Ιωάννα Μάνδρου: Tι ισχύει για τους Σπαρτιάτες - Αν κόβονταν στο εκλογοδικείο θα πηγαίναμε σε νέες εκλογές 

Μπορούσε ο Άρειος Πάγος να κόψει τους Σπαρτιάτες προεκλογικά; Δεν έπρεπε να γίνει μια πιο λεπτομερής ερεύνα; Έχουν νομική βάση οι προσφυγές εναντίον τους; 

Οι δύο κυβερνητικές νομοθετικές ρυθμίσεις για τον Ηλία Κασιδιάρη πέτυχαν στο σκέλος ότι δεν μπήκε στη Βουλή, βρήκε ωστόσο μια άλλη «πόρτα», στήριξε τους Σπαρτιάτες, και μπήκαν με 4,7% τόνισε η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Ιωάννα Μάνδρου. 

Μπορούσε ο Άρειος Πάγος να κόψει τους Σπαρτιάτες; Όχι, διευκρίνισε η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, διότι όταν πήγε το κόμμα για έλεγχο δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Το ότι στους Σπαρτιάτες ήταν υποψήφιοι από τους Έλληνες του Κασιδιάρη δεν ήταν λόγος να κόψουν τους Σπαρτιάτες. Ο νόμος δεν λέει ότι αν είσαι υποψήφιος με τους Έλληνες απαγορεύεται να είσαι υποψήφιος, άλλα ότι απαγορεύεται να είσαι αν έχεις καταδίκη για τη Χρυσή Αυγή, για εγκληματική οργάνωση εξήγησε. Εξάλλου, όταν οι Σπαρτιάτες πέρασαν από τον Άρειο Πάγο και οι δηλώσεις στήριξης του Κασιδιάρη και τα «ευχαριστώ» του Βασίλη Στίγκα δεν υπήρχαν. Δεν έπρεπε να γίνει μια πιο λεπτομερής ερεύνα; Θα μπορούσε. Ο νόμος της κυβέρνησης είχε διάταξη ότι ο Άρειος Πάγος πρέπει να κάνει αυτεπάγγελτο έλεγχο και κάποιες υπηρεσίες (ΕΛΑΣ, ΕΥΠ) να δώσουν στοιχεία, που δεν κατέθεσαν. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνταγματολόγους Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε ότι την αρμοδιότητα του έλεγχου σε κόμματα έπρεπε να την είχε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο όποιος θα μπορούσε να μαζέψει χαρτιά και στοιχεία. 

Εκλογές αν «πεταχτούν» από τη Βουλή

Αναφερόμενη στη δήλωση του συνταγματολόγου Κώστα Χρυσόγονου στον ΣΚΑΪ ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα οι Σπαρτιάτες να κοπούν στο εκλογοδικείο, η Ιωάννα Μάνδρου σημείωσε ότι πολιτικά είναι βαρύ να πεταχτεί από τη Βουλή ένα κόμμα που πήρε 4,7% χωρίς ατράνταχτες αποδείξεις και να ξαναγίνουν εκλογές. Γιατί αν φύγει από την εθνική αντιπροσωπεία για λόγους παραβάσεως της εκλογικής νομοθεσίας, δεν μοιράζονται οι έδρες του στα υπάρχοντα κοινοβουλευτικά κόμματα, ξαναγίνονται εκλογές, υπογράμμισε η Ιωάννα Μάνδρου. 

Σε νομικό επίπεδο τώρα, θα γίνουν δεκάδες προσφυγές από πολίτες, ή πολιτικούς σχηματισμούς. Το θέμα είναι αν θα έχει κάποια απ’ αυτές νομική βάση για να μπορεί στο τραπέζι του εκλογοδικείου και να γίνει ουσιαστική συζήτηση. Η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ εξέφρασε τις σοβαρές αμφιβολίες της. 

Επίσης δεν αιτιολογείται ποινικό αδίκημα για αυτεπάγγελτη παρέμβαση της δικαιοσύνης, με την εκλογική νομοθεσία να είναι πολύ συγκεκριμένη. 
 

Πηγή: skai.gr