόεδρος της κυβέρνησης. 

"Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα. Συνήθως η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά, που αποτελεί και την πιο ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά. Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, η απειλή κυρώσεων όμως, είναι το καλύτερο εργαλείο πίεσης για να αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία" σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Διευκρίνισε ότι "δεν θέλουμε την Τουρκία να είναι ένας προκλητικός και επιθετικός γείτονας, δεν είναι προς όφελος κανενός. Αν επιμένει να συνεχίσει, υπάρχουν πια κυρώσεις. Ήδη αποφασίστηκαν οι πρώτες, και στον ορίζοντα θα υπάρχει ένα ουσιαστικό πλαίσιο κυρώσεων με μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο".

"Η φιλοσοφία της σχέσης ΕΕ – Τουρκίας εξακολουθεί στον πυρήνα της να ισχύει, η Τουρκία καλείται να αλλάξει συμπεριφορά να αντιληφθεί ότι η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη με κόστος για τον τούρκικο λαό, και πιστεύω ότι έχει γίνει απολύτως αντιληπτό ότι η Ευρώπη, με τους δικούς της ρυθμούς, κινείται ενωμένη στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο, και είναι παρούσα στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εξελίξεις που αφορούν και την ίδια" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Στο ζήτημα του προσφυγικούμ, ανέφερε ότι στο κείμενο συμπερασμάτων αφενός τονίζεται η βούληση της ΕΕ να στηρίξει την Τουρκία, αφετέρου γίνεται σαφής επισήμανση ότι η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί και να αντιμετωπίσει τα δίκτυα διακινητών για να περιοριστούν οι ροές στο Αιγαίο, να μην εργαλειοποιείται η ανθρωπινή ζωή και να μη χρησιμοποιούνται άνθρωποι ως εργαλεία για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της γείτονος. 

 

Πηγή: skai.gr