Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η νόμιμη επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, δεσμεύτηκε για τη διαλεύκανση της υπόθεσης με σεβασμό στους θεσμούς και στις διαδικασίες, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Συνέχισε λέγοντας ότι «η αντιπολίτευση δεν έπαψε να κόπτεται για τη δημοκρατία, αλλά χθες στη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αναδείχθηκε η υποκρισία και η περιφρόνησή της στους θεσμούς».
Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι απόρρητες και όσοι λαμβάνουν μέρος δεσμεύονται να τηρήσουν το απόρρητο και μετά τη λήξη της συζήτησης. «Δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ούτε να διαψευσθεί ό,τι κυκλοφορεί πως ειπώθηκε στην επιτροπή» είπε.
Ωστόσο, η συζήτηση μεταδιδόταν σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, όπως είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Η αντιπολίτευση δημιουργεί ένα δόλιο αφήγημα που δεν μπορεί να απαντηθεί, καθώς αυτό αντιβαίνει στις νόμιμες διαδικασίες».
Πρόσθεσε ότι δεν χάνουν την ευκαιρία να πλήττουν κορυφαίους θεσμούς, για να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη.
«Η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι θεσμικά επιτρεπτό. Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει τι συνέβη, οφείλει να θωρακίσει τις διαδικασίες. Όσοι δεν το πράξουν, δεν σέβονται τους θεσμούς. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ακυρώσει τα σχέδια ανωμαλίας που απεργάζονται διάφοροι» είπε.
«Μερική ανασκευή από το Politico»
Αναφερόμενος στο χθεσινό δημοσίευμα του Politico ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Με αφορμή τη συζήτηση που αναπτύχθηκε χθες, εξαιτίας δημοσιεύματος στη στήλη "Brussels Playbook" του Politico, αλλά και αντίστοιχες περιπτώσεις, θέλω να προβώ σε ορισμένες διαπιστώσεις και διευκρινίσεις.
Στα δημοκρατικά και φιλελεύθερα κράτη, όπως είναι η Ελλάδα, η ελευθερία του Τύπου είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά και είναι απόλυτα σεβαστή. Στο Σύνταγμά μας δίνονται τα μέγιστα δυνατά περιθώρια στην ελευθερία του Τύπου, ώστε οι λειτουργοί του να ελέγχουν την εξουσία και να ενημερώνουν την κοινή γνώμη.
Είναι σαφές ότι χωρίς τον Τύπο, η σύγχρονη κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει. Και αυτό εκτός από συνταγματική επιταγή είναι και θεμελιώδης και διαχρονική αρχή και για την παρατάξη μας, την ελληνική φιλελεύθερη κεντροδεξιά.
Η λειτουργία του Τύπου είναι σχεδόν απροϋπόθετη εκ μέρους της Πολιτείας, για να μην αφήνεται κανένα παράθυρο στη λογοκρισία, αλλά ταυτόχρονα γίνεται με προϋποθέσεις που θέτει ο ίδιος ο κώδικας δημοσιογραφικής δεοντολογίας, τον οποίο οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να σέβονται, ώστε να προστατεύουν το λειτούργημά τους, αλλά και τη Δημοκρατία μας.
Μια από τις βασικότερες εισφορές του Τύπου στο πολίτευμα είναι η προαγωγή του δημοσίου διαλόγου. Η ειδησεογραφία θέτει το πλαίσιο και η ερμηνευτική δημοσιογραφία, με την έκφραση γνώμης, προωθεί την πεμπτουσία της Δημοκρατίας: το λόγο και τον αντίλογο. Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει για τον κομβικό ρόλο του δημοσίου διαλόγου στη φιλελεύθερη δημοκρατία.
Στο διάλογο αυτό εμπλέκονται όλοι: πολιτικοί, δημοσιογράφοι και πολίτες. Ανοιχτά, ελεύθερα, ανυπόκριτα, αλλά παράλληλα με σεβασμό στις αρχές του διαλόγου. Ο δημόσιος διάλογος προϋποθέτει τη διαφωνία, την ποικιλία, αλλά και την ετερότητα. Πάντοτε, όμως, με σεβασμό σε ένα πλαίσιο αρχών. Όσο πιο έντονος και πλούσιος είναι ο διάλογος μέσω επιχειρημάτων, μέσω θέσεων και αντιθέσεων, τόσο πλουσιότερη και ανθηρή είναι μια Δημοκρατία. Με τη θέση, την αντίθεση και τη σύνθεση προχωράμε προς νέες αλήθειες, αλλάζουμε, εξελισσόμαστε, ωριμάζουμε, γινόμαστε πολύ καλύτεροι.
Στο δημόσιο διάλογο ορισμένοι, λόγω θέσης, έχουν προνόμια. Αυτοί είναι πρωτίστως οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι. Αυτή η πραγματικότητα όμως δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως προνόμιο, αλλά πρωτίστως ως ευθύνη. Οι πολιτικοί οφείλουν να σέβονται τον Τύπο και να υπερασπίζονται την ελευθερία του, ακόμα κι όταν η κριτική που τους γίνεται είναι πάρα πολύ σκληρή, πάρα πολύ αυστηρή. Αυστηρή μεν, τεκμηριωμένη δε.
Το ίδιο όμως υποχρεούνται να δεχθούν και οι δημοσιογράφοι: ότι και οι δικές τους θέσεις θα γίνουν αντικείμενο αυστηρής κριτικής, όταν υπάρχουν ανακρίβειες στην έκθεση των γεγονότων. Επιπλέον, ο πολιτικός, ως θεσμικό πρόσωπο, έχει κάθε δικαίωμα να αντιπαρατίθεται με τους δημοσιογράφους στις εκτιμήσεις, στο σχολιασμό, στην ερμηνεία των γεγονότων.
Η άποψη κανενός, σε μια ανοιχτή και φιλελεύθερη κοινωνία, δεν μπορεί να μένει στο απυρόβλητο και κανείς μας δεν έχει το παπικό αλάθητο. Μάλιστα, όσο πιο σκληρός και εντατικός είναι ο διάλογος δημοσιογράφων και πολιτικών, τόσο ισχυρότερη γίνεται η Δημοκρατία και οι πολίτες βγαίνουν πλέον ωφελημένοι. Ορθοδοξίες και μονολιθικότητα δεν ταιριάζουν σε μια σύγχρονη φιλελεύθερη Δημοκρατία και εξάλλου δεν είναι συμβατές και με τη δική μας παράδοση.
Όποιος μελετά την αρχαιοελληνική γραμματεία μπορεί να δει πόσο οξύς ήταν ο διάλογος μεταξύ πολιτικών και ποιητών, οι οποίοι ήταν οι οιονεί δημοσιογράφοι της εποχής.
Τα ανέφερα όλα αυτά γιατί χθες, στη στήλη "Brussels Playbook" του Politico δημοσιεύτηκε ένα ρεπορτάζ, στο οποίο εμπεριέχονταν ανακρίβειες ως προς τα γεγονότα και ταυτόχρονα κρίσεις που εμφανίζονταν ως γεγονότα πέραν αμφισβήτησης. Η Κυβέρνηση, ως όφειλε και δικαιούται, αντέδρασε τόσο με δημόσια ανακοίνωση, όσο και με επιστολή που απέστειλε στο Politico, στην οποία εξέθετε αναλυτικά και τεκμηριωμένα τις ενστάσεις και τις θέσεις της.
Το Politico, σήμερα, αφού υποθέτω μελέτησε τις θέσεις μας, προβαίνει σε μερική ανασκευή του χθεσινού δημοσιεύματος, πράγμα που αποδεικνύει ότι οι ενστάσεις μας ήταν βάσιμες. Αν δεν ήταν, θα είχαν απορριφθεί εν συνόλω.
Συγκεκριμένα:
- Στο χθεσινό δημοσίευμα αναφερόταν στην παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ για παράνομες παρακολουθήσεις του Ν. Ανδρουλάκη, (βουλευτών και δημοσιογράφων)».Σήμερα ανακαλεί διευκρινίζοντας ότι η παραίτηση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ και του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού συνδέονται με «νόμιμη παρακολούθηση» (του Ν. Ανδρουλάκη) που η Αθήνα χαρακτήρισε λανθασμένη. Η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, γράφει το Politico, «διενεργήθηκε νομίμως από την ΕΥΠ».
- Μετά την επιλεκτική διαρροή σημείων της απάντησης της 2ας Αυγούστου του Έλληνα Μόνιμου Αντιπροσώπου στην Κομισιόν μέσω της οποίας χθες το Playbook παρουσίαζε μια εντελώς στρεβλή αντίληψη του γράμματος και του πνεύματος της επιστολής, αποσιωπώντας το περιεχόμενό της που αφορούσε την ουσία και όχι τις εντυπώσεις, σήμερα αναφέρεται στη δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση του συνόλου της επιστολής. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με το λογισμικό Predator και λέει ότι παραμένει στη διάθεση της Επιτροπής για τον έλεγχο και την εξακρίβωση των στοιχείων». Αυτό, αφού χθες, η ίδια στήλη του Politico, προχωρούσε με βάση την επιλεκτική διαρροή σημείων σε ένα αυθαίρετο συμπέρασμα που δεν προκύπτει από την επιστολή ότι η Αθήνα περίπου ένιψε τας χείρας της και χρεώνει τα πάντα σε όσα γράφουν διάφορα Μέσα Ενημέρωσης.
- Χθες -και όλο το προηγούμενο διάστημα- το Politico θόλωσε τη γραμμή ανάμεσα σε δύο διαφορετικές υποθέσεις: τα κακόβουλα λογισμικά και τις νόμιμες παρακολουθήσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας. Σήμερα παρουσιάζει καθαρά τη θέση μας ότι η Κυβέρνηση αρνείται κάθε εμπλοκή με τα Predator και όλα τα υπόλοιπα τα κακόβουλα λογισμικά.
Αυτό, θεωρούμε, ότι είναι απολύτως εντός του πλαισίου της Δημοκρατίας και αποπνέει υγεία, η οποία είναι χρήσιμη για πολίτες, πολιτικούς και δημοσιογράφους. Στην αντιπαράθεση απόψεων, όταν αυτή γίνεται εντός των ορίων του Συντάγματος και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, δεν υπάρχουν κερδισμένοι και ηττημένοι. Μόνος κερδισμένος είναι το Πολίτευμα. Κανείς δεν κατέχει, ούτε πρόκειται να κατέχει, την απόλυτη αλήθεια, σε καμία έκφανση της ζωής, ούτε καν στην επιστήμη. Με το δημόσιο διάλογο προσπαθούμε απλά να μειώσουμε την άγνοια και το ψέμα και να πλησιάσουμε λίγο περισσότερο, βήμα το βήμα, σε μια ακριβέστερη θέαση των πραγμάτων, σε όλο και περισσότερη αλήθεια.
Όσοι καθ' υπερβολή αναπέμπουν μύδρους ενάντια στην Κυβέρνηση επειδή τόλμησε να αμφισβητήσει ένα δημοσίευμα, αλήθεια τι έχουν να πουν σήμερα, που το ίδιο το Politico έσπευσε να ανασκευάσει όσα χθες δημοσίευε. Από πού και ως που αυτό αποτελεί σκοταδισμό και απειλεί την ελευθερία του Τύπου. Η ελευθερία του Τύπου δεν απειλείται από το διάλογο και τη δημόσια αντιπαράθεση, από την πολυφωνία. Απειλείται αντίθετα, ανάμεσα σε άλλα, από τη μονολιθικότητα και τη σιωπή.
Τέλος σε σχέση με την χθεσινή αναφορά μου, στη δήλωσή μου, στην κ. Σταμούλη, οφείλω να πω ότι ελέχθη καθ' υπερβολή και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετό καιρό δεν διαχωρίζει στα κείμενα της τις προσωπικές της εκτιμήσεις, τις οποίες και προφανώς δικαιούται να έχει από τα γεγονότα αρκετές φορές αποδεικνύονται ανακριβή, όπως συνέβη και πρόσφατα.
Η άποψη κανενός, σε μια ανοιχτή και φιλελεύθερη κοινωνία, δεν μπορεί να μένει στο απυρόβλητο και κανείς μας δεν έχει το παπικό αλάθητο».
Μεταναστευτικό
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο κ. Οικονόμου είπε ότι τόσο στον Έβρο όσο και στα θαλάσσια σύνορα η πίεση αυξάνει από τις μεταναστευτικές ροές.
Μέσα στον Αύγουστο 25.000 παράτυποι μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα και σε αυτή τη θέση τους άφησαν οργανωμένα τουρκικά συμφέροντα.
Η τουρκική πλευρά επιχειρεί για ακόμη μια φορά την εργαλειοποίηση αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων, για να πλήξει την Ελλάδα.
Η Ελλάδα ανταποκρίνεται στο ανθρωπιστικό καθηκον της, αλλά δεν είμαστε αφελείς, πρόσθεσε. Αυστηρή αλλά δίκαιη, η μεταναστευτική μας πολιτική, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Οικονόμου προανήγγειλε ότι σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο των ΗΑΕ, μια επίσκεψη που αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος συνομιλητής στην περιοχή.
- Έρευνα για υποκλοπές: Πρέπει να διερευνηθούν πολλά πράγματα. Στο τέλος της διαδικασίας θα κάνουμε πιο ουσιαστική συζήτηση
- Η επισύνδεση στο τηλέφωνο Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη. Όσι ισχυρίζονται το αντίθετο ας προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
- Η χθεσινή επιτροπή ήταν απόρρητη, είναι παράνομο ανήθικο και αντιδεοντολικό να επικαλούνται πράγματα που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν. Ενδεχομένως θα αναζητηθούν τρόποι για τη λειτουργία της ΕΥΠ στο μέλλον.
- Μητσοτάκης αύριο στη Βουλή: Με δύο άξονες θα είναι η ομιλία του πρωθυπουργού, τον προσδιορισμό της νόμιμης επισύνδεσης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη και τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα.
- Έχουμε τοποθετηθεί πολλες φορές για χρόνο εκλογών.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.