ΚΑΙΡΟΣ

Μηταράκης: Μειώσεις μεταναστευτικών ροών και αποσυμφόρηση στα νησιά το 2020

Στην δημοσιότητα δίνεται αύριο, η 25σέλιδη ετήσια έκθεση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που αφορά την έκδοση του Δεκεμβρίου και θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία ασύλου, της Αρχής Προσφυγών, της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και όλα τα στοιχεία του Προγράμματος Ένταξης «ΗΛΙΟΣ». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μητράκης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Καμίνη.

Ο υπουργός ανέφερε πως εφεξής, όλα τα στοιχεία θα είναι πλέον συγκεντρωμένα, καθώς πλέον με το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου, οι υπηρεσίες δεν λειτουργούν αυτόνομα.

Δίνοντας μια πρόγευση των αναλυτικών στοιχείων, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως «το 2020 είχαμε μια μείωση ροών στη χώρα μας κατά 80%: 87% στα νησιά, 62% στον Έβρο. Εκδόθηκαν 106.000 αποφάσεις ασύλου, 81.000 αποφάσεις στον πρώτο βαθμό, 25.000 στον δεύτερο βαθμό, μια αύξηση 64% σε σχέση με το 2019. Το 33% των αιτημάτων ήταν θετικά ως προς το προσφυγικό καθεστώς, 10% ήταν θετικά ως προς την επικουρική προστασία». Σχετικά με τις αιτήσεις, ο υπουργός ανέφερε πως «λάβαμε 40.000 νέα αιτήματα, το οποίο σημαίνει ότι 25.000 από αυτά ήταν αφίξεις του 2019, που δεν είχαν υποβάλει κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα και υπέβαλαν μέσα στο 2020. Έχουμε μειώσει τις εκκρεμείς υποθέσεις κατά 43% και ακόμα εκκρεμούν 80.000 αποφάσεις. Στόχος μας είναι, στο τέλος του 2021 να μην υπάρχουν εκκρεμείς αποφάσεις. Μειώσαμε κατά 28.000 άτομα αυτούς που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας: από 93.000 σε όλη τη χώρα, μειώθηκαν στις 65.000. Κλείσαμε 57 ξενοδοχειακές δομές το 2020. Και το 2021 κλείσαμε και άλλες τρεις, άρα μειώσαμε την επιβάρυνση στις τοπικές κοινωνίες κατά 60 δομές και δημιουργήσαμε μόνο 3 νέες δομές μέσα στο 2020».

Σχετικά με την αποσυμφόρηση των νησιών, ο υπουργός ανέφερε πως «πράγματι στα νησιά, μειώθηκαν από 38.000 οι ωφελούμενοι που έμεναν σε δομές ή στο ΕΣΤΙΑ την 1η Ιανουαρίου του 2020, σε 14.000 στις 31 Δεκεμβρίου του 2020. 'Αρα μειώθηκε στα νησιά μας το βάρος κατά 63%. Επίσης, έγιναν 11.304 αποχωρήσεις από τη χώρα - είτε απελάσεις, είτε οικειοθελείς αποχωρήσεις, είτε μετεγκαταστάσεις». 

Στις παρατηρήσεις του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη για τις υπερσυγκεντρώσεις μεταναστών στην Αθήνα και σε μεγάλες πόλεις, ο υπουργός ανέφερε πως «εάν δείτε τα στατιστικά της περιόδου 2019-2020, υπάρχει ουσιαστικά μία σταθερότητα» και πρόσθεσε πως σε συνεργασία με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, «θέλουμε να θέσουμε έναν μηχανισμό, για να μπορούμε να παρατηρούμε και να κατευθύνουμε οποιεσδήποτε μελλοντικές ροές μπορεί να υπάρξουν προς την πόλη». Παρατήρησε όμως ότι «οι πρόσφυγες έχουν ελευθερία κινήσεων στη χώρα μας και απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα ως νόμιμοι κάτοικοι της χώρας, αλλά δική μας πρόκληση είναι να τους κατευθύνουμε με προγράμματα εκεί που υπάρχει ανάγκη εργατικού δυναμικού».

Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε πως είναι « πολύ σημαντικό να γίνεται η καταγραφή και η ταυτοποίηση στο σημείο εισόδου και από εκεί και πέρα, αυτοί που είναι αιτούντες άσυλο να μην αφήνονται ελεύθεροι να πάνε μόνοι τους να κατασκηνώσουν σε πλατείες, αλλά οργανωμένα να κατευθυνθούν σε δομές φιλοξενίας και εκεί να εξεταστεί το αίτημά τους. Αυτοί που δικαιούνται διεθνούς προστασίας, να λάβουν τα απαραίτητα έγγραφα και ταξιδιωτικά έγγραφα και αυτοί που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, να επιστραφούν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στις χώρες προέλευσής τους».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης, επισήμανε πως είναι σημαντικό να υπάρχουν ακριβέστερα στοιχεία σε ό,τι αφορά το άσυλο και ειδικότερα και σε ό,τι αφορά και την εθνικότητα, Γιατί έχουμε διάφορα στοιχεία, λόγου χάριν, για τις εν γένει αναχωρήσεις, οι οποίες ήταν κατά κατηγορία αναχωρήσεων, αλλά όχι ανά εθνικότητα. Θα θέλαμε, είπε, να ξέρουμε από εδώ και πέρα, πού πηγαίνουν αυτοί οι άνθρωποι στους οποίους χορηγείται το άσυλο και γενικά να υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία, ούτως ώστε να υπάρχει μία πλήρης εικόνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ