ΚΑΙΡΟΣ

Μέρκελ: Η Ελλάδα να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις της στο προσφυγικό

Κριτική στην Ελλάδα για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση της δέσμευσής της να δημιουργήσει 50.000 θέσεις φιλοξενίας για 50.000 πρόσφυγες έως το τέλος του προηγούμενου έτους ασκεί η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild και θα δημοσιευτεί στο φύλο της Κυριακής.

Σύμφωνα με μικρό μέρος της συνέντευξής της που προδημοσιεύτηκε, η κ. Μέρκελ σημειώνει πως τώρα η χώρα μας πρέπει να σπεύσει και να ολοκληρώσει τις δομές υποδοχής το ταχύτερο δυνατό, ώστε να διασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Ωστόσο, σε μία ένδειξη της στήριξης που δίνει η γερμανίδα ηγέτιδα στη χώρα μας για το προσφυγικό, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι γνωρίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να τηρήσει τις υποσχέσεις που έχει αναλάβει για τους πρόσφυγες, υπογραμμίζοντας ακόμα πως η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια των εταίρων της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει» να δείξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, σημειώνει η κ. Μέρκελ, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας.

Η γερμανίδα καγκελάριος έχει εκφράσει τη δυσαρέσκεια της με την πολιτική ουσιαστικά κλειστών συνόρων που έχουν ακολουθήσει η Αυστρία και στη συνέχεια, ως ντόμινο σε τέσσερις χώρες των Βαλκανίων, εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες σε ελληνικό έδαφος.

Στον αντίποδα, η κ. Μέρκελ είναι η κύρια υπέρμαχος της συνεργασίας με την Τουρκία για την ελαχιστοποίηση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, με πληροφορίες των «Financial Times» να θέλουν την Ε.Ε. και την Τουρκία να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για μεγάλο πρόγραμμα επαναπροωθήσεων ανθρώπων που δεν προέρχονται από τη Συρία.

Ωστόσο, το βράδυ της Πέμπτης ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων δήλωσε στην Ουάσιγκτον ότι η συμφωνία επανεισδοχής που έχουν υπογράψει Ε.Ε. και Τουρκία δεν καλύπτει ούτε Σύρους ούτε Ιρακινούς, σε μία ένδειξη ότι η Άγκυρα θέλει να περιορίσει περισσότερο το εύρος της όποιας συμφωνίας.

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν την Παρασκευή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Τουρκία είναι διατεθειμένη να λάβει μέρος σε πρόγραμμα επαναπροωθήσεων, όμως δεν θα δεχτεί την επιστροφή ανθρώπων που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, με τον ορισμό του τι συνιστά εμπόλεμη ζώνη στη Μέση Ανατολή να είναι «γκρίζο» θέμα.

Τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την αποσταθεροποίηση ολόκληρης της ΕΕ λόγω της προσφυγικής κρίσης, κρούει ο άτυπος σύμβουλος της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, Γκέραλντ Κνάους.

«Αν η Ελλάδα, η οποία περνά εδώ και χρόνια μια τεράστια κρίση αποσταθεροποιηθεί λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων που δέχεται, τότε θα αποσταθεροποιηθεί ολόκληρη η Ευρώπη προειδοποιεί σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο αυστριακός επικεφαλής του ευρωπαϊκού think tank «Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Σταθερότητας».

Μόνο το Μάρτιο αναμένεται να φθάσουν στην Ελλάδα 
100.000 πρόσφυγες και μετανάστες,εκτίμησε στο μεταξύ ο επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και του ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ, στην Αθήνα.
Πηγή: skai.gr