ΚΑΙΡΟΣ

Μανιτάκης στους Νέους Φακέλους: Δε θα κάνουμε ανθρωποθυσίες

Η υποχρέωση για 15.000 απολύσεις υπήρχε στο μνημόνιο από το 2011, τόνισε στους Νέους Φακέλους της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Μιλώντας στους Αλέξη Παπαχελά και Τάσο Τέλλογλου, εξήγησε ότι ενώ μέχρι τώρα έτσι όπως διατυπώνονταν, ίσως αφηνόταν να εννοηθεί «ότι θα μπορούσαν να γίνουν αθρόες, οριζόντιες, αυθαίρετες απολύσεις», τώρα αυτό που μπήκε στο μνημόνιο, μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς, ήταν ότι «αυτές οι αναγκαστικές αποχωρήσεις πρέπει να προέρχονται από ορισμένες πηγές, να ακολουθούν κάποιους κανόνες και κάποιες διαδικασίες και να εξυπηρετούν κάποιο σκοπό και κυρίως να γίνονται μετά από μελέτες και από αξιολόγηση».

Ο υπουργός εξήγησε ότι μέχρι το Δεκέμβριο του 2013 θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει 4.000 υπάλληλοι, σταδιακά όμως, αρχίζοντας ήδη από τους πρώτους μήνες και στη διάρκεια του 2014, θα γίνουν οι υπόλοιπες 11.000 αποχωρήσεις. «Ανά τετράμηνο, υπάρχει ένας στόχος», σημείωσε.

Όσον αφορά στο που θα βρεθούν, δήλωσε ότι η μία «πηγή» είναι αυτοί οι οποίοι είναι πειθαρχικά υπόλογοι για σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα. Όπως είπε, την τελική κρίση θα την κάνουν τα αρμόδια όργανα: τα Πειθαρχικά όργανα ή το Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως σημείωσε «εμείς σε αυτό το καινούργιο δεσμευθήκαμε ότι πρέπει ως πολιτεία να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, να συντομεύσουμε τις προθεσμίες ώστε αυτή η νοσηρή ούτως ή άλλως, κατάσταση να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, για το συμφέρον της πολιτείας, για το συμφέρον και την τιμή των δημοσίων υπαλλήλων που διασύρονται, αλλά και για το συμφέρον των ίδιων. Εάν είναι αθώοι να αθωωθούν».

Αναφερόμενος στα Πειθαρχικά συμβούλια, έκρινε πολύ σημαντικό το ότι επί κυβερνήσεων Παπαδήμου, όταν ήταν Υπουργός Επικρατείας ο τέως Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Σταυρόπουλος, αποφασίστηκε στο εξής τα Πειθαρχικά Συμβούλια να απαρτίζονται από δικαστικούς λειτουργούς, ενώ μέχρι πρότινος απαρτίζονταν κατά τα 2/3 από δημόσιους υπαλλήλους.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση ενεργοποίησε το θεσμό της αυτοδίκαιας αργίας προσθέτοντας δύο ακόμα αδικήματα και απ’ αυτή την ενεργοποίηση προέκυψε ότι 840 ή 890 δημόσιοι υπάλληλοι που ήτανε ποινικά υπόδικοι για σοβαρά ποινικά αδικήματα έπρεπε να εμπέσουν στο καθεστώς της αργίας και άρα αυτοί να πάρουν το 1/3 του μισθού τους. Αναφορικά με το σύνολο των υπαλλήλων που θα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, εκτίμησε ότι θα είναι περισσότεροι από 1000.

Αναφερόμενος σε όσους έχουν δηλώσει ψεύτικα προσόντα, είπε ότι «υπάρχουν διοικητικές διαδικασίες, υπάρχει το σώμα των ελεγκτών, των επιθεωρητών της δημόσιας διοίκησης, υπάρχει και μια συλλογική ευθύνη των αρμοδίων αρχών και ιδίως και των υπηρεσιών προσωπικού ή διοικητικού, οι οποίες οφείλουν να ενημερώνουν τους φακέλους», προσθέτοντας ότι «οι διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης των προσόντων μπορούν να γίνουν οποτεδήποτε στιγμή», αλλά «δεν μπορεί να αξιολογηθεί ένας υπάλληλος με οποιαδήποτε διαδικασία». Όπως είπε «θα μετακινηθεί σύμφωνα με τα προσόντα του και ανάλογα με το εργασιακό του προφίλ και φυσικά θα πιστοποιηθεί ότι τα προσόντα του είναι εντάξει».

Η δεύτερη πηγή απ’ όπου θα βρεθούν οι 15.000 υπάλληλοι, είναι από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός τόνισε ότι «δεν μπορεί η χώρα να δυσφημείται, δεν μπορεί να δυσφημούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν μπορεί ο μοναδικός λόγος συζήτησης να είναι αυτός, το πώς θα φύγουνε και τι θα γίνει με αυτούς τους οργανισμούς που εν πάση περιπτώσει είτε είναι περιττοί είτε είναι άχρηστοι και να μην συζητάμε για την ουσία της διοικητικής μεταρρύθμισης... Είμαστε αποφασισμένοι με σύστημα, με αξιολόγηση των δομών, με μελέτες σκοπιμότητος, το συντομότερο δυνατό συνολικά η κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους Υπουργούς, να καθορίσουμε ποιοι οργανισμοί δεν χρειάζεται να υπάρχουν».

Απαντώντας σε ερώτηση, γιατί την απόφαση για τις μειώσεις υπαλλήλων στο δημόσιο δεν το ανακοίνωσε ο ίδιος, αλλά οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και το ανέλαβε ο κ. Σαμαράς, είπε ότι «έγινε μια συλλογική συζήτηση, δείχνει ότι υπάρχει μια συλλογική πολιτική ευθύνη και ότι εν πάση περιπτώσει αυτό σημαίνει τρικομματική κυβέρνηση.... Η διοικητική μεταρρύθμιση και η κατάργηση των οργανισμών δεν είναι υπόθεση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ούτε του Αντώνη Μανιτάκη».

Αναφερόμενος στον αριθμό των υπαλλήλων που θα αξιολογηθούν, όχι που θα φύγουν, από τους φορείς που είναι υπό συγχώνευση, ή υπό κατάργηση, ή υπό αξιολόγηση, οργανισμούς, εκτίμησε ότι μπορεί να είναι 50.000 με 70.000, σημειώνοντας ότι πρόκειται για πρόχειρη εκτίμηση.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η απόφαση για την κατάργηση ή τη συγχώνευση ενός Οργανισμού είναι αρμοδιότητα του κάθε Υπουργείου στο οποίο υπάγεται ο φορέας αυτός. «Πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε. Εκείνο που δεν μπορώ ακόμα να προκαθορίσω με ακρίβεια είναι ο χρόνος που θα απαιτηθεί» σημείωσε.

Ο κ. Μανιτάκης σημείωσε ότι πάρα πολύ οργανισμοί, ιδίως του ιδιωτικού δικαίου, που έγιναν πρόσφατα ή παλαιότερα, έχουνε γίνει με κριτήρια πελατειακά. Όπως είπε «θα αρχίσουμε απ’ τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, αλλά επαναλαμβάνω θα γίνει μια αξιολόγηση της σκοπιμότητάς τους ή όχι».

Τόνισε ότι «όλα αυτά θα γίνουν με τις εγγυήσεις του κράτους πρόνοιας, τις εγγυήσεις δηλαδή που έχει, που οφείλει να έχει μέσα από την σύμβαση που έχει υπογράψει και με τη διαδικασία της πρόσληψης... Δε θα κάνουμε καμιά ανθρωποθυσία, και δικαστήρια, δόξα τω Θεώ, έχουμε στον τόπο αυτό και κράτος δικαίου έχουμε και είμαστε αποφασισμένοι φυσικά να μην κάνουμε καμιά αυθαιρεσία».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα «πιάσει» η κυβέρνηση τα νούμερα ως το τέλος του χρόνου, είπε «πιστεύω και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να τα πιάσουμε. Αλλά το πρόβλημά μας είναι τα νούμερα ή να ξεκινήσει επιτέλους ένας δρόμος διαφορετικός;».

Αναφερόμενος στη διαθεσιμότητα, είπε ότι μέσα σε τρεις μήνες 1.986 υπάλληλοι μετακινήθηκαν και τηρήθηκε αυτή η διαδικασία, σημειώνοντας ότι «όσο και αν φαίνονται ισχνά ακόμα δείγματα, η κυβέρνηση αυτή συλλογικά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει».

Αναφερόμενος στις δικαστικές αποφάσεις για τη διαθεσιμότητα τόνισε «τις ξεπεράσαμε. Αθρόα έσπευσαν οι δημόσιοι υπάλληλοι να δηλώσουν ότι θέλουν να μετακινηθούνε Ξέρετε τι φοβότανε μέχρι τώρα; Μήπως δεν τηρήσουμε το λόγο μας - ότι θα κινηθούν αντικειμενικές διαδικασίες - και ότι θα μπει πάλι το μέσο. Τηρήσαμε τις διαδικασίες υπό την εγγύηση του ΑΣΕΠ και κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε. Ευχαριστίες δεχθήκαμε και συγχαρητήρια τηλεγραφήματα».

Ο υπουργός σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να αποκτήσει εμπιστοσύνη ο λαός αλλά και να αναλάβουν όλοι οι άρχοντες τις ευθύνες τους. Και η δικαστική εξουσία, «γιατί πιστεύω ότι οι δικαστικοί λειτουργοί που μετέχουν στα Πειθαρχικά Συμβούλια θα συναισθανθούν το καθήκον και την ευθύνη που έχουν απέναντι στη χώρα και θα επιτελέσουν ως πειθαρχικοί δικαστές το καθήκον τους. Και θα πρέπει να το επιτελέσουν με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο».

Ο κ. Μανιτάκης διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου» για δημοσίους υπαλλήλους. «Δεν θα κάνουμε ξανά προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα» τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν είπαμε ότι θα κάνουμε μια εξαγορά και η εθελούσια αφορά μόνο για τους οργανισμούς που καταργούνται».

Αναφερόμενος στην αναλογία 15.000 απολύσεις – 15.000 προσλήψεις, είπε ότι «πείσαμε την τρόικα ότι τους ποσοτικούς στόχους πρέπει να τους συνδυάζουμε με ποιοτικούς.... Βεβαίως εννοούμε 15.000 προσλήψεις εφόσον φύγουν 15.000... Μέσω ΑΣΕΠ και με τις ειδικές κατηγορίες που προβλέπει η νομοθεσία μας».

Είπε ακόμα ότι οι υπάλληλοι της κεντρικής διοίκησης στα 17 Υπουργεία οι οποίοι θα καταγραφούν και θα αποτυπωθούν τα προσόντα τους προκειμένου να επανατοποθετηθούν στις νέες διευθύνσεις ή να μετακινηθούν σε άλλο υπουργείο ή σε άλλη διεύθυνση, είναι 58.000. Ο υπουργός χαρακτήρισε «τιτάνιο» το έργο της αξιολόγησης.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων θέλει να αποκαταστήσει, θέλει να δουλέψει, αλλά δεν της δίνονταν η ευκαιρία πρώτον να πάρει πρωτοβουλίες και δεύτερον δεν τους εμπιστεύονταν. Το πρώτο πράγμα που αισθάνθηκα να κάνω ως Υπουργός ήταν να εμπιστευθώ τους γενικούς διευθυντές και να τους δώσω να αισθανθούν ότι αυτοί είναι οι σύμβουλοί μου».

Αναφερόμενος στην τρόικα, είπε ότι « έχει μεν θετικά γιατί δημιουργεί κάποιο φόβο αλλά απ’ την άλλη τη μεριά η παρουσία της δημιουργεί και κάποια αρνητικά. Απωθεί και δίνει την εντύπωση ότι αυτά τα επιβάλλουν οι ξένοι. Σε μας εναπόκειται να δείξουμε, να συναισθανθούμε ότι τα περισσότερα που κάνουμε οφείλαμε να τα κάνουμε μόνοι μας και ότι πρέπει να τα κάνουμε μόνοι μας γιατί αυτό το θέλουμε».

Για την Task Force είπε ότι σέβονται την ιδιομορφία και αφήνουν και σε μας την πρωτοβουλία. Μάλιστα, είπε ότι η Task Force δίνει την τεχνογνωσία της ουσίας της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Κλείνοντας, ο υπουργός εκτίμησε ότι είμαστε σε μια φάση παγκοσμίου πολέμου και ζούμε έναν παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο και χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση ως την «σύγχρονη τέχνη του πολέμου... Να ξέρεις ποιος είναι ο αντίπαλος, ποια είναι η δύναμή του, ποια είναι η δικιά σου αδυναμία, που πρέπει να στοχεύσεις, τι πρέπει επιχείρημα, τι συμμαχίες θα κάνεις. Ήτανε πολύ δύσκολη, τρομακτική εμπειρία, το ομολογώ».

Ο κ. Μανιτάκης σημείωσε ότι όλη η κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει και όλοι έχουν συμφέρον να ενεργήσουν από κοινού.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ