Πρόσθετο φόρο στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας προανήγγειλε από την Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι θα προηγηθεί ενδελεχής έλεγχος των εταιρειών ενέργειας από τη ΡΑΕ από τον περασμένο Οκτώβριο ως σήμερα.
«Έχω δώσει εντολή στην ΡΑΕ να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας, από τον Οκτώβριο ως σήμερα και με βάση το πόρισμα θα κινηθεί η κυβέρνηση. Είναι μια δύσκολη τεχνικά άσκηση, γιατί η τοπική αργορά συνδεεται με την παγκόσμια αγορά» είπε και συμπλήρωσε: «Ενα είναι σίγουρο: Εκεί που υπάρχουν υπερκέρδη, οι εταιρείες θα κληθούν να επιστρέψουν στην κοινωνία. Δεν θα διστάσουμε να νομοθετήσουμε έκτακτη εισφορά εκεί που υπάρχουν τέτοια κέρδη».
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι μπορεί να ναρκοθετήσει την παγκόσμια ανάκαμψη, αλλά η υπέρβαση των προκλήσεων είναι μονόδρομος.
Παρομοίασε την κατάσταση από τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου με αυτή της οικονομικής κρίσης του 2008, σημειώνοντας πως οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μία φάση, όπου όλοι ανέμεναν μία οικονομική ανάπτυξη μετά από δύο χρόνια πανδημίας.
«Η Ελλάδα από την αρχή συντάχθηκε με το μέρος της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων. Στο πλευρό της Ουκρανίας αλλά και των δεκάδων χιλιάδων ομογενών μας που δοκιμάζονται σήμερα ειδικά στη φρίκη της Μαριούπολης» είπε, ενώ αναφέρθηκε και στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης να ανοικοδομήσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης μετά το τέλος του πολέμου.
Επίσης, χαρακτήρισε απόδειξη διπλωματικής συνέπειας την στήριξη στην Ουκρανία, καθώς αυτό δείχνει πως η χώρα μας σέβεται τη συμμαχία, όπως επιθυμούμε και εμείς να συμβαίνει, κάνοντας αναφορά στην Τουρκία. «Οφείλουμε να ζήσουμε με τους γείτονές μας χωρίς εντάσεις» είπε.
Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση είπε ότι η πολιτική οφείλει να δράσει απέναντι στην διεθνή κερδοσκοπία και η αγορά να επανέλθει στην κανονικότητα, οι τιμές να καθορίζονται με βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης.
Σημείωσε μάλιστα πως οι εταιρείες πρέπει να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους υπερκερδών για την άρση αυτής της αναταραχής.
Για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ευρωπαϊκή συνεργασία με την άρση όποιων επιφυλάξεων. Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η κοινή αγορά και η κοινή αποθήκευση φυσικού αερίου, το οποίο στηρίζουμε από την πρώτη στιγμή».
«Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι άμεση, γιατί οι λαϊκιστές θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Κρύβουν πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενη επικρίνοντας τις εθνικές πολιτικές. Οι κίνδυνοι είναι και κοινωνικοί, και η παγκόσμια κοινή γνώμη οφείλει να οπλιστεί με την αλήθεια».
Συνέχισε λέγοντας πως το διεθνές πληθωριστικό κύμα απειλεί και την πορεία της χώρας μας στην ανάπτυξη. «Η Κομισιόν προβλέπει μία από τις τρεις καλύτερες αναπτύξεις στην Ένωση της χώρας μας».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση για έλεγχο χοντρικής τιμής ενεργειακού εμπορίου σημειώνοντας ότι βρίσκεται στην ατζέντα ευρωπαϊκού συμβουλίου. «Συζητούμε με πολλές χώρες και βλέπω σταδιακά να ωριμάζει η ανάγκη για δραστικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας. Όπως έχω πει η πολιτική οφείλει να δράσει ώστε η διεθνής κερδοσκοπία να σταματήσει να ποντάρει στον πόλεμο.
Μειώσεις φόρων - Μέτρα ενίσχυσης
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 950 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με ό,τι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συμπλήρωσε ότι θα πληρώσουν 350 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με ό,τι πλήρωσαν το 2019 μετά τις πτρώτες μειώσεις ΕΝΦΙΑ από τη ΝΔ.
Συνολικά θα δουν μείωση κατά 40% στον φόρο στα ακίνητά τους, είπε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι στην Ελλάδα είναι ακόμη χαμηλός ο κατώτατος μισθός, γεγονός που συμπιέζει το εισόδημα ειδικά των νέων ανθρώπων. «Αυτό αγωνίζόμαστε να το διορθώσουμε» ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρηκε στα 200 ευρώ τον μήνα Απρίλιο που θα λάβουν απευθείας 900.000 χαμηλοσυνταξιούχοι και στην επιδότηση στα καύσιμα για όλα τα νοικοκυριά με εισοδηματικό όριο τα 30.000 ευρώ.
Οι παρεμβάσεις δεν είναι μεμονωμένες, είπε, συνδυάζονται με την μείωση άλλων 60 συντελεστών φόρων και εισφορών και πλαισιώνονται από το διπλό εγγυημένο εισόδημα και την αύξηση κατώτατου μισθού που θα τεθεί από τον Μάιο του 2022, συμπλήρωσε.
Κεντρικός σχεδιασμός είναι η μονιμοποίηση της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, ο χαμηλός ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες, υπογράμμισε και συμπλήρωσε: Δύο είναι οι δρόμοι ώστε ένα νοικοκυριό να αμυνθεί στην ακρίβεια: η αύξηση μισθών και η στήριξη διαθέσιμου εισοδήματος με μείωση φόρων και εισφορών
Δευτερολογία του πρωθυπουργού
Αφού βαλάτε φωτιά στο σπίτι της πατρίδας ήρθατε μετά υπερήφανος να μας πείτε ότι σβήσατε την φωτιά που εσείς ο ίδιος είχατε βάλει, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την δευτερολογία του στην Βουλή.
Κάνοντας αναδρομή στο πώς ξεκίνησε ο ΕΝΦΙΑ ο πρωθυπουργός απάντησε στις αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Ξεχάσατε τι λέγατε για τον ΕΝΦΙΑ προεκλογικά; Ξεχάσατε τα απίστευτα ψέματα που λέγατε προεκλογικά για να κερδίσετε τις εκλογές;».
Μιλώντας για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, ο κ. Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Είπατε ότι υπάρχουν υπερκέρδη 1,4 δισ. ευρώ. Δεν ξέρω από που προήλθε αυτό το νούμερο.
Πολύ σύντομα θα δούμε ποιος είναι ο ισολογισμός της ΔΕΗ για το 2021. Αν υποθέταμε ότι τα υπερκέρδη είναι όντως 1,4 δισ ευρώ, έρχομαι και σας λέω ότι το 90% θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο. Θα μπει έκτακτη φορολόγηση. Πρώτα θα τα δούμε, θα τα βεβαιώσουμε και μετά θα τα φορολογήσουμε».
«Σταματήστε την συζήτηση για τα υπέρκέρδη, αφού σας λέμε ότι θα τα φορολογήσουμε εν τω συνόλω αφού τα υπολογίσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και συμπλήρωσε: Μένω άφωνος με την άγνοιά σας και την ικανότητά σας να διαστρεβλώνετε μια κατάσταση και το τι πραγματικά συμβαίνει..
Απαντώντας στα περί νεοφιλελεύθερης πολιτκής που αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμείωσε πως είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης που έχει κάνει «την μεγαλύτερη κεϋνσιανή επέκταση που έχει γίνει ποτέ στην Ιστορία του τόπου. Πού είναι η νεοφιλελύθερη πολιτική» είπε ο πρωθυπουργός.
Εκλογές στο τέλος της τετραετίας
«Οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο νόμο, αλλά αφού είστε πρώτο κόμμα τι σας νοιάζει με ποιον νόμο θα γίνουν οι εκλογές;» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και συμπλήρωσε:
«Αυτή τη στιγμή, ο τρόπος με τον οποίο οδηγείται η χώρα σε διπλή αναμέτρηση φέρει τη δική σας ευθύνη. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι πολιτική σταθερότητα. Αυτή τη στρατηγική υπηρετεί ο δικός μας νόμος και με ανοιχτή συμπεριλητπική πολιτική θα πορευτούμε από δω και στο εξής. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Έχουμε πόλεμο και ζητάτε εκλογές; Και πιθανώς η χώρα να χρειαστεί να περάσει τη βάσανο μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης. Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι υπέθυνση στάση» κατέληξε.
Τριτολογία Μητσοτάκη
Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα επιβεβαιώσουν την ελάφρυνση των νοικοκυριών, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τριτολογία του στην Βουλή.
Αναφερόμενος στην ενεργειακή ακρίβεια, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση του ότι «κανείς προϋπολογισμός δεν μπορεί να απορρηφήσει πλήρως τις αυξήσεις του κόστους της ενέργειας, γι' αυτό και επιμένω ότι η απάντηση στο πρόβλημα πρέπει να είναι και ευρωπαϊκή».
Για τις ΜμΕ παραδέχτηκε ότι υπήρχε πράγματι αδικία με την απότομη αύξηση στους λογαριασμούς, και πρόσθεσε: «Δεσμευόμαστε ότι ένα κομμάτι αυτής της αύξησης θα επιστραφεί».
Ακολούθως αναφέρθηκε σε ειρωνικό τόνο στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Χαίρομαι που συμφωνήσαμε για το θέμα των υπερκερδών. Είστε κοινοβουλευτικά εύστροφος, οπότε προσαρμόστε τις ομιλίες σας. Πού και πού μπορούμε να συμφωνήσουμε».
Για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ΡΑΕ θα τα λάβει όλα υπόψη. «Είμαστε σύμφωνοι να φορολογήσουμε τα υπερβάλλοντα κέρδη» επανέλαβε.
Τέλος, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Καλό είναι να θυμόμαστε ότι στις εκλογές του 2015 δεν πήγαμε οικειοθελώς, δεν έληγε η θητεία της κυβέρνησης, χρησιμοποιήσατε το Σύνταγμα για να ρίξετε την κυβέρνηση και να σύρετε τη χώρα σε εκλογές μαζί με την Χρυσή Αυγή».
Η τελευταία αναφορά μάλιστα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Και κατέληξε: «'Ηρθατε τάζοντας ότι θα σκίσετε τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο, είπατε ψέματα ότι θα καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ, βάλατε υπουργό Οικονομικών τον κ. Βαρουφάκη, το asset σας, εσείς φέρατε το δημοψήφισμα, εσείς φέρατε τη χώρα στο χείλος της χρειοκοπίας» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.