Απολογισμό των τριών χρόνων λειτουργίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και παρουσίαση των δράσεων που θα ενταχθούν στα Ταμεία Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027, πραγματοποίησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στο Ζάππειο, Νότης Μηταράκης, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Το μεταναστευτικό δεν τελειώνει και αποτελεί συγχρόνως πρόκληση και ανάγκη» υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης. «Η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση για το μέλλον. Η γεωγραφική θέση της σε συνδυασμό με τις εξωτερικές απειλές δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού» ανέφερε προσθέτοντας ότι «είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πρόκληση που θα προκύψει».
Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι «η χώρα μας εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική με έμφαση στη μετανάστευση με κανόνες, κριτήρια, σύμφωνες με τις δικές μας ανάγκες. Αλλά είμαστε σθεναρά απέναντι στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών και παράνομης μετανάστευσης».
Ο υπουργός Μετανάστευσης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τους συνεργάτες του και υπενθύμισε την απόφαση του πρωθυπουργού να ιδρύσει το υπουργείο τον Ιανουάριο του 2020 δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για αποτελεσματικότητα, διορθώνοντας πιθανές δομικές αστοχίες.
Ο υπουργός Μετανάστευσης έκανε αναφορά στα κυριότερα ζητήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει την τριετία αυτή, όπως «τις επιπτώσεις των ιδιαίτερα αυξημένων ροών της περιόδου 2015-2019» και «την υβριδική απειλή στον Έβρο και τα νησιά μας», καθώς και τον εμπρησμό στη Μόρια, «όπου αποφεύχθηκε μία ανθρωπιστική κρίση». Την ίδια ώρα «το υπουργείο έπρεπε άμεσα να αποκτήσει δομή και οργάνωση, με ταχύτατες κινήσεις οργάνωσης, τεχνολογικής αναβάθμισης και ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού και των δομών».
Ο υπουργός έκανε ειδική μνεία στην αλλαγή του Κώδικα Μετανάστευσης που αναμένεται σύντομα "για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε εργατικό δυναμικό, ειδικά για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό υψηλής ειδίκευσης, όπως στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, αλλά και επενδυτικό κοινό, που αναγνωρίζει τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας", καθώς και στη θεσμοθέτηση της εποχικής βίζας για έως εννιά μήνες το έτος και έως πέντε έτη συνολικά. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σύναψη διμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες "με σκοπό αφενός τη στόχευση σε συγκεκριμένο κοινό αό αυτές τις χώρες, αφετέρου την ενίσχυση των επιστροφών των πολιτών αυτών των χωρών που έχουν έρθει παράνομα στην Ελλάδα".
Δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν
Μέσα από τα Ταμεία Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων θα χρηματοδοτηθούν δράσεις ύψους 535 εκατομμυρίων ευρώ για το άσυλο, τη μετανάστευση και την ένταξη, 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προστασία και την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων και 57 εκατομμυρίων ευρώ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και του κυβερνοεγκλήματος, με επιπλέον στόχευση τη διερεύνηση και καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και υποστήριξη στα θύματα της εμπορίας ανθρώπων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.