Της Πηνελόπης Γκάλιου
Με προβληματισμό και ετοιμότητα παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τον ορατό κίνδυνο ο πόλεμος στο Ισραήλ να πυροδοτήσει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα που θα πλήξει την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και κατ' επέκταση και τη χώρα μας. Η νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ωθήσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και τις χώρες τους ,αναζητώντας την ασφάλεια μακριά από τις φρικαλεότητες του πολέμου που έχει ξεσπάσει. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η νέα σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα έχει μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, καθώς εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα και για όσο θα συνεχίζεται ο πόλεμος στην περιοχή, να αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές από τη Γάζα, τη Δυτική όχθη και το Λίβανο. Στο πλαίσιο αυτό όλες οι εμπλεκόμενες και αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο φαινόμενο, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις και αναπροσαρμόζοντας κατά περίπτωση τον σχεδιασμό τους.
Στον κίνδυνο η Ελλάδα να υποστεί εκ νέου πίεση από τις ενδεχόμενες μεταναστευτικές ροές, αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός κατά τη συνάνττησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, χαρακτιρίζοντας το μεταναστευτικό κοινή πρόκληση και ιδιαίτερη απειλή στην σκιά της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή. «Η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης γραμμής που φιλοξενεί μετανάστες από εμπόλεμες περιοχές και δεν αποκλείεται να δεχθεί νέες πιέσεις στα σύνορά της», είπε χαρακτηριστικά.
Στις κοινές δηλώσεις του με την Εσθονή πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως ως σύμμαχοι «έχουμε κοινή στάση απέναντι και στις διεθνείς προκλήσεις και τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Οι κυβερνήσεις μας καταδικάζουν την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απαγωγές και δολοφονίες πολιτών. Ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της αυτοάμυνας του Ισραήλ και επιδιώκουμε την αποκατάσταση της ειρήνης. Τα γεγονότα αυτά υπονομεύουν μια δίκαιη λύση παραβιάζοντας την κυριαρχία ενός ανεξάρτητου κράτους».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις ευρύτερες συνέπειες της νέας ανάφλεξης στο παγκόσμιο χάρτη σημειώνοντας πως «πυροδοτούν την ένταση σε ένα ευρύ τόξο του παγκόσμιου χάρτη με πολλές και παράλληλες συνέπειες από την διατάραξη της ασφάλειας και της παγκόσμιας οικονομίας μέχρι την αναζωπύρωση του μεταναστευτικού. Η θέση μας είναι κατηγορηματική. Τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται και η τρομοκρατική δράση να μένει αναπάντητη. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι ίδιες αποστάσεις ευνοούν την επιθετικότητα και τον αυταρχισμό».
Υπό αυτές τις συνθήκες και την πίεση των εξελίξεων που πυροδοτεί η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στο Ισραήλ, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας – Ε.Ε. για την προσαρμογή της Ευρω-τουρκικής συμφωνίας για το μεταναστευτικό, ώστε η Τουρκία να αναλάβει μεγαλύτερη δράση στην πάταξη των κυκλωμάτων των διακινητών και την συγκράτηση των ροών από τα εδάφη της.
Η προωθούμενη ελληνοτουρκική συμφωνία που είναι ήδη αντικείμενο διαπραγμάτευσης και συζητήσεων θα έρθει ως συμπληρωματική με την ευρωτουρκική του 2016, καθώς οι σχετικές διαπραγματεύσεις γίνονται σε συμφωνία με την ΕΕ. Σύμφωνα με τα μέχρις ώρας δεδομενα η Τουρκία καλείται να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές από τα δικά της παράλια, να χτυπήσει τα δίκτυα των διακινητών που δρουν στο έδαφός της και να δεχθεί περισσότερες επιστροφές μεταναστών από την Ελλάδα και την ΕΕ γενικότερα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.