Κλείσιμο

Μητσοτάκης με γ.γ. ΟΟΣΑ: Αφήσαμε πίσω μας τον κατήφορο των μνημονίων - Έχουμε προκλήσεις μπροστά μας

Για τους μισθούς ο πρωθυπουργός είπε ότι στην Ελλάδα είναι ακόμη χαμηλοί και πως επόμενος στόχος είναι να συγκλίνουν με τους ευρωπαϊκούς - Υπεγράφη το μνημόνιο για τη δημιουργία κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη.

Η ελληνική οικονομία έχει λάβει 11 αναβαθμίσεις από το 2019 και απέχει μόλις ένα βήμα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις του με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν,  μετά την υπογραφή μνημονίου για τη δημιουργία κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη. 

Πρόσθεσε ότι η πορεία της οικονομίας επιβεβαιώνει πως οι πολιτικές βρίσκονται στο σωστό δρόμο: «Έχουμε αφήσει πίσω μας τον κατήφορο των μνημονίων, αλλά έχουμε προκλήσεις μπροστά μας» είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία που δόθηκε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Τρίτης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως υπάρχουν αναχώματα για να φανεί ανθεκτική η ελληνική οικονομία και το 2023. Είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, υπογράμμισε. 

Αναφορικά με τους μισθούς παραδέχτηκε πως στην Ελλάδα είναι ακόμη χαμηλοί και πως επόμενος στόχος είναι να γίνουν καλύτεροι και να συγκλίνουν με τους ευρωπαϊκούς.

Για τη δημιουργία του κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα μπορούσε να επιλεγεί καλύτερος τόπος για την μελέτη των πληθυσμών από την Ελλάδα, χώρα με μεγάλη μεταναστευτική εμπειρία.

Πριν από 18 μηνες μας τιμήσατε με την πρώτη επίσημη διμερή επίσκεψή σας μετά την ανάληψη καθηκόντων σας, είπε ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως τότε ξεκίνησε η συζήτηση για τη δημιουργία κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη.

«Έκτοτε είχαμε συστηματική συνεργασία υπό την καθοδήγηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Παναγιώτη Πικραμμένου, εξετάσαμε τα πορίσματα στο φόρουμ των Δελφών και είχαμε την ευκαιρία να υπογράψουμε την έναρξη αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ενός σημαντικού διεθνούς φόρουμ με αιχμή τον πληθυσμό, ενώ η έδρα στην Κρήτη σηματοδοτεί και την υπερεθνική εμβέλειά του, καθώς βρίσκεται στην καρδιά της Μεσογείου» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Το σημαντικό αυτό μνημόνιο, πρόσθεσε, οπλίζει με πρόσθετες οργανωτικές ικανότητες το νεό αυτό ερευνητικό κέντρο και σημείωσε πως σε έναν τόσο διασυνδεδεμένο κόσμο οι οικονομίες των χωρών δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίζονται ανεξάρτητα από τους πληθυσμούς τους, ειδικά με τις προκλήσεις των τελευταίων ετών, όπως η πανδημία, η κλιματική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Δεν θα μπορούσε να επιλεγεί καλύτερος τόπος για την μελέτη των πληθυσμών από την Ελλάδα, χώρα με μεγάλη μεταναστευτική εμπειρία» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Πριν από 100 χρόνια η Ελλάδα υποδέχτηκε πάνω από 1 εκατ. Έλληνες από την Ανατολή, για να αποκτήσει η ίδια μετά μια μεγάλη διασπορά σε όλο τον κόσμο, ενώ σήμερα είναι αντιμέτωπη με την πιο δραματική τπυχή του φαινομένου».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε -δείχνοντας την Τουρκία- πως το πρόβλημα γίνεται «μοχλός πολιτικών και εθνικών σκοπιμοτήτων».

Η Ελλάδα, κατέληξε, προστατεύει εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και σώζει ζωές κατατρεγμένων.

Δημιουργούμε δημοσιονομίκο χώρο και τον επιστρέφουμε στοχευμένα για να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους

Η ίδρυση του κέντρου, που αποτελεί πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ως στόχο την ανάδειξη και την ανάλυση πολιτικών για το δημογραφικό και τη μετανάστευση, ζητημάτων που αφορούν τη Διασπορά, καθώς και την αντιμετώπιση των επιμέρους προκλήσεων που αφορούν στην αγορά εργασίας και τον πληθυσμό.

Το νέο θεματικό κέντρο του ΟΟΣΑ στην Κρήτη για τον Πληθυσμό θα υποστηρίξουν ενεργά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο Δήμος Χανίων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η συνεργασία τους επισφραγίστηκε με μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν το βράδυ της Δευτέρας, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκος.

Στο πλαίσιο του μνημονίου, ο ΟΟΣΑ, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και ο Δήμος Χανίων ανακοίνωσαν την καθιέρωση του Διεθνούς Συνεδρίου Κρήτης για τον Διάλογο για τον Πληθυσμό (International Crete Conference for Dialogue on Population), το οποίο θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στην Κρήτη, καθώς και μιας σειράς συνοδευτικών εκδηλώσεων για τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν τις προτεραιότητες του.

Πηγή: skai.gr